Șocant! Un călător a decedat după ce a ajuns în motorul unui avion în timpul îmbarcării

O persoană a murit după ce a ajuns în motorul unui avion în funcţiune pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, a anunţat miercuri compania aeriană olandeză KLM.

Moarte groaznică pe un aeroport din Amsterdam. Cum a avut loc accidentulFoto: Agerpres

Într-o postare pe X, aeroportul Schiphol a descris incidentul ca fiind „oribil”. Poliţia militară olandeză, Marechaussee, a declarat într-un tweet că desfăşoară o anchetă, transmite news.ro.

Deocamdată nu a fost identificată persoana în cauză, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Marechaussee.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a spus că este prea devreme pentru a spune dacă a fost vorba de un „incident” sau de o formă de sinucidere. El a adăugat că toţi pasagerii şi echipajul, care vor fi martori importanţi în cadrul anchetei, au părăsit avionul în siguranţă.

KLM, care face parte din France-KLM, a declarat, de asemenea, într-un comunicat că investighează evenimentul. Compania a precizat că aeronava avea ca destinaţie aeroportul din Billund, în Danemarca.

Presa olandeză a relatat că motorul aeronavei era în funcţiune în momentul în care persoana a fost ucisă, ceea ce indică faptul că avionul urma să decoleze. Victima ar putea fi un angajat implicat în împingerea înapoi a unui avion înainte de decolare. Imagini obţinute de postul naţional de televiziune olandez NOS arată cum serviciile de urgenţă înconjoară avionul de pasageri pe platforma aeroportului – unde sunt parcate aeronavele.

Potrivit presei, aeronava implicată era un avion Embraer, utilizat de serviciul Cityhopper al KLM, care operează zboruri între destinaţii apropiate din Europa.

Ministrul Infrastructurii, Mark Harbers, a declarat pe X: „Veşti teribile despre un accident fatal astăzi la Schiphol”.

Schiphol este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi de legătură din Europa. Acesta a ţinut prima pagină a ziarelor săptămâna trecută când rapperiţa Nicki Minaj a fost arestată acolo. Aproape 5,5 milioane de pasageri au folosit aeroportul luna trecută, potrivit site-ului său.

Incidentul nu este chiar neobişnuit. Anul trecut, în iunie, un muncitor aeroportuar din Texas a murit după ce a fost „aspirat” într-un motor pe aeroportul Internaţional San Antonio, în timp ce un alt angajat, în Alabama, a fost tras într-un motor în ianuarie 2023.

Şcolile din ţară ar putea rămâne cu doar patru materii obligatorii

În școlile din țară ar putea să rămână doar patru discipline obligatorii pentru elevi, iar restul vor fi la alegere sau opționale.

Mai mult de atât, unele discipline ar putea fi integrate. Asta prevede noul curriculum școlar propus de Ministerul Educației și urmează să fie implementat în școli până în 2027. Chiar și așa, noul plan cadru nu este unul obligatoriu, iar decizia de a-l implementa rămâne la discreția managerilor de școli, a profesorilor și a părinților, transmite moldova1.

Din anul 2017, Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei implementează planul alternativ de studii pentru elevii treptei liceale. Aceștia au doar cinci discipline de bază obligatorii: limba și literatura, istoria, limba străină, dezvoltarea personală și educația fizică. Restul disciplinelor sunt alese de către aceștia în funcție de profilul pe care îl studiază: real sau umanist. Și numărul de ore săptămânale este mai mic, de la 34 a fost redus la aproximativ 28. Directoarea instituției spune că rezultatele sunt vizibile, de aceea își propune implementeze modelul respectiv la celelalte două trepte, primară și gimnazială.

„În urma implementării acestui proiect au de câștigat atât copiii, cât și noi ca instituție. Sunt mai bune rezultate la bacalaureat, rezultatele la tezele simestriale sunt mai bune. Elevii au și mai multe ore opționale, dacă cei din clasele obișnuite au o singură oră opțională, elevii din acest model pot opta de la 2 pînă la 4 ore opționale, respectiv este un număr redus de ore în orarul școlar”, spune directoarea Liceului „Ion Luca Caragiale”, Galina Melenciuc.

