Și Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Este bănuită de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari

Parlamentul a ridicat imunitatea deputaților Marina Tauber și Ilan Șor, la solicitarea procurorului general interimar. Procuratura cere arestarea și tragerea la răspundere penală celor doi lideri ai Partidului Șor, pe care îi acuză de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani, scrie moldovaeuropaliberă.org.

„Prin diverse metode, Tauber și Șor au pus în aplicare planul infracțional prin care o companie urma să răscumpere de la BEM credite. Tauber a obținut și integrat mijloacele pentru a-și sporit proprietățile în Moldova și în străinătate”, a declarat procurorul general interimar Dumitru Robu, care a prezentat în plenul parlamentului cererile privind ridicarea imunității parlamentare.

În 2015, Ilan Șor a fost condamnat în dosarul „furtului miliardului”, iar în 2019 a fugit din țară, după schimbarea guvernării. El a mai fost lăsat fără imunitate anterior pentru a fi cercetat și trimis în judecată pe nouă capete de acuzare, între care escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, fals în declarații, delapidarea averii străine și abuz de serviciu.

Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, s-a aflat și ea în arest în 2019, fiind cercetată pentru participare la devalizarea sistemului bancar, dar ancheta n-a avut finalitate și ea a fost scoasă de sub urmărire penală.

De data aceasta, procurorul general interimar Dumitru Robu a dat asigurări, de la tribuna Parlamentului, că dosarul împotriva celor doi este mult mai bine pregătit și ar conține „probe concludente”.

Tauber și Șor resping acuzațiile, spunând că ar fi vorba de o răfuială politică.

46 de școli din țară vor fi renovate pentru a asigura standardele de eficiență energetică

46 de școli din Republica Moldova vor fi renovate pentru a asigura standardele de eficiență energetică, cu suportul financiar al partenerilor externi. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizele consultative pentru inițierea negocierilor unor acorduri de grant și de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, scrie evz.ro.

Valoarea asistenței financiare constituie 54,5 milioane de dolari. 4,5 milioane vor fi oferite sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementarea proiectului, iar restul sumei va fi acordată în credit.

Cea mai mare parte din sumă, 35 de milioane de dolari, va fi folosită pentru renovarea a 46 de școli. Astfel, vor fi făcute lucrări pentru asigurarea eficienței energetice – izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale clădirilor educaționale, cu condiția demonstrării fezabilității tehnico-economice a acestor tehnologii.

De asemenea, 15 milioane de dolari vor fi alocate pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău. Mai exact, vor fi instalate până la 250 de puncte termice individuale la nivelul clădirilor și vor fi reconfigurate rețelele de alimentare cu energie termică din cadrul sistemului centralizat.

Proiectul va fi implementat până în anul 2029. Maturitatea împrumutului, perioada de grație și rata dobânzii vor fi variabile și vor fi stabilite ulterior. Din partea Republicii Moldova, negocierile vor fi făcute de o echipă din care fac parte reprezentanți ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Mediului, ai IP Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, ai IP Centrul Național pentru Energie Durabilă, ai Agenției Proprietăți Publice și ai S.A. ,,Termoelectrica’’.

Atenție! Mascații de la Fulger vor face simulări cu rețineri, blocări de mașini și imobilizări, prin țară, atât ziua, cât și noaptea

Poliția Națională vă anunță că, timp de câteva săptămâni, mascații Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger” vor participa la mai multe exerciții de intervenție care fac parte din planul de activitate al instituției, inclusiv va fi testată conlucrarea cu alte subdiviziuni ale IGP în situații de urgență.

Atât ziua, cât și pe parcursul nopții, s-ar putea să vedeți în capitală sau în raioanele țării mașinile speciale ale Brigăzii sau mascații care imobilizează cetățeni, blochează mașini, rețin persoane, etc.

Să știți că sunt niște simulări, iar securitatea dumneavoastră nu este în pericol.

Solicităm calm din partea cetățenilor, evitarea mesajelor de panică pe rețelele de socializare și informarea doar din surse oficiale.

Oficial în România: Șoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către senatorul PSD Robert Cazanciuc care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis auto, scrie digi24.ro.

„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat Cazanciuc. Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în scopul îmbunătăţirii cadrului normativ din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. „10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”.  Mulţumesc preşedintelui Camerei  şi colegilor deputaţi pentru dezbaterile consistente şi votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a scris Robert Cazanciuc, marţi pe Facebook. Senatorul PSD a mai spus că „este o mare realizare pentru mine pentru că, aşa cum am promis, am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României, în încercarea de a o declasa de pe primul loc la decesele rutiere în Europa, în ultimii şapte ani”. „După Legea Anastasia, a venit, iată, ţinându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a conchis Cazanciuc.

Pentru că n-au împărțit trotuarul, un biciclist s-a luat la harță și l-a stropit cu gaz lacrimogen pe un șofer
Articolul anterior
S-a certat cu o prietenă la școală, apoi a încercat să-și pună capăt zilelor. O fetiță de 10 ani, salvată de medici
Articolul următor