Caz șocant la un gimnaziu din Telenești. Elevii, obligați să plătească pentru energia electrică din școală

Caz neordinar la un gimnaziu din orașul Telenești. Mai mulți părinți susțin că administrația instituției de învățământ cere bani pentru a achita facturile la lumină. Potrivit părinților, sumele diferă în funcție de nivelul de trai al elevului.

Acest caz a fost denunțat redacției Știri.md de către părinții unui elev din clasa a patra din Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Telenești.

Părinții sunt indignați de faptul că administrația instituției cere de la elevi și părinții acestora bani pentru a achita facturile la lumină ale gimnaziului, transmite Știri.md.

Aceștia se plâng că, în afară de cărți, cadouri pentru profesori, sărbători, reparații, lor li se cer bani și pentru lumină. De asemenea, părinții susțin că banii se cer în funcție de nivelul de trai al elevului. 

„E culmea ceea ce se întâmplă. Unora li se cer câte 500 de lei, altora 300-400 de lei, iar alții, care sunt mai săraci, sunt rugați să aducă 200 de lei”, spune unul dintre părinți. 

Acesta menționează că profesorii notează în agendele copiilor: „Bani pentru lumină!”. El spune că cererile, care, de fapt, nu sunt cereri, ci o „obligație”, au început să apară recent.

„Nu la toți copiii s-a notat în agendă, pe unii i-au sunat și le-au spus să noteze ei, să le transmită părinților”, mai spune părintele. 

Mai mult, pe un grup de Viber al părinților, diriginta vine și cu explicații pentru ce sunt necesari banii solicitați:

„Noi am câștigat proiectul cu baterii solare, acum ne folosim de acest privilegiu, dar, după cum știm, orice proiect necesită și contribuția noastră (a comunității). Noi cu toate că ne folosim de acest proiect, nu am vărsat nicio monedă, așa că fiecare aduce aportul său cu cât poate.

De asemenea, și noi, de rând cu elevii, vom participa”, a scris diriginta.

Menționăm că AO „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, în parteneriat cu AO „Fondul de Inovații Sociale din Moldova”, a inițiat un dialog cu Primăria Telenești și Consiliul Raional Telenești pentru identificarea surselor financiare și montarea la cinci instituții publice (gimnaziu, muzeu, liceu, spital, grădiniță) a sistemelor fotovoltaice de tip contorizare netă cu puterea cumulativă de circa 180 kWh. 

Astfel, sistemele instalate vor genera anual circa 200 MWh, ceea ce reprezintă în mediu 80% din curentul electric consumat de aceste instituții. Sau circa 700.000 de lei anual achitați anterior pentru curentul electric vor rămâne în localitate și vor contribui la dezvoltarea social-economică continuă a acesteia.

Bugetul total al proiectului este estimat la aproximativ 3,4 milioane de lei. Pentru asigurarea implementării cu succes a proiectului este necesar de asigurat participarea și contribuția din partea băștinașilor orașului Telenești, în mărime de minimum 120.000 de lei.

Asociația Băștinașilor din Telenești a strâns 63.600 de lei (53% din suma țintită), iar restul urmează a fi colectată de societatea civilă.

Contactați de Știri.md, reprezentanții instituției ne-au spus că „nu cunosc nimic despre acest caz” de strângere a banilor de la elevii instituției:

„Nu am auzit așa ceva, nu știu. Am să mă interesez, mai sunați”, a spus o doamnă din administrația gimnaziului. 

Directoarea instituției de învățământ ne-a oferit alte detalii cu privire la acest caz:

„Eu nu am fost în țară timp de 10 zile. Astăzi am revenit și am aflat despre acest caz. Mai multe instituții, grădinițe, licee au contribuit la strângerea banilor în cadrul acestui proiect. Antreprenorul acestui proiect ne-a telefonat și ne-a spus că ar fi bine de promovat acest lucru, ca și copiii să doneze, cât de puțin, 5-10 lei, din ce au, simbolic. Așa a fost discuția. Am rămas surprinsă când am auzit despre acei 300 de lei. Am avut acum o ședință cu cadrele didactice, am întrebat despre acest caz, nimeni nu mi-a spus că a cerut 300 de lei. Era vorba doar de 5-10 lei. Sunt foarte confuză și chiar am rămas șocată că i s-a dictat cuiva să aducă 300 de lei. Noi nu strângem bani nici măcar pentru reparația școlii. Mă gândesc acum să interzic acest lucru. Eu mă gândeam să fie o donație simbolică. Trei instituții au contribuit la strângere de bani. Dacă aș fi știut că totul va fi așa, aș fi interzis de la început acest lucru. Ne gândeam ca banii colectați să-i ducem la Primărie, pentru alte proiecte ale localității noastre”, a spus directoarea gimnaziului pentru Știri.md

