Serghei Lavrov sugerează că Polonia ar vrea să ocupe vestul Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reacţionat la propunerea Guvernului polonez privind trimiterea unei misiuni de menţinere a păcii a NATO sau a unei alte organizaţii internaţionale în Ucraina, scrie portalul Onet.pl, conform Adevarul.

Serghei Lavrov sugerează că Polonia ar vrea să ocupe vestul Ucrainei

„Aceasta este demagogie, iar în NATO vor înţelege că trebuie să fie realişti” – a afirmat Lavrov. În plus, ministrul rus de externe a declarat că nu exclude că, dacă s-ar lua o astfel de decizie, majoritatea forţelor de menţinere a păcii ar veni din Polonia, iar această ţară ar prelua controlul asupra vestului Ucrainei şi a oraşului Lviv. În acest caz, a adăugat Lavrov, polonezii „ar rămâne acolo mult timp şi, poate, acesta este scopul acestui plan”.

Rusia răspândeşte un nou fals: că Ucraina va ataca diplomaţi americani la Liov

Maşina de propagandă rusă a mai lansat un fals: că regimentului Azov urmează să efectueze un atac terorist la Liov împotriva diplomaţilor americani şi occidentali, pentru a-l prezenta ulterior ca un atac al Rusiei, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, Igor Konaşenkov.

„Vreau să subliniez că regimul de la Kiev este la curent cu planurile naţionaliştilor, dar nu ia nicio măsură pentru a împiedica implementarea acestora. Regimul naţionalist de la Kiev intenţionează să atace reprezentanţa diplomatică a Statelor Unite şi ale ţărilor occidentale şi să-l prezinte ca un «atac ţintit al Forţelor Armate Ruse»”,  susţine Konaşenkov.

Potrivit oficialuljui Ministerului rus al Apărării, partea ucraineană ar încerca să obţină astfel închiderea de către forţele NATO a spaţiului aerian al Ucrainei,

O altă intoxicare rusească a fost existenţa laboratoarelor biologice din Ucraina. Dar şeful Organizaţiei pentru Dezarmare, Izumi Nakamitsu, a declarat, într-o şedinţă a Consiliului de Securitate, că ONU nu deţine informaţii despre niciun program de arme biologice în Ucraina.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, va vizita miercuri țara noastră

Primăria Municipiului Chișinău informează că, mâine, 29 mai, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală. Măsura este luată de poliție, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a E.S. dl. Antony J. Blinken, Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, care va vizita Guvernul și Parlamentul.

„În aceste condiții, miercuri, 29 mai 2024, între orele 08:00-21:00, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală, din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv desfășurarea manifestărilor în masă, lucrărilor de reparație a drumurilor/a rețelelor electrice/termice, apeduct/canalizare și tăiere a arborilor, în perimetrul străzilor pe unde se va deplasa coloana oficială. 

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții de la Primăria Chișinău.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, confirmă vizita secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, anunțată pentru miercuri, în Republica Moldova. „Această vizită este dovada relațiilor noastre strategice și mizăm, în continuare, pe o colaborare strânsă, iar această vizită va fi o piatră importantă în această construcție a relațiilor noastre bilaterale”, a declarat Popșoi.

Doliu la Academia „Ştefan cel Mare”. Fostul prorector al instituției s-a stins din viață la doar 54 de ani

Colonelul de poliţie în rezervă, Ghenadie Chiriţa, fost prorector al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, s-a stins din viață, la doar 54 de ani.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției de învățământ, care au transmis un mesaj de condoleanțe, scrie unimedia.info.

„În aceste clipe de tristețe profundă, colectivul Academiei „Ştefan cel Mare” cu regret trăieşte trecerea în nefiinţă a colonelului de poliţie în rezervă Ghenadie Chiriţa.

Luarea de rămas bun va fi organizată miercuri, 29 mai, între orele 13.00 – 15.00, în incinta Complexului „Ritus” (sala nr. 3) str. Doina 193, din adiacentul cimitirului „Sfântul Lazăr” (colocvial – „Doina”), ulterior regretatul va fi petrecut în ultimul său drum.

Ghenadie Chiriţa s-a născut în oraşul Chişinău la 17 octombrie 1970. În 1987 a absolvit Şcoala militară Suvorovistă din Leningrad, iar în 1991 – Şcoala superioară militară de comandă „S.M. Kirov” din Leningrad. Totodată, pe parcursul activității profesionale a absolvit și Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI în 2000, iar în 2004 a obținut titlul de master în drept în cadrul aceleiaşi instituţii.

Fiind un specialist militar de înaltă calificare, Ghenadie Chiriţa, în anul 1992, a participat la operaţiunile de luptă în războiul de pe Nistru, pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. 

În diferite perioade a activat în mai multe funcții importante de conducere, printre care: Comandant-adjunct de companie al unităţii militare 1022 a Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Comandant de batalion al subdiviziunii batalioane a statului major al Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef al catedrei „Pregătire militară şi operativ-tactică” a Colegiului de Poliţie „Dimitrie Cantemir” al MAI; Şef stat major al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef-adjunct Direcţie generală pază de stat a MAI; Prim-adjunct al comandantului, şef stat major al Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Prorector pentru instruirea combatantă al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Prorector pentru cooperare internaţională al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI.

Ghenadie Chiriţa a fost prima persoană care a format şi a instruit, în perioada 1997-1998, Garda de Onoare a MAI. 

Succesele sale obţinute pe tărâmul profesional au fost apreciate printr-o mulţime de menţiuni, premii, cadouri de preţ, diplome, distincţii departamentale și de stat, printre care: „Colaborator eminent”, 1999; „Pentru serviciu impecabil”, gr. III, 1999; „Vulturul de Aur”, 2000; „Pentru serviciu impecabil”, gr. II, 2004; „Crucea pentru merit”, cl. II, 2007; „Pentru serviciu impecabil”, gr. I, 2009; „Crucea pentru merit”, cl. I, 2011; Medalia „Meritul Militar” 2012.

Este autorul şi coautorul studiilor ştiinţifice îmbrăcate în diverse forme precum: articole ştiinţifice, monografii, manuale.

Fiind profund marcaţi de pierderea ex-colegului și veteranului Ghenadie Chirița, întregul colectiv al instituţiei exprimă condoleanţe familiei îndurerate, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut în clipele apogeului profesional.

Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în mesajul instituției.

Cod galben de averse puternice, emis în Moldova

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru astăzi, 28 mai 2024, în intervalul orar 13:50 – 24:00.

În țară, se prevăd descărcări electrice, ploi de scurtă durată Izolat, averse puternice (15-25 l/m²), grindină slabă, Intensificări ale vîntului în rafale de până la 15-18 m/s.

Politicianul Vladimir Jirinovski s-ar afla în stare critică, din cauza șocului septic
Articolul anterior
Fosta soție a lui Roman Abramovich se ascunde în vila din Londra de teamă că-și va pierde averea de 500 de milioane de lire
Articolul următor