Situație critică în România: doctorii trec la medicină de dezastre

În cel mult o săptămână, spitalele din România vor face medicină de dezastre. Este avertismentul medicilor care au explicat ce îi aşteaptă pe cetăţeni. Practic, doctorii vor trebui să aleagă pe cine tratează pentru că nu-i vor mai putea salva pe toţi.

separator

Între timp, cifrele catastrofei sar peste praguri din zi în zi: dacă ieri în România erau 5.300 de cazuri, azi sunt 6.400, transmite Observatornews.ro.

Doctorii români recunosc: în câteva zile în spitale se trece la medicina de dezastre.

”Medicina de dezastre adaptează medicina de război. Nu vei putea să mai faci totul la nişte standarde ca atunci când ai face cu un bolnav izolat. Nu te apuci să faci replantare de membru când ai 50 de persoane cu membrele sfârtecate. Faci amputaţii. Trebuie să îi salvezi pe toţi, nu poți să te concentrezi pe 1 şi să-ţi moară 30”, a declarat Bogdan Oprița, şeful SMURD Bucureşti.

”În 7, 10 zile vom ajunge în opinia mea în această situaţie”, a spus Alin Suciu, medic de urgenţă.

România trăieşte acum infernul prin care Italia a trecut în primăvară, când numărul mare de bolnavi de COVID-19 a devenit copleşitor pentru spitale. Doctorul Alin Suciu a fost în Lombardia atunci, dar experiența tot nu l-a pregătit pentru ce se întâmplă câteva luni mai târziu la noi.

”Pacienţii erau şi pe coridoare şi în sălile de aşteptare. Pe paturi, pe tărgi, pe paturi suplimentare, pe brancarde, pe scaune. Erau efectiv copleșiți. Era mai rău ca pe front în acel spital. Pe front îţi vezi inamicul, vezi din ce parte se trage, vezi din ce parte explodează. Acolo aveam un inamic pe care nu-l vedeam”, spune Alin Suciu, medic de urgenţă.

Ca şi la ei, în România secţii întregi se transformă peste noapte în saloane de Terapie Intensivă.

”Erau nevoiţi să aleagă cui acordă şansa la viaţă şi cui, din nefericire, va trebui să nu mai acorde nicio şansă. A fost o imagine terifiantă”, a declarat Alin Suciu, medic de urgenţă.

Peste tot în ţară oamenii aşteaptă cu orele să-i vadă un medic. O pacientă a surprins imagini teribile în Sibiu: în Camera de Gardă bolnavii epuizaţi aşteaptă în tăcere să-i vadă un medic. Ambulanţele stau la coadă, iar curtea e plină de oameni.

Şi doctorii sunt copleşiţi de boală. O rezidentă şi-a fotografiat chipul după 33 de ore de purtat mască fără întrerupere. „Este prima gardă în care am plâns. Pentru noi toţi”, a scris medicul pe Facebook.

6.481 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu 1.000 mai multe decât ieri. Iar numărul de teste e acelaşi, în jur de 36.000. 868 de pacienţi sunt în stare gravă şi critică la Terapie Intensivă. Autorităţile se gândesc să trimită bolnavi la ATI şi la clinicile private.

”Suntem pe un câmp de luptă. Dacă e nevoie, implicăm privatul”, o spune Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

”Va trebui să găsim resurse. Să transformăm cât mai multe spitale să se ocupe de genul acesta şi să improvizăm spitale, au mai fost improvizate: hale, containere, orice e posibil”, a declarat Bogdan Oprița, şeful SMURD Bucureşti..

Curtea de Apel Nord a decis ca interlopul Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor, să revină în penitenciar

Curtea de Apel Nord a decis ca interlopul Iurie Radulov să revină în penitenciar. Ședința de judecată a avut loc joi, 10 aprilie. Informația a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de către președintele Curții de Apel Nord, Ion Talpa.

„În privința lui Radulov în ziua de ieri, 10 aprilie, a fost repus în termen recursul penitenciarului și a fost anulată încheierea judecătorului  cu timp de eliberare a condamnatului”, a spus Ion Talpa.

Potrivit lui, poliția a fost anunțată despre încheiere și urmează ca Radulov să fie dat în urmărire și să fie reținut.

