Show-ul de lumini și zeci de instalații: la Chișinău va avea loc festivalul de felinare «Lights & Dreams»

Pe 7 decembrie, teritoriul CIE «Moldexpo» se va transforma într-un adevărat basm de Crăciun — aici va debuta festivalul felinarelor gigantice chinezești «Lights & Dreams». Acesta s-a bucurat deja de succes în 40 de țări din întreaga lume, iar în Moldova se va desfășura pentru prima dată.

Vizitatorii vor descoperi un parc tematic de lumini și instalații de mari dimensiuni, fiecare ajungând până la șapte metri în înălțime. Instalațiile luminoase vor deveni parte integrantă a unei povești legendare despre o lume paralelă, unde domnesc zâne, elfi, dragoni și alte creaturi magice. Aici veți putea vedea «Pădurea zânelor și a elfilor fermecați» , «Tunelul îndrăgostiților» , «Pisicile magice» , «Călăreții stelelor» , «Pasărea Phoenix» și multe altele.

Potrivit organizatorilor, toate figurinele sunt realizate manual din 50.000 de felinare, doi kilometri de mătase naturală și lămpi LED speciale pentru a crea o atmosferă de sărbătoare.

«Vom crea un adevărat basm în centrul Chișinăului, înaintea sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Invităm pe toți cei dornici să se cufunde într-o lume fermecată, unde fiecare locație spune o poveste și oferă o atmosferă magică. De asemenea, vizitatorii vor putea face fotografii de neuitat și să petreacă timp memorabil alături de familie și cei dragi»,- spun organizatorii evenimentului, reprezentanții companiei Universal Park.

Pe lângă iluminatele, parcul oferă vizitatorilor o gamă completă de distracții: zone interactive, zone foto stilizate, corturi de mâncare tematice, precum și spectacole de animatori și show-uri cu foc.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al Lights & Dreams Moldova sau de la casieria CIE «Moldexpo». Mai multe detalii pe Instagram și Facebook-ul evenimentului.

Festivalul va dura până pe 26 ianuarie și va fi deschis zilnic între orele 15:30 și 22:00.

Adresă: Moldexpo (str. Ghioceilor, 1, Chișinău)  

Program: zilnic, 15:30-22:00  

Prețul biletului: adult – 200 lei, copil – 180 lei.

Copil de 6 ani, spulberat mortal de un automobil, la Cahul

Un accident rutier grav s-a produs, astăzi, în Cahul, unde un copil de 6 ani și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un automobil. Potrivit primelor informații, băiatul traversa strada neregulamentar, moment în care a fost surprins de vehiculul aflat în deplasare.

Imediat după accident, la fața locului au intervenit echipajele de poliție și ambulanța. Din nefericire, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața copilului. Șoferul autoturismului a fost testat cu aparatul Drager, iar rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,00 mg/l în aerul expirat, scrie ziuadeazi.MD.

Poliție

Oamenii legii au demarat o investigație pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul. Se analizează atât viteza cu care circula șoferul, cât și vizibilitatea în zonă, dar și alți factori care ar fi putut contribui la producerea tragediei.

„În urma cercetărilor preliminare s-a stabilit că, victima, un copil de 6 ani a început traversarea neregulamentară a carosabilului (în afara marcajului sau a indicatorului care permite trecerea), moment în care a fost tamponat de un Opel condus de un bărbat de 39 de ani.În urma impactului, minorul a suferit multiple leziuni corporale și a fost transportat de urgență la Spitalul Raional Cahul, unde a fost internat, însă, din nefericire, a decedat la scurt timp”, se arată într-un comunicat al IGP.

Acest incident tragic este un nou semnal de alarmă privind siguranța rutieră, în special în cazul copiilor. Șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență sporită, mai ales în zonele rezidențiale, în apropierea școlilor și pe străzile unde copiii ar putea traversa neașteptat.

De asemenea, părinții sunt sfătuiți să le explice celor mici regulile esențiale de circulație și importanța traversării regulamentare a străzii. Educația rutieră poate face diferența dintre viață și moarte, prevenind astfel de tragedii.

Ultimele bilete la Grand Concertul The Motans, la Chișinău Arena, pe 14 Februarie 2025

The Motans, unul dintre cele mai îndrăgite proiecte din România și Republica Moldova, aduce experiența Grand Concert la  Chișinău Arena, pe 14 februarie. Artistul aduce în Moldova cea mai amplă producție The Motans de până acum, un eveniment care celebrează legătura sa profundă cu fanii, dar și cu orașul. Pe lângă hiturile bine-cunoscute, artistul va interpreta și piese de pe un viitor album, al cărui nume l-a dezvăluit recent – “La Vita E Bella”.

Pentru a adăuga și mai multă magie serii, The Motans va avea parte și de invitați speciali, pe care artistul îi va anunța pe parcurs, așadar stați cu ochii pe pagina sa de Instagram pentru a descoperi.

Prima ediție Grand Concert, născută la București în 2019, a adunat peste 5000 de oameni la Arenele Romane, iar ediția din Republica Moldova promite să întreacă orice așteptare. Nu ratați ocazia de a vă bucura de o seară plină de muzică, emoție și momente memorabile alături de The Motans!

Vă așteptăm cu drag pe 14 februarie, la Chișinău Arena!

Open doors: ora 17:30

Start concert: ora 19:00.

Cumpără bilete AICI.

Acest articol este realizat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Metodologia de înscriere a copiilor în clasa I a fost modificată

Metodologia de înscriere a copiilor în clasa I a fost modificată pentru a corespunde prevederilor actelor normative și legislative în vigoare și pentru a asigura incluziunea tuturor copiilor. Noua metodologie oferă posibilități de înscriere în clasa I a copiiilor cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor UE, celor străini și refugiați, inclusiv a copiilor cu cerințe educaționale speciale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, copiii cu cerințe educaționale speciale vor beneficia de o perioadă de tranziție de la învățământul preșcolar la învățământul primar în funcție de recomandările specialiștilor structurilor teritoriale de asistență psihopedagogică din cadrul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP). 

Procesul de tranziție se va desfășura în trei etape succesive, în strictă conformitate cu orarul stabilit de Ministerul Educației și Cercetării: 

  1. organizarea procesului de tranziție, 
  2. înscrierea copiilor în clasa I, 
  3. monitorizarea adaptării copilului la mediul școlar.

Totodată, copiii cu cerințe educaționale speciale și/sau dizabilități, pentru care nu pot fi asigurate condițiile necesare pentru incluziunea educațională în școala din localitate, vor putea fi înscriși în instituțiile de învățământ care dispun de condițiile necesare, la solicitarea părinților.

Pentru instituțiile cu profil de arte și sport, noile modificări prevăd realizarea probelor de aptitudini în perioadele indicate și aprobate în orarul de înscriere a copiilor în clasa I.

O femeie, prinsă la Aeroportul Chișinău cu valiza ticsită cu țigări. Voia să plece în Marea Britanie
Articolul anterior
Șefa de la Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost lăsată fără pază de stat
Articolul următor
Close menu