Azi e vineri, 13! Superstiții și întâmplări istorice înfricoșătoare legate de această zi

Multă lume se teme de ghinionul din ziua de vineri 13. Cât de justificată este această fobie și ce fenomene istorice sunt legate de această zi? Se pare că această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri, scrie descoperă.ro.

separator

Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialiştii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 decât la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul celui de-al XX-lea.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători olandezi, într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine lucruri accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Acest lucru şi din pricina faptului că oamenii, superstiţioşi, sunt mult mai grijulii într-o zi de vineri 13 decât în oricare altă zi a anului, scrie evz.ro.


Potrivit The Mirror, un studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry relevă faptul că ziua de vineri 13 este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi.

Citeşte şi Numărul 13, ghinion sau noroc? Superstiţii legate de ziua de 13

1. Dacă un copil să naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.

2. Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.

3. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

4. Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.

5. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.

6. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

7. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.

8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

9. Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

11. Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

12. Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.

13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.
Vineri 13 în istorie:

Pe 13 octombrie 1307, regele Philip al IV-lea al Franţei a torturat sute de călugări, acuzându-i de erezie.

Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numărul 13 şi de ziua de vineri. Ironia sorţii, el a murit fix într-o zi de vineri 13, în noiembrie 1868.

Regizorul de filme horror Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13, în septembrie 1899.

Să fie vineri 13 şi să îţi mai taie calea şi o pisică neagră este culmea ghinionului. De aceea, în 13 octombrie 1939, care a picat într-o zi de vineri, pisicile negre dintr-un orăşel din Indiana (SUA) li s-au pus clopoţei pentru a putea fi astfel evitate.

Pe 13 septembrie 1940, Palatul Buckingham a fost bombardat de nazişti, la ordinul lui Adolf Hitler.

Vineri, 13 noiembrie 1970 a adus cu ea o adevărată tragedie în Bangladesh, unde peste 30.000 de oameni au murit în urma unei furtuni.

În 13 octombrie 1972, dată care a picat tot într-o zi de vineri, avionul care transporta echipa de rugby a Uruguayului s-a izbit de Anzii Cordilieri. Toţi pasagerii au murit.

Pe 13 martie 1992, în Turcia s-a produs un cutremur de 7,4 grade oe scara Richter, în care au murit 2.000 de oameni, iar 50.000 au rămas fără locuinţe.

În 1996, pe 13 septembrie, vinerea, a fost ucis rapperul Tupac Shakur.

Vineri, 13 august 2010, un băiat de 13 ani a fost ucis de fulger în SUA. Nenorocirea s-a întâmplat la ora 13.13.

Anul acesta, ziua de vineri 13 pică de trei ori, în lunile februarie, martie şi noiembrie.

Silviu Prigoană s-ar fi despărțit de soție înainte să moară

Dan Diaconescu a dezvăluit, în cadrul unei emisiuni, că Silviu Prigoană și soția sa, Mihaela, s-ar fi despărțit. Fostul patron de la OTV a explicat ce s-a întâmplat între cei doi soți la ultima petrecere la care au participat împreună, scrie adevarul.ro.

Silviu Prigoană era căsătorit cu Mihaela Botezatu, cea alături de care își găsise liniștea după divorțul de Adriana Bahmuțeanu.

Dan Diaconescu a susținut, marți seara, în timpul emisiunii „Cancan Senzațional”, în timp ce discuta cu Adriana Bahmuțeanu, că Silviu Prigoană s-ar fi despărțit de soția sa.

Ultima mea întâlnire cu el a fost la Palatul Snagov, la nunta lui Horia Ivanovici. Și acolo era și Silviu Prigoană. Ne-am văzut, ne-am îmbrățișat, ne-am salutat. La masa unde el fusese alocat era și doamna Mihaela. Iar el voia să stea la masa mea. Și l-am întrebat: «Silviu, dar tu nu ești la masă cu soția ta?». Și el mi-a zis: «Dacă-ți spun ce mi-a făcut Horia! Eu nu mai sunt împreună cu Mihaela și Horia ne-a invitat separat și ne-a așezat la aceeași masă»”, a povestit Dan Diaconescu la Cancan Senzațional.

Adriana Bahmuțeană a vorbit și ea despre acest lucru. „Nu știu ce să spun exact. M-am întâlnit cu femeia aceasta doar de câteva ori, întâmplător, la mall. Am vorbit cu ea câteva minute. Nu am nimic cu femeia, să fie sănătoasă! Nu am nimic împotriva ei. Ba din contra, acum, în vacanța copiilor, le-am dat procură să meargă cu copiii în Italia. Acum o săptămână, la sfârșitul lui octombrie”, a spus și Adriana Bahmuțeanu.

27 de documentare din toată lumea vor fi proiectate la Chișinău

Ce înseamnă democrație? Cu ce preț se câștigă și menține democrația? Răspunsurile la aceste întrebări le poți afla în cele 27 de documentare adunate din toată lumea (inclusiv Moldova), în cadrul Moldox Festival, ediția IX, care începe la final de noiembrie la Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.



De la Filipine, USA, Austria, România și până la Bhutan – programul festivalului cuprinde povești cutremurătoare, emoționante și pline de adevăr despre soarta oamenilor care caută dreptate, libertate și dreptul de a fi fericiți în țara lor, concentrându-se pe trei subiecte fundamentale: identitatea de gen, libertatea de exprimare și viața oamenilor vulnerabili.

Programul festivalului a fost făcut public acum câteva zile și conține peste 20 de premiere de filme, ceea ce înseamnă că publicul din Chișinău va fi primul care va avea ocazia să le vadă. Programul poate fi accesat AICI, iar biletele vor fi disponibile pe cineplex.md din 22 noiembrie sau la casele cinmatografului.

Festivalul va avea loc între 27 noiembrie și 1 decembrie 2024, la Cineplex Loteanu, și se adresează atât liderilor de opinie, jurnaliștilor, activiștilor civici, cât și tuturor cetățenilor cărora le pasă de soarta democrației. Ediția din acest an este una specială din mai multe motive, inclusiv pentru că va aduna profesioniști de film din întreaga lume, consolidând Chișinăul ca un centru regional important pentru dezvoltarea industriei cinematografice.

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

Carla’s Dreams a lansat piesa ,,Beretta”
Articolul anterior
Un moldovean a devenit Campion Mondial la Dans sportiv
Articolul următor