Situație critică în România: doctorii trec la medicină de dezastre

În cel mult o săptămână, spitalele din România vor face medicină de dezastre. Este avertismentul medicilor care au explicat ce îi aşteaptă pe cetăţeni. Practic, doctorii vor trebui să aleagă pe cine tratează pentru că nu-i vor mai putea salva pe toţi.

separator

Între timp, cifrele catastrofei sar peste praguri din zi în zi: dacă ieri în România erau 5.300 de cazuri, azi sunt 6.400, transmite Observatornews.ro.

Doctorii români recunosc: în câteva zile în spitale se trece la medicina de dezastre.

”Medicina de dezastre adaptează medicina de război. Nu vei putea să mai faci totul la nişte standarde ca atunci când ai face cu un bolnav izolat. Nu te apuci să faci replantare de membru când ai 50 de persoane cu membrele sfârtecate. Faci amputaţii. Trebuie să îi salvezi pe toţi, nu poți să te concentrezi pe 1 şi să-ţi moară 30”, a declarat Bogdan Oprița, şeful SMURD Bucureşti.

”În 7, 10 zile vom ajunge în opinia mea în această situaţie”, a spus Alin Suciu, medic de urgenţă.

România trăieşte acum infernul prin care Italia a trecut în primăvară, când numărul mare de bolnavi de COVID-19 a devenit copleşitor pentru spitale. Doctorul Alin Suciu a fost în Lombardia atunci, dar experiența tot nu l-a pregătit pentru ce se întâmplă câteva luni mai târziu la noi.

”Pacienţii erau şi pe coridoare şi în sălile de aşteptare. Pe paturi, pe tărgi, pe paturi suplimentare, pe brancarde, pe scaune. Erau efectiv copleșiți. Era mai rău ca pe front în acel spital. Pe front îţi vezi inamicul, vezi din ce parte se trage, vezi din ce parte explodează. Acolo aveam un inamic pe care nu-l vedeam”, spune Alin Suciu, medic de urgenţă.

Ca şi la ei, în România secţii întregi se transformă peste noapte în saloane de Terapie Intensivă.

”Erau nevoiţi să aleagă cui acordă şansa la viaţă şi cui, din nefericire, va trebui să nu mai acorde nicio şansă. A fost o imagine terifiantă”, a declarat Alin Suciu, medic de urgenţă.

Peste tot în ţară oamenii aşteaptă cu orele să-i vadă un medic. O pacientă a surprins imagini teribile în Sibiu: în Camera de Gardă bolnavii epuizaţi aşteaptă în tăcere să-i vadă un medic. Ambulanţele stau la coadă, iar curtea e plină de oameni.

Şi doctorii sunt copleşiţi de boală. O rezidentă şi-a fotografiat chipul după 33 de ore de purtat mască fără întrerupere. „Este prima gardă în care am plâns. Pentru noi toţi”, a scris medicul pe Facebook.

6.481 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu 1.000 mai multe decât ieri. Iar numărul de teste e acelaşi, în jur de 36.000. 868 de pacienţi sunt în stare gravă şi critică la Terapie Intensivă. Autorităţile se gândesc să trimită bolnavi la ATI şi la clinicile private.

”Suntem pe un câmp de luptă. Dacă e nevoie, implicăm privatul”, o spune Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

”Va trebui să găsim resurse. Să transformăm cât mai multe spitale să se ocupe de genul acesta şi să improvizăm spitale, au mai fost improvizate: hale, containere, orice e posibil”, a declarat Bogdan Oprița, şeful SMURD Bucureşti..

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Veste bună. Moldovenii din Irlanda pot merge la vot
Articolul anterior
Peste 300 de moldoveni au rămas fără bani pe cardurile bancare. Avertizarea poliției
Articolul următor