„Astăzi dimineața a fost expediată decizia Curții de Apel în adresa Instituției Penitenciarilor și Inspectoratului General de Poliție pentru a întreprinde deja mai departe acțiunile de căutare și de reținere”, a spus Ion Talpa.

Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor și eliberat condiționat din penitenciar, a părăsit teritoriul R. Moldova pe 16 martie curent. 

Potrivit Ziarului de Gardă, Iurie Radulov a devenit cunoscut în lumea interlopă în anii 1990. El a fost capul uneia dintre cele mai sângeroase grupări de killeri din R. Moldova. Gruparea condusă de Radulov avea la activ zeci de omoruri, printre victime fiind oameni de afaceri și lideri interlopi. În anii 2000, investigațiile au arătat că membrii grupului au comis în regiunea transnistreană patru asasinate și șase tentative de omor. Radulov, împreună cu alți membri ai grupării sale, au fugit din țară și au fost dați în căutare internațională. Ulterior, Radulov a fost reținut în Bulgaria și predat Chișinăului.

Maia Sandu confirmă discuția cu Veronica Dragalin, dar respinge acuzația privind solicitarea unei liste cu procurori integri

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că a avut o discuție cu fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, însă respinge categoric acuzația că i-ar fi cerut o listă cu procurorii considerați integri pentru a promova procedura de vetting. Președinta a făcut aceste declarații în fața jurnaliștilor, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.

„Discuția care a avut loc a fost despre posibilitatea prioritizării evaluării procurorilor de la Procuratura Anticorupție atunci când vorbeam despre vetting. (…) Niciodată nu a fost o discuție despre rezultatele acestei evaluări”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a precizat că recomandarea a fost ca Dragalin să discute cu Comisia de vetting pentru a accelera evaluarea unor procurori implicați în dosare de importanță națională, astfel încât aceștia să-și poată continua activitatea.

Declarațiile vin în contextul în care o scrisoare, pretins semnată de Veronica Dragalin, a fost publicată recent de experta anticorupție Cristina Ciubotaru. În document, Dragalin susține că atât Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii care ar trebui să promoveze vettingul. Ea a refuzat, invocând riscul unei utilizări politice a listei.

După apariția scrisorii, Președinția a calificat acuzațiile drept false și regretabile, reiterând că scopul vettingului este eliminarea corupției și promovarea integrității în sistemul de justiție.

Sportiv de performanță, reținut pentru 30 de zile. Activa în calitate de curier de droguri

Doi tineri de 18 și 22 de ani, bănuiți că activează în calitate de curieri în interesul unei grupări infracționale specializată în realizarea drogurilor sintetice prin intermediul aplicației mobile Telegram, au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat emis de Poliția Naționale, s-a întâmplat după ce ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu procurorii din Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor sintetice pe teritoriul capitalei și în suburbiile acesteia.

Oamenii legii precizează că tânărul de 22 de ani este sportiv de performanță la lupte MMA.

„În timpul investigațiilor, oamenii legii au stabilit că suspecții, de la începutul acestui an, au aderat la o grupare infracțională specializată în introducerea prin contrabandă și comercializarea drogurilor sintetice.

Aceștia aveau roluri de curieri și ambalatori. Bănuiții preluau din ascunzișuri droguri sintetice în cantități mari, după care le transportau la domiciliu și le divizau în doze a câte un gram, apoi le plasau în ascunzișuri pe teritoriul capitalei și în suburbii. Pentru acest serviciu, cei doi erau remunerați cu câte 5 dolari pentru fiecare ascunziș în care plasau substanțele narcotice.

În urma probelor acumulate, suspecții au fost reținuți în mun. Chișinău, iar în timpul perchezițiilor corporale și la domiciliile acestora au fost depistate și ridicate 300 grame de PVP (sare), pachețele zip-lock, bandă adezivă, cântare de înaltă precizie și telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii.

Totodată, ofițerii INI au identificat un ascunziș de unde au ridicat 500 grame de PVP (sare). Valoarea drogurilor scoase din circuit constituie circa 400 mii de lei.”, se arată în comunicatul emis de Poliția Națională.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Veste bună. Moldovenii din Irlanda pot merge la vot
Articolul anterior
Peste 300 de moldoveni au rămas fără bani pe cardurile bancare. Avertizarea poliției
Articolul următor
Close menu