Sindicatele cer salarii mai mari cu 30% pentru lucrătorii medicali de la 1 iulie

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită majorarea, începând cu 1 iulie curent, cu 30%, a salariilor de funcție a angajaților din domeniul sănătății, precum și ale personalului medical din domeniul asistenței sociale pentru asigurarea menținerii personalului calificat și asigurarea sustenabilității procesului de acordare a asistenței medicale calitative, scrie unimedia.info.

Despre aceasta se arată într-o scrisoare semnată de Igor Zubcu, președintele CNSM, adresată în ajunul Zilei lucrătorului medical și farmacistului, marcată în a treia duminică a lunii iunie, prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Potrivit CNSM, chiar dacă se întreprind unele măsuri de îmbunătățire, sistemul medical din țară se confruntă în continuare cu multiple provocări, cum ar fi deficitul cadrelor medicale, care în anul 2023 a constituit circa 2000 de medici și 3000 de asistenți medicali și moașe, deopotrivă cu vârsta medie înaintată a personalului medical (20% de medici și 13% de asistenți medicali), mai cu seamă din sectorul rural.

Guvernul, prin angajamentul său ferm, a întreprins mai multe măsuri de susținere a angajaților din sistem și atragere a tinerilor specialiști, recunoscând valoarea și meritul angajaților din sănătate în dezvoltarea societății și îmbunătățirea calității vieții. Apreciem înalt inițiativa Guvernului de susținere a tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice, care vor fi repartizați în mediul rural, care a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului din 5 iunie curent”, se arată în scrisorile adresate conducerii Republicii Moldova.

„Considerăm că atractivitatea sistemului de sănătate necesită a fi privită și sub aspectul motivării muncii acestora pentru menținerea cadrelor medicale calificate. Conform prevederilor legislației în domeniul salarizării, angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și celor finanțați din bugetul de stat, un medic specialist în asistența medicală urgentă prespitalicească, cu o vechime de până la 10 ani, beneficiază de un salariu de funcție de 12020 de lei sau 9775,42 lei net, un medic de familie beneficiază lunar de un salariu net de 11942,21 lei, un asistent/asistentă medical/ă de doar 7149,96 lei, salarii care sunt mult mai inferioare decât cele acordate medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tineri preferă să se angajeze în țara vecină”, subliniază președintele CNSM.

Totodată, potrivit liderului sindical, din cauza volumului de lucru sporit, prezenței riscurilor psihosociale în activitate, care afectează starea de sănătate a angajaților prin stres și stări de anxietate, responsabilității înalte, necesității de a activa peste orele de program, și remunerării nemotivante, în raport cu munca depusă, este dificilă atât menținerea specialiștilor cu experiență, cât și atragerea celor tineri.

Menționăm că problemele din sistemul de sănătate au fost abordate de Consiliul Republican al Federației Sindicale „Sănătatea”, convocat la data de 17 aprilie curent. Potrivit datelor incluse în raportul de activitate al Federației pentru anul 2023, în instituțiile medicale din subordinea Ministerului Sănătății, la 31 decembrie 2023, activau 9830 de medici și 18672 personal medical mediu, iar asigurarea cu cadre medicale la 10 mii locuitori rămâne în continuare insuficientă și reflectă lipsuri și tendințe îngrijorătoare”, se arată în comunicatul emis de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Președinta Maia Sandu anunță zi de doliu național după moartea scriitorului Spiridon Vangheli

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a decretat luni, 24 iunie, zi de doliu național după moartea marelui scriitor Spiridon Vangheli.

Maia Sandu a transmis condoleanțe familiei, menționând că Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele.

„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. 

Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală. 

Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță. 

În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național. 

Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Maia Sandu, într-o postare pe facebook.

Peste 4 mii de teste reevaluate în cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului. Ce încălcări au fost depistate, potrivit Ministerului Educației

Desfășurarea probelor de examen în instituțiile de învățământ din opt raioane ale țării a fost în mare parte regulamentară, fără incidente. Totodată, unele în comisii raioanele de evaluare au rămas vechile practici defectuoase de evaluare a testelor de examen. S-au constatat cazuri când nota a fost majorată și cu 15 puncte, la un barem de 50 de puncte, ceea ce înseamnă 30%.

Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul educației, Dan Perciun, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Ministrul a remarcat că au fost reevaluate eșantionat 30% din totalul testelor pentru fiecare disciplină de examen, pentru fiecare instituție de învățământ din cele 8 raioane. În total, au fost reevaluate peste 4 mii de teste în cadrul a 5 comisii republicane de reevaluare.

În raioane precum Cimișlia, Șoldănești sau Drochia, comisiile raioanele de evaluare au respectat în mare parte prevederile regulamentului privind organizarea examenelor, baremul de notare fiind aplicat corespunzător. La polul opus sunt raioanele Cahul, Rezina, Dubăsari, unde s-au constatat diferențe mari dintre punctajele acordate, de la 5 la 15 puncte în plus în unele teste din anumite instituții de învățământ. Astfel, s-a decis ca în 13 instituții din aceste raioane să fie reevaluate integral toate testele scrise de absolvenții de claselor a IX-a.

Potrivit ministrului, aceste reevaluări au demonstrat că există o problemă sistemică în multe raioane din țară când vine vorba de corectitudinea evaluării. Se vede foarte clar cine sunt acei examinatori care în mod constant au notat necorespunzător elevii. De asemenea, exercițiul a relevat că este nevoie de o mai bună monitorizare a activității direcțiilor de învățământ, a comisiilor de examene la nivel raional pentru ca asemenea abateri să nu fie comise.

Concluziile reexaminărilor au fost trimise tuturor celor vizați și se așteaptă rezultatele anchetelor interne.

De asemenea, s-au identificat și instituțiile de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații care au dus la publicarea testelor în timpul examenului. Au fost lansate anchete de serviciu pe marginea acestor acțiuni.

Pentru prima dată, examenele de absolvire a gimnaziului au fost monitorizate de voluntari delegați de minister și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Circa 400 de voluntari au fost implicați, de diferite categorii de vârstă și profesii. Voluntarii au ajuns în 185 de instituții de învățământ, în raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Dubăsari, Drochia, Rezina și Șoldănești. Aceste raioane au fost selectate de minister pornind de la diferențele mari ale notelor la examenele de absolvire a claselor a IX-a, comparativ cu cele de bacalaureat.

La ce vârstă se căsătoresc, în medie, femeile și bărbații din R. Moldova. În 2023 au fost mai puține nunți

În anul 2023, s-au înregistrat 15,7 mii căsătorii, acestea fiind în descreștere cu 13,5% comparativ cu anul 2022. De asemenea, s-a înregistrat și o descreștere a ratei nupțialității de la 7,2 căsătorii la 1000 de locuitori în 2022 la 6,4 căsătorii în anul 2023, informează unica.md cu referire la Biroul Național de Statistică.

Cea mai mare pondere din total căsătorii, care au fost încheiate în anul 2023, și anume 31,3%, revin bărbaților din grupa de vârstă 25-29 ani, urmate de căsătoriilor încheiate de femeile din grupa de vârstă 20-24 ani – 32% (Figura 2). Vârsta medie la prima căsătorie a fost de 30 ani pentru bărbați și de 27 ani pentru femei.

În cazul divorțurilor, în anul 2023 s-au înregistrat 9,7 mii, numărul acestora fiind în creștere cu 1,1% comparativ cu anul 2022, iar rata divorțialității a constituit 3,9 divorțuri la 1000 de locuitori. Vârsta medie a soților la divorț a fost de 41,3 ani pentru bărbați și 38,3 ani pentru femei.

Din total divorțuri, în anul 2023, ponderea celor survenite după o perioadă de căsnicie mai mică de 5 ani constituiau 24,2%, după 5-9 ani – 23,7%, urmate de căsătoriile desfăcute după o perioadă cuprinsă între 10-14 ani (17,2%), după 15-19 ani (12,4%) și, respectiv, după 20 ani și peste (22,5%). Durata medie a căsătoriei finalizate prin divorț a fost de 12 ani.

Sute de hectare de culturi agricole și livezi, distruse de grindină
Articolul anterior
Lista europarlamentarilor români care acced în Parlamentul European
Articolul următor