Parlamentul de la Chișinău ar urma să aprobe un proiect de lege care prevede interzicerea simbolisticii de război a Rusiei pe teritoriul R. Moldova. Este vorba despre litera ”Z”, care a devenit un semn de ”solidaritate” pentru susținătorii războiului din Ucraina, dar și despre panglica Sfântul Gheorghe, element simbolic militar rusesc.

Președintele Parlamentului Igor Grosu nu a precizat când anume s-ar putea întâmpla acest lucru, însă a dat de înțeles că în viitorul apropiat am putea avea o lege care ar interzice simbolurile care propagă războiul.
Referindu-se la gestul unor militari ruși din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii care au purtat însemnele războiului, litera ”Z”, Igor Grosu a calificat acțiunea ca o ”inițiativă expromtă a unor minți fierbinți”. Tototdată, speakerul Parlamentului a reiterat că în prezent nu există informații care ar confirma o eventuală atragere în războiul din Ucraina a R.Moldova, prin intermediul trupelor ruse care staționează ilegal în stânga Nistrului.
Trebuie spus că, de la începutul războiului în Ucraina, litera ”Z” a fost observată, în nordul Republicii Moldova. Mai multe mașini ale refugiaților ucraineni au fost vandalizate, fiind desenată litera ”Z”, iar un șofer din Bălți și-a marcat mașina cu ”Z” precum o fac rușii care luptă în Ucraina. Toți au rămas nepedepsiți de organele de drept, până în prezent.
Litera „Z” a devenit un semn de ”solidaritate” pentru susținătorii războiului din Ucraina. Simbolul, care poate fi văzut pe vehiculele militare rusești din Ucraina, apare acum pe postere și tricouri în Rusia, dar și în desenele copiilor la școală. Litere „Z” au fost, de asemenea, desenate pe casele activiștilor anti-război din Moscova, pentru intimidare. Au fost vizate și sediile ONG-ului Memorial, un pilon al apărării libertăților în Rusia, transmite redacția Les Observateurs a postului francez de televiziune France24.
Panglica Sfântului Gheorghe (în rusă Георгиевская лента; Gheorghievskaia lenta) reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Aceasta este atașată la Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aport adus patriei. Pe 16 mai 2017 panglica Sfântului Gheorghe a fost interzisă oficial în Ucraina, iar cei ce o produc sau promovează simbolul respectiv sunt pasibili de amendă sau arest temporar.
sursa: www.anticoruptie.md