Servicii medicale de calitate. Oficiul Medicilor de Familie din Izbiște a fost renovat

Cei peste trei mii de locuitori ai satului Izbiște din raionul Criuleni au, în sfârşit, un Oficiu al Medicilor de Familie. A fost reconstruită o clădire veche din localitate, fiind create condiții medicale moderne. Realizarea proiectului a fost posibilă datorită implicării active şi contribuţiei financiare a băștinașilor, a autorităţilor publice locale, Guvernului Elveției, PNUD Moldova dar și a Primăriei comunei Prahova, România.

„A fost un vis foarte mare, a fost un vis al comunei noastre de a avea servicii medicale calitative”, a menționat primarul localității, Ion Plămădeală.

Angajaţii centrului medical sunt bucuroşi că vor putea activa în condiţii decente, iar pacienţii vor beneficia de servicii medicale de calitate.

„Condiţiile în clădirea dată sunt foarte bune. Avem apă curgătoare, avem încălzire, avem cabinete separate, avem sală de aşteptare. Este dotat cu mobilier, ceea ce am dus lipsă foarte mare”, a spus Aliona Verlan, medic de familie. 

„Tare frig a fost, în condiţii foarte rele am lucrat. Lumea îngheţa. Nu aveau răbdare. Acum poate le-a fi mai cald, mai bine.”

Timp de mai mulţi ani, Centrul medicilor de familie din Izbişte activa într-o casă veche, aflată într-o stare deplorabilă, cu pereţii crăpați, toaleta în curte, şi un lighean pe post de lavuar. Oamenii din sat spun că au donat din puţinul pe care îl au, întrucât aveau mare nevoie de un punct medical în sat.

„- Era într-o casă de locuit şi foarte grea era situaţia. Nu era robinet, nu era unde să te speli pe mâini, veceu. Suntem foarte bucuroşi.” „Da, da, ne bucurăm mult. Avem nevoie şi de medici mai mulţi, să vină, să ne consulte”.

„Etajul întâi este dotat cu mobilier, este comandat deja şi pentru etajul doi. Urmează să identificăm potenţiale surse financiare pentru a dota cu echipamentul necesar”, a declarat primarul localității, Ion Plămădeală.

 Pentru reconstrucţia clădirii şi amenajarea Centrului Medical au fost cheltuiţi peste patru milioane de lei.

sursa: www.publika.md

Cea mai puternică tornadă din ultimii 40 de ani a lovit zona Los Angeles. Vântul a suflat cu până la 180 de km/h, zeci de clădiri au fost distruse

Cea mai puternică tornadă din ultimii 40 de ani a lovit zona oraşului Los Angeles, din SUA. Cel puţin o persoană a fost rănită, iar 17 clădiri au fost avariate. 11 dintre ele nu mai pot fi locuite. Vântul a bătut cu până la 180 de kilometri pe oră. Maşini şi ambarcaţiuni au fost distruse de furtuna devastatoare, relatează Observator.

Cea mai puternică tornadă din ultimii 40 de ani a lovit zona Los Angeles. Este un fenomen rar care a provocat pagube importante, au anunțat autoritățile, potrivit CNN.

Zona Los Angeles a fost lovită de o tornadă rară, cea mai puternică care a apărut în regiune din 1983.

Serviciul Național de Meteorologie a confirmat că tornada ”a ajuns pentru scurt timp” într-un parc industrial și într-un depozit din orașul Montebello. 

Tornadele sunt rare în California, fiind în medie 10 pe an. Cele mai multe sunt mici și de scurtă durată.

Lovitură pentru influenceri și artiști. Motivul pentru care nu mai pot pune muzică în clipurile de pe Instagram

Milioane de utilizatori Instagram – influenceri, vedete sau oameni obişnuiţi – s-au trezit peste noapte că au rămas fără muzică în clipurile video. Scandalul a pornit de la societatea care se ocupă de drepturi de autor pentru artiştii din Italia, care nu a ajuns la o înţelegere cu reţeaua de socializare. Din cauza algoritmilor, problema s-a extins şi a afectat melodii ale artiştilor din toată Europa, transmite Observator.

