Pe data de 29 martie, ora 14:00, în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, sub egida Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Muzeul, se va desfășura sub îndrumarea etnologului Sebastian Paic un atelier de încondeiere a ouălor pascale.
Sebastian Paic este un colecționar cunoscut în spațiul românesc, datorită colecției de port tradițional care însumează peste 3000 de piese originale, colectate din 60 de zone etnografice ale României. În prezent își continuă studiile la programul de master al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică. A absolvit ciclul de licență la secția Etnologie a Facultății de Istorie, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde s-a înscris și la studiile de doctorat.
În 2011 a fondat Asociația „Zestrea”, în cadrul căreia instruiește discipoli în domeniul meșteșugurilor precum: pictarea icoanelor pe sticlă, încrustarea lemnului, confecționarea măștilor tradiționale, a opincilor, a chișițelor și încondeierea ouălor pascale etc.
Pentru a-și desăvârși tehnica de încondeiere a ouălor pascale Sebastian Paic a realizat cercetări de teren în Țara Lăpușului, Bucovina, Vrancea și Țara Bârsei. Meșteșugul de încondeiere a ouălor pascale l-a deprins de la profesorul Ioan Sorin Apan din Brașov. Una dintre abordările pe care pune accent în prezent ține de promovarea varietății de modele de ouă împistrite din diferite regiuni (Țara Bârsei, Țara Lăpușului, Oltenia, Bucovina și Bihor). În cadrul atelierelor etnograful pune accent pe respectarea izvoadelor autentice și tradiționale, considerând necesară cunoașterea și popularizarea temeinică a surselor arhaice.
Sebastian Paic a organizat ateliere meșteșugărești, inclusiv de încondeiere a ouălor la Ambasada României din Luxemburg, ICR Madrid, Târgul Internațional de Turism Berlin, Expoziția Sharja Heritage Days-Dubai, Bitola – Macedonia, Nürnberg, Berlin – Germania, Toulouse, Paris – Franța, dar și în România: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Brașov etc. Evenimentul are drept scop promovarea și perpetuarea tradiției de încondeiere a ouălor pascale.