Încep să te panichezi când te gândeşti că se apropie examenele de Bacalaureat? Desigur, doar cine crezi că stă să înveţe pentru BAC încă din primul an de liceu?! Pentru a nu lăsa garda jos şi a te simţi pregătit să dai nas în nas cu testările, îţi recomand să ţii cont de următoarele 5 sfaturi:

1. Ai grijă să fii în formă la capitolul sănătate!
Nu uita de zicala: „O minte sănătoasă într-un corp sănătos“! Protejează-ţi sănătatea şi opreşte-te de mâncat pizza şi de băut cafea la nesfârşit. Mănâncă echilibrat şi nu uita că acum ai mai multă nevoie de vtamine ca niciodată. Până şi alimentaţia contează în procesul de memorare. De asemenea, poţi lua suplimente de vitamine, mai ales cele cu Magneziu, Calciu sau Vitamina C.
Nu-ţi scurta nopţile şi ai grijă să te odihneşti 8-10 ore pe zi. Păstrează-ţi ritmul obișnuit de lucru pentru a nu-ţi perturba ceasul biologic. Un alt element important este sportul! Jogging-ul te va ajuta să elibereazi endorfine: cele mai naturale medicamente antistres. Nu te suprasolicita! Fă pauze. Îţi poţi lăsa weekend-ul pentru distracţie şi ieşiri, iar în timpul săptămânii, pentru că oricum eşti la şcoală, să stai să înveţi.
2. Fă-ţi condiţii bune pentru a putea învăţa şi repeta subiectele
Dacă ai posibilitatea, încearcă să îţi decorezi camera, astfel încât să îţi facă plăcere să stai acolo, să înveţi. Poţi lipi pe pereţi citate motivaţionale sau îţi poţi pune muzică, dacă asta simţi să te ajută mai mult să înveţi. Trebuie ca mediul să fie unul plăcut, nu să te obosească şi mai tare decât informaţia în sine.
Încearcă, atunci când repeţi, să o faci în locuri diferite. Un studiu a demonstrat că dacă schimbi locul de învăţare, acest lucru îţi poate îmbunătăţi considerabil capacitatea de concentrare şi memorare.
Foloseşte muuulte carioci şi markere pentru a sublinia informaţiile importante la fiecare materie. Dacă eşti o persoană cu memorie fotografică foarte bună, în timpul examenului s-ar putea să ai surpriza să îţi aduci aminte o informaţie anume, deoarece ai colorat-o aşa cum ai vrut şi a ieşit în evidenţă.
3. Întâlneşte-te cu prietenii tăi care dau Bac-ul
Învăţatul în grup ar putea să fie o altă soluţie pentru a reuşi şi a te simţi mai sigur pe cunoştinţele tale.. Întâlneşte-te cu prietenii tăi care dau Bac-ul şi, eventual, care sunt la acelaşi profil ca tine şi încercaţi să faceţi schimb de informaţii. Decât să-ţi petreci timpul pe Facebook, Instagram sau alte site-uri de acest gen, mai bine întâlneşte-te faţă-n faţă cu unii colegi pentru a face schimb de idei şi de cărţi pentru disciplinile la care ai de dat BAC-ul.
4. Fă-ţi un plan cu ce ai de învăţat pentru fiecare disciplină
Un plan cu o listă de teme bine stabilite te poate ajuta să treci repede prin materie.Astfel îţi vei da seama cât mai ai de învăţat şi odată ce începi să tai de pe listă, vei începe să te simţi din ce în ce mai bine şi vei vrea să termini totul cât mai repede.
Dacă ai un text greoi, obositor, poţi încerca să pui pe fiecare paragraf, câte o bombonică preferată şi să te răsplăteşti. Da, nu face foarte bine la dietă şi se contrazice cu sfatul cu mâncatul sănătos, dar hei, măcar e o metodă să treci peste lecturile grele. (sau poţi înlocui bomboanele cu o variantă mai sănătoasă, nişte migdale)
5. Încearcă să nu te epuizezi psihic
Nu-ţi spune că o să intri în depresie şi nu te gândi la lucruri sumbre. Adoptă o atitudine pozitivă. Vorbeşte zilnic cu prietenii, părinţii sau cu un psiholog, despre cum te simţi.
P.S: Chiar dacă nu o să ai rezultate foarte bune, nu te descuraja. Există şi adoua şansă, iar unele facultăţi te pot primi şi după a doua sesiune de Bacalaureat.