Situația este gravă la centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie a fost vizată de mai multe bombardamente și joi, astfel că SUA au atras atenția că această situație poate provoca un accident teribil.

Situația e ”gravă” la centrala nucleară Zaporojie

Potrivit lui Rafal Grossi, director al Agenției Interațonale a Energiei Atomice (AIEA), situația e gravă la centrala nucleară Zaporojie. ONU cere acces la centrală, însă nu l-a primit.

”Situaţia este gravă şi AIEA trebuie să fie autorizată să-şi desfăşoare misiunea la Zaporijjea cât mai rapid posibil”, a subliniat Rafael Grossi într-o reuniune de urgeanţă a Consiliului de Securitate al ONU. Reunirea a fost convocată de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al ONU a replicat: ”Este vorba despre o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două-trei pagini de obstacole”.

Din nefericire, în locul unei dezescaladări, incidente şi mai îngrijorătoare au fost raportate în ultimele zile, incidente care, în cazul în care continuă, ar putea conduce la o catastrofă”, a avertizat și secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Rușii au lansat 11 rachete spre Kramatorsk

Orașul ucrainean Kramatorsk a fost lovit de 11 rachete rusești, în jurul orei 2 dimineața. Potrivit primarului Oleksandr Honcharenko, țintele rușilor au fost casele unor oameni.

”Casele particulare au fost distruse. Nu există informații despre victime. Ocupatorii distrug totul în calea lor, o tactică teroristă”, transmis edilul orașului Kramatorsk.

Rusia își continuă atacurile de la distanță asupra orașelor ucrainene, în condițiile în care armata e blocată în est și sud. După primele luni, în care rușii ar fi pierdut peste 30.000 de soldați, Moscova e mult mai precaută și ataca în special cu rachete, care deseori nu își ating ținta și provoacă daune în rândul civililor.

Zelenski și-a criticat comandanții

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a atenționat pe comandanții armatei și pe alți subalterni să nu mai iasă cu declarații ”zgomotoase” în presa occidentală.

Doar în ultimele zile, pe surse, un oficial de la Kiev se lăuda cu Ucraina a atacat baza din Crimeea, în timp ce un alt general vorbea despre o victorie totală a Ucrainei în primăvara viitoare.

Astăzi aş dori să subliniez un lucru important pentru toţi reprezentanţii autorităţilor de stat şi locale, ai sferei militare şi a altor persoane care comentează evenimentele de pe front, planul de apărare al comandamentului, pregătirea operaţiunilor specifice etc. Regula generală este simplă: războiul nu este cu siguranţă momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase.

Cu cât oferiţi mai puţine detalii concrete despre planurile noastre de apărare, cu atât va fi mai bine pentru implementarea acelor planuri de apărare. Dacă vrei să dai titluri mari, asta e un lucru. Sincer iresponsabil. Dacă vreţi victoria pentru Ucraina, atunci acesta este un alt lucru şi ar trebui să vă simţiţi responsabilitatea pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre pregătirea statului nostru pentru apărare sau contraofensivă”, a transmis Zelenski.

În acest context, oficialii SUA au transmis că sprijină apelurile pentru o “zonă demilitarizată” în jurul centralei nucleare Zaporojie. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a remis un comunicat preluat de CNN.

Pericolul producerii unui accident nuclear major

Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase și iresponsabile. Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să returneze controlul deplin Ucrainei. Continuăm să susținem apelurile ucrainenilor pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare“, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții Casei Albe au adăugat că Rusia folosește centrala nucleară ca bază militară. Secretarul de stat american Antony Blinken a citat săptămâna trecută rapoarte “potrivit cărora Rusia folosește această centrală ca echivalent al unui scut uman, dar un scut nuclear, în sensul că trage asupra ucrainenilor din jurul centralei“.

Și, bineînțeles, ucrainenii nu pot și nu vor să riposteze, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil care să implice o centrală nucleară. Așadar, acesta este culmea iresponsabilității“, a mai spus el.

Rușii și ucrainenii se acuză pentru bombardamentele de la Zaporojie

Astfel, în contextul în care Energoatom a anunțat că mai multe proiectile au căzut joi lângă centrala nucleară Zaporojie, a urmat un schimb de acuzații între Ucraina și Rusia.

Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a maximizat riscul unui dezastru nuclear la instalația respectivă, iar secretarul general al ONU a declarat că este “foarte îngrijorat” din cauza acestei situații.

Amintim că miniștrii de externe ai G7 au cerut miercuri, într-o declarație comună, “ca Rusia să restituie imediat controlul deplin proprietarului suveran de drept, Ucraina, asupra centralei nucleare Zaporojie, precum și asupra tuturor instalațiilor nucleare din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, pentru a asigura funcționarea lor în condiții de siguranță și securitate“.

Nivelurile de radiații sunt în limite normale

Rămânem profund îngrijorați de amenințarea serioasă pe care confiscarea instalațiilor nucleare ucrainene și alte acțiuni ale forțelor armate rusești o reprezintă pentru siguranța și securitatea acestor instalații, crescând semnificativ riscul unui accident sau incident nuclear și punând în pericol populația Ucrainei, statele vecine și comunitatea internațională“, au declarat aceștia.

sursa: www.fanatik.ro

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Locuitorii din Criuleni și Călărași vor plăti mai mult pentru apă
Articolul anterior
Nou virus detectat în China, numit Langya. Peste 30 de persoane infectate
Articolul următor