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Noi termene pentru testarea tehnică a vehiculelor

Periodicitatea inspecțiilor tehnice pentru autovehicule va fi extinsă, iar defecțiunile tehnice vor fi clasificate în baza unui nou sistem. Acestea, dar și alte prevederi, se conțin în Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere, aprobat astăzi de Guvern, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Regulamentul stabilește noi cerințe și condiții pentru efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor rutiere și urmărește alinierea cadrului normativ național la normele europene.

Astfel, pentru mașinile personale mai noi de 10 ani, regulamentul prevede efectuarea testării  tehnice o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. În același timp, pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la 6 luni cum este în prezent.

Un element nou inclus în regulament se referă la sistemul de clasificare a defecțiunilor tehnice, care prevede măsuri diferențiate pentru fiecare categorie de defecțiuni, și anume:

• defecțiuni minore – permit vehiculului să rămână în circulație fără necesitatea unei noi inspecții;

•  defecțiuni majore -necesită remedierea problemelor într-un termen stabilit;

•  defecțiuni periculoase – vehiculul este exclus din circulație până la remedierea completă.

Totodată, vor fi simplificate procedurile de identificare a vehiculelor și a proprietarilor acestora.  Șoferii vor trebui să prezinte doar actele personale la inspecție, iar verificarea datelor vehiculului se va realiza automat prin intermediul sistemului AutoTest.

Aceste reglementări vor limita circulația pe drumurile publice a vehiculelor rutiere care nu corespund pe deplin normelor tehnice, vor încuraja reînnoirea parcului de autovehicule, dar și vor diminua numărul de accidente rutiere, protejând astfel viețile cetățenilor implicați în trafic. 

Gestionarea fondurilor și investițiilor în agricultură va fi reglementată de o nouă lege

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole. Noua lege va asigura un sistem mai eficient de acordare a sprijinului financiar în sectorul agricol, care să contribuie la creșterea competitivității sectorului, dezvoltarea durabilă a mediului rural și combaterea schimbărilor climatice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În același timp, proiectul de lege va crea un cadru legislativ național integrat, coerent și corelat cu obiectivele politicii agricole comune a Uniunii Europene, astfel încât să susțină atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii. 

Documentul prevede implementarea Programului Strategic al Politicii Agricole, care va stabili strategiile de intervenție, condițiile și mărimea resurselor financiare acordate, precum și indicatorii de monitorizare, evaluare și de rezultat.

De asemenea, proiectul reglementează acordarea sprijinului financiar din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru diverse tipuri de intervenții, cum ar fi plăți directe, intervenții sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, în scopul modernizării fermelor, dezvoltării infrastructurii rurale și promovării inovațiilor în agricultură.

În acest sens, sunt stabilite criterii obiective și nediscriminatorii pentru toate părțile implicate, precum și procedura de depunere și examinare a cererilor de acordare a sprijinului financiar. Durata unui apel este de cel mult 90 de zile, dar nu mai puţin de 30 de zile. Pentru a beneficia de plăți directe și anuale, potențialii beneficiari vor trebui să respecte standarde de mediu, sănătate publică și bunăstare animală.

Proiectul de lege prevede și extinderea serviciilor de consiliere agricolă în ceea ce privește gestionarea terenurilor și fermelor.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2025, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este planificat în mărime de 1,7 miliarde de lei.

Vă planificați o vacanță la munte? Cât a ajuns o singură noapte la 3 stele în Poiana Brașov
Articolul anterior
ATENȚIE, călători! Vama Leușeni își sistează temporar activitatea
Articolul următor