Situație incertă la Apă-Canal Chișinău! Se cere o nouă formulă de calcul

Pentru a soluționa criza de la Apă-Canal Chișinău este nevoie de o metodologie nouă de calcul a tarifului.

Despre aceasta a anunțat în cadrul ședinței Primăriei, edilul Ion Ceban, transmite Știri.md.

”Căutăm în continuare o soluții pentru soluționarea crizei de la „Apă-Canal Chișinău” care să împace toate părțile. 

Discuțiile cu Premier Energy au avut loc săptămâna trecută și vor continua în zilele următoare. 

Repet, metodologia de calcul a tarifului trebuie schimbată de ANRE pentru ca SA „Apă-Canal Chișinău” să își poată îndeplini obligațiile față de furnizori. 

Să rămână pe conștiința guvernului anterior, care nu a oferit niciun ajutor. Sper că nu vor mai fi întreruperi la cerere, în conformitate cu îndrumările de la birouri”, a declarat Ceban.

Știri.md reamintește că, în dimineața de 2 februarie, mai mulți angajați ai ”Premier Energy” au venit la ”Apă-Canal” pentru a deconecta de la curent blocul administrativ al întreprinderii din cauza datoriilor față de furnizorul de energie electrică care au ajuns la suma de 575 de milioane de lei.

Ministrul Culturii: 10 lei pentru intrarea la muzeu este un preț jignitor

Proiectul „Muzeele Viitorului” vine să combine valoarea colecțiilor de patrimoniu cu arta creativă. Ministrul Culturii Sergiu Prodan spune că proiectul este finanțat de partenerii de dezvoltare și este unul pilot pentru Republica Moldova.

Prodan: 10 lei pentru intrarea la muzeu este un preț jignitor

Digitalizarea artei și diversificarea conținutului din muzee le vor face mai atractive, contribuind astfel și la dezvoltarea economică a țării. Ministrul Culturii spune că prețul pentru accesul în muzee ar putea crește, statul oferind reduceri pentru diferite categorii de populație, transmite IPN.

Ministrul Culturii spune că prin proiectul „Muzeele Viitorului” se dorește creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor și modernizarea spațiilor. Proiectul presupune că muzeele din țară vor deveni spații ale viitorului, care vor găzdui instalații digitale și expoziții de artă new-media, pentru ca vizitatorii să aibă parte de experiențe culturale interactive.

„Arta trebuie să devină locomotiva care va scoate Moldova din rândul țărilor în curs de dezvoltare și o va aduce în rândul țărilor dezvoltate. În afara acestei resurse nu prea avem altele pe care să le putem să le exploatăm. Această inițiativă este susținută de partenerii noștri externi de dezvoltare. Ministerul Culturii, cu muzeele subordonate, suntem beneficiarii acestui proiect. Ministerul Culturii nu a investit bani din buget în acest proiect. E vorba de programe de digitalizare și de diversificare a conținutul muzeal. Muzeele nu au sarcina să aducă profit economic, ci în urma activității muzeelor toți cei din localitate sau din preajmă trebuie să aibă profit economic. Muzeul este un punct de atractivitate, nu o sursă de monetizare”, a spus Sergiu Prodan în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

În cadrul proiectului „Muzeele Viitorului” nouă echipe formate din reprezentanții  muzeelor, artiști și profesioniști din industria creativă, au obținut aprobarea juriului și suportul financiar necesar pentru implementarea proiectelor inovatoare. Câștigătorii vor primi, în total, 200 de mii de euro pentru a-și pune în practică ideile creative. Ministrul Culturii spune că experiența trebuie să contribuie la creșterea atractivității muzeelor. Potrivit ministrului, prețul unul bilet la muzeu ar trebui majorat pentru a oferi o valoare sporită artei. 

„Ceea ce ne împiedică acum în dezvoltarea muzeelor este prețul de 10 lei care este unul simbolic și jignitor, pentru că noi oferim valori de patrimoniu vizitatorilor. Când prețul este atât de mic și este același pentru toată lumea, înseamnă că asta este valoarea, înseamnă că noi înșine ne apreciem astfel bogăția, patrimoniul. Este un semnal prost pe care-l transmitem societății. Intenția și dorința Ministerului Culturii este să schimbe acest lucru. Asta nu înseamnă că oamenii cu venituri mai mici nu vor avea acces la valorile de patrimoniu, să le cunoască și să le admire. Din contra, trebuie făcute reduceri pentru anumite categorii de oameni, să avem zile cu intrare liberă, mai multe nopți muzeistice. Accesul la prețul de 50 de cenți este jignitor pentru colecțiile pe care le punem la dispoziție”, a explicat ministrul Culturii.

Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, sub egida Ministerului Culturii, cu suportul USAID, Suedia și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Două pictorițe din Moldova și-au expus lucrările la sediul ONU din Viena

La sediul Organizației Națiunilor Unite de la Viena – Vienna International Center (VIC), Austria, a fost expusă o expoziție de pictură a artistelor plastice din Republica Moldova Galina Vieru și Natalia Yamoplskaia.

Două pictorițe din Moldova și-au expus lucrările la sediul ONU din Viena

Galina Vieru a menționat că le expoziție sunt prezentate 18 lucrări care reflectă lumile interioare ale femeii. „Picturile mele povestesc despre viața femeilor din Moldova. Reflectă drama exodului, dar și frumusețea patrimoniului cultural național. Lucrările Nataliei Yampolskaia sunt despre relația femeii cu natura, cu ecologia, cu familia, etc. Eu ca artist și poet, îmi doresc ca țara mea să meargă mai ușor și mai sigur spre integrarea europeană prin artă”, a subliniat Galina Vieru, transmite moldpres.md.

În alocuțiunea sa, Reprezentanta Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Organizațiile Internaționale la Viena, Mihaela Mocanu, a scos în evidență importanța lunii martie pentru Moldova, atât pe dimensiunea diplomației, dat fiind faptul că la 2 martie 1992 țara noastră a devenit membru ONU, cât și prin prisma simbolismului Zilei Internaționale a Femeii. Aceste două motive se pliază pe genericul expoziției și oferă un moment de reflecție asupra rezilienței și forței femeilor de a lupta neobosit în favoarea schimbării și a respectării depline a drepturilor acesteia.

Evenimentul organizat la sediul VIC a întrunit reprezentanți ai misiunilor diplomatice și angajați ai organizațiilor internaționale cu sediul la Viena, care au avut posibilitatea să savureze din dulciurile tradiționale, oferite de Ambasada Republicii Moldova în Austria. Participanții la vernisaj au putut admira expoziția de picturi în acompaniamentul muzical al cunoscutului clarinetist Sasha Danilov, Artist Emerit din Moldova.

moldpres.md

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Copiii care au căzut în Cariera Micăuți se află, în continuare, în stare gravă
Articolul anterior
Premierul desemnat Dorin Recean: ”Dezvoltarea economică este prioritatea mea imediată”
Articolul următor