Tratamentul hepatitei A în condiții domestice s-a răspândit deja în toată țara. Vorbim de leacul care constă dintr-o linguriță de miere și păduchi vii luați de la porc, care ar mânca microbii de boală. Anume acest tratament ar fi fost administrat la cinci copii, bolnavi de hepatită. Jurnaliștii de la e-sanatate.md au încercat să afle ce s-a întâmplat cu adevărat și cum este posibil ca micuții să fie hrăniți cu păduchi.
Pacienții există – este vorba de șase copii din satul Cioara, raionul Hâncești. În privința tratamentul dezgustător oamenii însă preferă să tacă.
Într-un sat în care s-a născut veșnicia, dar apa potabilă încă provine din fântâni contaminate, vreo 7 copii au făcut hepatită. Toți au fost transportați la spitalul raional, unde au fost tratați și trimiși acasă. Ajunși în sat, părinților li s-a părut că cei mici par cam palizi, deci concluzia lor evidentă a fost că tratamentele prescrise de medici n-au funcționat. S-au sfătuit ei între ei și au decis că trebuie să aplice fără întârziere un leac mai eficient.
Leacul magic din bătrâni conținea două ingrediente la fel de magice: o linguriță de miere, în care înoată – nici mai mult, nici mai puțin – 9 păduchi vii! Tuturor li s-a dat acest leac. „Și abia atunci s-au lecuit!”, povestesc martorii.
Medicul de familie, care a fost ieri în sat, susține că aude pentru prima dată despre faptul că acești copii s-ar fi tratat cu păduchi. Potrivit medicului, copiii sunt monitorizați strict și toți au urmat tratament în spital.
„Copiii au fost depistați cu hepatita A, apoi investigați și internați în spital . Aceștia urmează tratament. Unii deja au fost externați și îi monitorizăm în dinamică. Eu am discutat cu părinții, dar niciodată nimeni nu mi-a zis de păduchi. Prima dată aud. Cred că avea să se audă prin sat. Acum copiii se simt deja mult mai bine”, a declarat Marina Colesnicov, medic de familie din Centrul de Sănătate Hâncești.
Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică afirmă că au luat toate măsurile necesare pentru protejarea localnicilor de îmbolnăvire, dar încă nu au descoperit cauza infecției.
„Chiar de la primul caz identificat am solicitat de la Centrul Național de Sănătate Publică să ne ofere vaccinuri împotriva hepatitei A și am imunizat 125 de copii de vârstă școlară până în prezent. De asemenea, am făcut de două ori dezinfecție la fântânile publice”, precizează Ecaterina Pascal, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică din Hâncești.
Sursa: e-sanatate.md