Noul curriculum mai prevede integrarea unor discipline, de exemplu biologia și georgrafia, limba și istoria sau fizica și informatica. Pentru asta, profesorii ar urma să facă formări continue pentru a putea preda disciplinele comasate. Tamara Gamarța este profesoară de georgrafie de mai bine de 20 de ani la liceul „Ion Luca Caragiale” din Orhei. Ea spune că integrarea unor discipline este o provocare profesională necesară.

„Din perspectiva geografiei aș vedea o combinare armonioasă cu biologia. Acest subiect de comasare noi îl vedem prin prisma competențelor noastre profesionale care necesită o formare continuă. Doar asta duce la progres și la performanță. Sigur că pe viitor, noi ca profesori de geografie, vom avea nevoie de cursuri de pregătire, pentru a dezvolta competențele și abilitățile copiilor necesare integrării acestora în viața cotidiană”, spune profesoara Tamara Gamarța.

Și Liceul Teoretic „Alecu Russo” din Orhei implementează același model de învățămînt, doar că din anul 2022. Directoarea instituției spune că acest plan cadru este mai atractiv pentru elevi.

„Pentru noi este o nouă provocare, urmează să lucrăm cu resursele umane, care deja au o formare și o calificare, strict pe disciplină și pe segment. Fiecare cadru didactic de la noi este deschis, pune accent pe formare și autoformare, credem că în pofida dificultăților pe care le vom întâmpina, vom delega la recalificări în vederea comasării disciplinelor”, menționează directoarea Liceului „Alecu Russo”, Lilia Hacina.

Decizia de implementa planul alternativ de studii aparține managerilor de instituțiilor, profesorilor și părinților. Totodată, fiecare școală decide individual dacă aplică noua metodă pentru clasele primare, gimnaziale sau liceale.

„Înainte de a începe procesul de dezvoltare cirriculară, vom face o evaluare a acestor curricule și vom vedea care este gradul și impactul lor asupra performanței elevilor. Acolo unde vom găsi liniile slabe, vom încerca să venim cu soluții care vor ameliora performanțele elevilor”, subliniază Valentina Olaru, secretară de stat la Ministerul Educației.

Conceptul noului curriculum școlar național va fi supus consultărilor publice până în luna august, iar în septembrie ar putea fi aprobat de Ministerul Educației. În prezent, în Republica Moldova sunt 23 de licee care aplică acest plan alternativ de studii.

Maşinile fugarului Ilan Şor, scoase la licitaţie

Mașinile fugarului Ilan Șor vor fi scoase la licitație. Este vorba despre un automobil marca GAZ 2410 din 1988 și un Bentley Continental din 2010. Prețul de pornire pentru aceste vehicule este de 281.598 de lei, respectiv 1.970.752 de lei, scrie tv8.md.

Licitația publică este programată pentru data de 9 iulie 2024, ora 10:00. Cei care doresc să participe pot găsi mai multe detalii despre bunurile expuse la vânzare și condițiile de participare în Monitorul Oficial al Republicii Moldova datat 21 iunie 2024 sau la biroul executorului judecătoresc, situat pe strada Kiev 3 A, etajul 1, din municipiul Chișinău.

Pe lângă condamnarea la 15 ani de pușcărie, Curtea de Apel a decis în privința lui Ilan Șor și încasarea prejudiciului adus de acesta în frauda bancară. Este vorba de cinci miliarde de lei, pagube ce urmează să fie recuperate din înstrăinarea averii acestuia în folosul statului.

Atenție, șoferi! Circulație închisă pe bd. Mircea cel Bătrân

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 21 iunie – 11 iulie 2024, va fi suspendat parțial traficul rutier pe bd. Mircea cel Bătrân (pe benzi), tronsonul cuprins între str. Petru Zadnipru și str. Profesor Ion Dumeniuc.

Măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de amenajare a straturilor bituminoase subțiri de tip Slurry Seal pe carosabilul din bd. Mircea cel Bătrân.

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.

Trei polițiști vor purta Bereta de Onoare a Poliției de Frontieră
Articolul anterior
Un avocat, reținut de CNA în timp ce înapoia unui client mita de 4.000 de euro
Articolul următor