Câte milioane a cheltuit Șor pentru coruperea alegătorilor. Șeful SIS vine cu detalii

Ilan Șor doar și-a schimbat denumirea partidului, iar „ȘANSĂ” reprezintă același grup criminal organizat, a declarat Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), într-un briefing de presă, scrie nordnews.md

Potrivit șefului SIS, „grupul Șor” ar fi cheltuit circa un miliard de lei pentru a corupe alegătorii din Moldova, în special, din resursele Federației Ruse.

Războiul hibrid dus de Federația Rusă și unele grupuri criminale transfrontaliere în Republica Moldova s-a intensificat în 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativa de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova, în special, Găgăuzia, interferența FR în procesul electoral din Republica Moldova, propaganda și alterarea spațiului informațional, operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ale FR, precum și exportarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”, declară șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață.

Potrivit lui, fenomenul corupției este atât de grav, încât sunt 160 de volume de dosare, iar țara riscă să nu aibă ofițeri care să asigure ordinea publică, în caz că vor fi mobilizați pentru contracararea coruperii în perioada alegerilor.

Conducătorul SIS a menționat că după scoaterea în afara legii a Partidului Șor, liderul partidului – Ilan Șor, ar fi migrat activitatea partidului către o nouă formațiune – Partidul Șansa. Anume către această formațiune ar fi fost virate sume mari de bani pentru coruperea procesului electoral, provenite inclusiv din Rusia.

Musteață a precizat că până în prezent sute de angajați ai MAI, SIS și Procuraturii sunt antrenați în documentarea activității infracționale a noului Partid Șansa și a altor formațiuni conduse din umbră de Ilan Șor.

Șeful SIS a precizat că doar în ultimele luni, 90 de milioane de lei au fost destinați finanțării ilegale a campaniei și coruperii alegătorilor. Totodată, conform lui, grupul criminal Șor ar acționa de comun cu Vlad Plahotniuc.

În schemele grupului criminal sunt implicate mii de persoane din Moldova și alte câteva sute de peste hotare.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Materialele de construcție și estetică: cum să combinăm aspectul și durabilitatea
Articolul anterior
Cod GALBEN de vânt puternic în țară
Articolul următor