Instagram Outage: Some users in India are unable to login

Instagram a tăiat sonorul pentru multe dintre Reels-uri, de exemplu ultimul clip postat de trupa Depeche Mode. Melodia trupei britanice nu se aude şi este însoţită de mesajul: „Acest conţinut nu este disponibil”.

Utilizatori din toată Europa au descoperit că nu mai pot pune muzică pe colajul lor zilnic. Şi influencerii de la noi s-au trezit pe „mute”.

Adelina Pestrițu, creator de conținut: O imagine frumoasă, gândită, analizată, are nevoie de o muzică potrivită astfel încât să te bage în vibe-ul potrivit. Sper să îşi dea seama că au luat nişte decizii foarte ciudate şi pripite şi că ne dau viaţa peste cap.

De unde a pornit problema

Totul a pornit după ce compania mamă a Instagram, Meta, cea care administrează platformele, nu a reînnoit contractul cu societatea autorilor şi artiştilor din Italia. Doar că, acum, toate clipurile din Europa au rămas pe mute. Într-un răspuns pentru Observator, Meta spune că negocierierile merg mai departe. Pe de alte parte, italienii susţin că nu ar fi vorba de o negociere, ci de impunerea anumite condiţii. Decizia Meta ar putea avea efecte şi pentru artiştii la noi.

Mario De Mezzo, ORDA: În România este această reglementare pe online este în curs de negociere. Artiştii primesc ceva venituri în funcţie de utilizare, dar de la platforme în mod direct, cum ar fi Youtube. Dacă operele artiştilor români sunt folosite şi nu li se acordă remuneraţie pentru această folosire, artiştii sunt prejudiaţi în limita utilizării.

Cu sediul la Roma, Societatea Autorilor şi Artiştilor din Italia este a şasea ca mărime din lume şi are în portofoliu aproape 6 milioane de melodii şi 95.000 de membri. Printre artişti, Maneskin, Zucchero sau Ennio Morricone.

Medvedev amenință cu un atac nuclear dacă Ucraina va încerca să recupereze Crimeea

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, a lansat vineri, 24 martie, un nou avertisment privind folosirea armelor nucleare, relatează agenția EFE.

Ex-Russian President Medvedev meets Chinese leader Xi for talks on ties,  Ukraine war

Avertismentul vizează intenția Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

”Dacă vorbim despre ofensive serioase legate de încercarea de a recupera prin forţă Crimeea, este deplin evident că acesta va fi considerat un motiv pentru folosirea oricărui mijloc, inclusiv cele prevăzute în doctrina de descurajare nucleară”, a spus Medvedev într-un interviu acordat agențiilor de presă ruse, conform ziare.com.

Medvedev a precizat că doctrina Rusiei pentru descurajare nucleară prevede posibilitatea recurgerii la armele nucleare dacă existenţa statului rus în sine este ameninţată. Or, încercarea de a smulge o parte a statului rus este un atac la adresa existenţei sale, a explicat Medvedev, referind-se la Crimeea anexată de Rusia.

”Prin urmare, puteţi trage concluziile: există fundamentele evidente pentru folosirea oricărei arme. Absolut oricare”, a ameninţat fostul preşedinte rus. ”Sper că „prietenii” noştri de peste ocean sunt conştienţi de asta”, a completat el.

Totuşi, Medvedev crede că declaraţiile oficialilor ucraineni despre recuperarea Crimeei sunt mai degrabă propagandă. ”Tot felul de declaraţii despre recuperarea Crimeei sau altceva … Vedeţi, asta este propagandă şi aşa trebuie tratată. Ea există mereu în timp de război”, a observat responsabilul rus.

”Aceasta în primul rând pentru că situaţia economică prin care trec ei, spre deosebire de noi, este oribilă”, consideră Medvedev, adăugând că la ora actuală Kievul supravieţuieşte economic doar datorită finanţărilor externe. ”Ucraina nu este doar o ţară ruinată, este o ţară întreţinută complet din exterior, un stat falit”, a apreciat el.

Cât despre posibilitatea ca Ucraina să adere curând la UE, în opinia fostului preşedinte rus aceasta este ”o minciună absolută”.

Autorităţile, decise să reducă fenomenul migraţiei în ţara noastră. Ce soluţii propun
Articolul anterior
Cât de aproape suntem de săptămâna de lucru de patru zile, cu același salariu și beneficii neschimbate
Articolul următor