Chipul lui Vladimir Putin apărea, alături de alți demintari ruși și Iosif Stalin, pe pereții Catedralei Forțelor Armate Ruse din Moscova. Protestele din societatea rusă,însă, l-au determinat pe Putin să renunțe la mozaic.
Dacă Vladimir Ilici Lenin nu suporta cultul personalității, nu același lucru se poate spune despre Vladimir Putin, care se vede un țar și un sfânt printre rușii de rând. Catedrala Principală a Forțelor Armate Ruse este o catedrală patriarhală în cinstea Învierii lui Hristos, „dedicată celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război Patriotic”.
Chipul lui Vladimir Putin trebuia să apară, alături de alți demintari ruși și Iosif Stalin, pe pereții Catedralei Forțelor Armate Ruse din Moscova. Surse din presa rusă vorbesc despre o presiune a societății care l-au convins pe Putin să renunțe la acest demers care l-ar face gelos și pe Kim Jong Un.
Sub președintele Vladimir Putin, 9 mai a devenit una dintre cele mai importante sărbători ale Rusiei. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a descris-o drept „cea mai sfântă sărbătoare din țara noastră. A fost și va rămâne cea mai sfântă sărbătoare pentru toți rușii”, conform The Conversation.
Concepută de ministrul rus al apărării după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, catedrala întruchipează ideologia puternică susținută de Putin, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Patriarhul Chiril I al Moscovei fiind cel mai important al lui Putin în această perioadă.
Clopotnița Bisericii Forțelor Armate are 75 de metri înălțime, simbolizând cea de-a 75-a aniversare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Diametrul domului său este de 19,45 metri, marcând anul victoriei: 1945. O cupolă mai mică are 14,18 metri, reprezentând cele 1.418 de zile de război. Armele capturate drept trofeu sunt topite în podea, astfel încât fiecare pas este o lovitură pentru naziștii învinși.
Frescurile celebrează puterea militară a Rusiei prin istorie, de la luptele medievale la războaiele moderne din Georgia și Siria. Arhanghelii conduc oștile cerești și pământești, Hristos mânuiește o sabie și Sfânta Maică, înfățișată ca Patria, dă sprijin. Frescele celebrează, de asemenea, ocupația din Crimeea care a început în 2014, cu oameni fericiți care țin un banner pe care scrie „Suntem împreună”.
Când Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, Biserica Ortodoxă Rusă a sărbătorit, numind Crimeea „leagănul” creștinismului rus. Această mitologie se bazează pe povestea medievală a prințului Vladimir, care s-a convertit la creștinism în secolul al X-lea și a fost botezat în Crimeea. Prințul a impus apoi credința supușilor săi din Kiev și de acolo s-a răspândit.