Slovacia începe implementarea sistemului de apărare aeriană Patriot

Componente ale sistemului de apărare aeriană Patriot au început să sosească în Slovacia din ţările partenere NATO, iar operaţiunea va continua în zilele următoare, a declarat, duminică, ministrul apărării slovac, potrivit Reuters.

Sistemul va fi operat de trupe germane şi olandeze şi va fi desfăşurat iniţial pe aeroportul Sliac din centrul Slovaciei pentru a ajuta la întărirea apărării Flancului Estic al NATO, scrie news.ro. 

Sistemul Patriot va face parte dintr-un nou grup de luptă NATO din Slovacia, care se învecinează cu Ucraina. 

”Sunt bucuros să confirm că primele unităţi însărcinate cu desfăşurarea sistemului de apărare aeriană Patriot ajung treptat în Slovacia”, a declarat ministrul Apărării Jaroslav Nad pe Facebook. 

Nad a precizat că sistemul Patriot va fi o completare şi nu un înlocuitor al sistemului S-300 din epoca sovietică pe care îl operează Slovacia. 

Ministrul a spus săptămâna trecută că Slovacia este dispusă să dea S-300 Ucrainei dacă şi când va primi o înlocuire adecvată. 
 
Parlamentul slovac a autorizat marţi staţionarea în Slovacia a unor militari străini din cadrul NATO, al căror număr poate atinge 2.100. 

Într-o primă fază este vorba despre o unitate din cadrul ”Prezenţei Avansate Consolidate” a NATO – aproximativ 1.200 de oameni din Cehia, Germania, Olanda, Statele Unite, Polonia şi Slovenia. 

De asemenea, Parlamentul a aprobat instalarea unui sistem antirachetă de tip Patriot.  

O nouă tragedie pe câmpul de fotbal. Un bărbat a fost strivit de o poartă pe un stadion din Telenești

Un bărbat a murit, după ce i-ar fi căzut în cap o poartă de fotbal. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 19:40, pe stadionul din localitatea Ciulucani, din raionul Telenești, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu, scrie pulsmedia.md.

Potrivit datelor preliminare, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 38 de ani. Dânsul juca un meci de fotbal cu alți consăteni, când în cap i-a căzut poarta de fotbal de pe teren.

În urma traumatismelor grave, bărbatul a murit pe loc până la venirea ambulanței, iar medicii din nefericire au putut doar să constate decesul.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Ministerul Educației vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli

Ministerul Educației și Cercetării urmează să stabilească în septembrie anumite reguli privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Decizia a fost anunțată de ministrul Dan Perciun şi a fost luată după ce majoritatea respondenților unui chestionar au pledat în favoarea unei astfel de reglementări, scrie stiripesurse.md.

„Noi am avut o discuție de lucru, săptămâna trecută, cu mai mulți directori de școli și vom prezenta o statistică în sensul în care avem destul de multe școli care fac asta de sine stătător. Se fac în diferite moduri, sunt provocări cu care ne confruntăm avem, dar avem o practică națională. Mai ales că la nivel internațional devin tot mai răspândite astfel de reglementări”, a menționat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că aproape 13.000 de persoane au răspuns la întrebările din chestionarul inițiat de Ministerul Educației, iar aproximativ 78 la sută dintre acestea consideră că trebuie reglementată utilizarea telefoanelor mobile în școli.

De asemenea, din cei care consideră că trebuie să existe reguli, 48 la sută susțin că elevilor trebuie să le fie permis să aibă telefoane în instituțiile de învățământ, dar acestea să fie păstrate în boxe sau cutii, iar 30 la sută consideră că ar trebui interzis sau limitat accesul acestora cu telefoane mobile.

Incendiu devastator la o fabrică de baterii de litiu: Zeci de oameni au murit!

Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, informează AFP şi dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Iniţial, pompierii sosiţi la faţa locului au anunţat că o persoană a murit şi o alta a suferit arsuri grave, în timp ce alte 21 de persoane au fost date dispărute în incendiu, pentru ca la scurt timp să informeze că au găsit circa 20 de corpuri umane carbonizate la locul incendiului.

“Nu putem încă să pătrundem în interior şi să desfăşurăm operaţiuni de salvare. O vom face imediat ce vom reuşi să stingem incendiul. Douăzeci şi unu de muncitori sunt în prezent daţi dispăruţi. Sperăm să le dăm de urmă datorită contactelor furnizate de întreprindere”, declarase pentru presă Kim Jin-young, un membru al echipelor de pompieri sosite la faţa locului, înainte de găsirea celorlalte victime umane.

Cauza incendiului rămâne deocamdată necunoscută.

Incendiul s-a declanşat într-o fabrică de baterii de litiu proprietate a fabricantului sus-coreean Aricell, la Hwaseong, la sud de Seul.

Imagini difuzate de agenţia Yonhap arată nori de fum dens ridicându-se deasupra clădirii fabricii distruse de flăcări.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol le-a cerut autorităţilor locale să “mobilizeze tot personalul şi echipamentele disponibile pentru a se concentra pe căutarea şi salvarea persoanelor”, a anunţat biroul său de presă.

Preşedintele Yoon a atenţionat de asemenea autorităţile că ele ar trebui “să asigure securitatea pompierilor dată fiind rapiditatea cu care se propagă focul”.

Coreea de Sud este un important producător de baterii, inclusiv cele utilizate pentru vehiculele electrice.

Turcia asigură că Rusia şi Ucraina sunt „aproape de un acord”
Articolul anterior
Alexandr Rozenbaum a vorbit despre Rusia și Ucraina: „Îmi scriu despre bombardamente din două părți”
Articolul următor