Cazul lui Charlie Gard, un bebeluş de 10 luni aflat pe moarte într-un spital din Marea Britanie, a sensibilizat o lume întreagă. Potrivit presei internaționale, vineri, medicii preconizează să deconecteze copilul de la aparatele care îl țin în viață.
Curtea Europeană de Justiție le-a interzis părinților să îl transporte în SUA, unde urma să fie supus unui tratament experimental. Povestea micuțului a ajuns în atenția președintelui american, Donald Trump, și a lui Papa Francisc.
Charlie Gard are doar zece luni și suferă de o boală genetică extrem de rară. Familia cere cu disperare ca bebelușul să fie supus unui tratament experimental oferit gratuit de o clinică din Statele Unite.
Instanțele britanice și europene au interzis transportarea copilului, iar medicii din Regatul Unit susțin că micuțul nu mai poate fi salvat. Părinții băiețelului cred că le-au fost încălcate drepturile parentale.
„Cred că părinții ar trebui să hotărască, când este vorba despre viața copilului lor, să îl lase să moară sau să îi dea o șansă la viață. Chiar dacă tratamentul nu va avea efect, însă eu cred că va avea, noi vom ști că am făcut totul pentru a-l salva”, a declarat mama copilului, Connie Yates.
Până și ultima dorință a părinților, de a-l lua pe Charlie să moară acasă, le-a fost refuzată.
„El încă luptă, iar noi nu mai avem voie să luptăm pentru el. Drepturile parentale ne-au fost încălcate”, a spus tatăl copilului, Chris Gard.
Mobilizarea oamenilor din toate colțurile lumii pentru salvarea micuțului a fost impresionantă. Familia bebelușului a adunat peste 1,5 milioane de euro din donații.
Printre cei care și-au exprimat durerea și indignarea față de decizia Curții Europene este și președintele american, Donald Trump, care a scris într-o postare pe Twitter că vrea să ajute familia lui Charlie, ca să îl poată aduce în SUA.
Iar Papa Francisc a scris că a apăra viaţa umană este o angajare de iubire pe care Dumnezeu o încredinţează fiecărui om.