Accidentele rutiere au luat viaţa a doi poliţişti noaptea trecută, iar cinci copii au rămas fără tată.
Într-unul dintre cazuri, un ofiţer al batalionul cu destinație specială „Fulger” a pierdut controlul automobilului şi s-a izbit într-un copac.
„Ofiţerul de la Fulger era născut în 1979. În timpul accidentului era îmbărcat în uniformă şi se afla în timpul orelor de serviciu. A murit la spital”, a declarat pentru deschide.md, ofiţerul de presă al Poliţiei Capitalei, Adrian Jovmir.
Al doilea poliţist a fost lovit pe stradă de o maşină, în preajma oraşului Orhei.
Acesta a fost lovit în timp ce traversa strada. Era pieton şi se afla în afara orelor de serviciu. Şoferul care l-a lovit mortal, a fost reţinut.
Cei doi au lăsat în urmă familii cu 2 şi respectiv 3 copii minori.
Captură de marijuana de 250.000 lei la Comrat
Polițiștii de frontieră, sub conducerea procurorilor PCCOCS ai oficiului Sud, anunță o captură de marijuana de circa 250.000 lei în Comrat și reținerea a doi bărbați care ar fi urmat să o pună în vânzare, la Sud, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Cei doi, cu vârste de 30 și 33 de ani, au fost monitorizați timp de două luni, iar de curând a fost reținut în flagrant bărbatul mai în vârstă. Au urmat percheziții la domiciliul și în automobilul acestuia și complicelui său, reținut ulterior, de unde au fost ridicate diferite cantități de droguri care însumează preliminar peste 600 grame de marijuana. De asemenea, au fost ridicate și cântare electronice la scară mică pentru vânzarea drogurilor, telefoane mobile, cartele telefonice pentru comunicarea cu clienții, precum și bani în diferite valute care ar proveni din vânzarea drogurilor.
Ulterior reținerii acestora, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cei doi au fost plasați în arest pentru 30 de zile, prin încheierea Judecătoriei Cahul. Învinuitul mai tânăr cooperează și a fost plasat în arest la domiciliu, iar cel mai în vârstă – în arest preventiv.
Investigarea schemei de vânzare a drogurilor de către cei doi, inclusiv eventuala implicare a complicilor continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
În ajun de Crăciun, gospodinele coc crăciunei, simbolul sărbătorii
Aromați, rumeni și frumoși, așa arată crăciuneii, deliciul nelipsit de pe masa de Crăciun al românilor și moldovenilor, simbolul sărbătorii creștine care marchează Nașterea lui IIsus Hristos, informează unica.md.
Craciuneii se coc în special de Crăciun și reprezintă colaci de dimensiuni mai mici, cu forma asemanatoare cifrei 8. Se prepară din aluat dospit. Unele gospodine fac Crăciuneii ușor îndulciti, altele ca pâinea, din aluat ușor sărat.
Crăciuneii se pun la icoană și se păstrează până primăvara, urmând să fie împărțiți la vite pentru a fi sănătoase.
Totodată, aceștia sunt dați la colindătorii care vin să vestească Nașterea Domnului în ziua de Crăciun.
Mulți dintre moldoveni vor sărbători Crăciunul pe stil vechi, în data de 7 ianuarie.
Ajunul Crăciunului pe stil vechi! Tradiții și obiceiuri legate de această zi
Există multe tradiții și obiceiuri legate de Crăciun, dar și ajunul sărbătorii, și, chiar dacă unele dintre ele au fost înlocuite, multe altele s-au păstrat. Iată care sunt cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri în ajun de Crăciun, informează unica.md.
Ce se face în ajunul Crăciunului
Înainte de ajun, în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, în unele zone se face masa de ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.
Tot în această perioadă încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ.
Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar mai nou lumea oferă și bani. Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.
Păstrarea luminii este una dintre cele mai iubite și vechi tradiții în Moldova, tradiție pe care unii dintre locuitorii satelor moldovenești o mai țin. Sărbătoarea Crăciunului este strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Astfel, în seara de ajun, moldovenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina.
Tradiția spune că în ajunul Crăciunului nu se dă gunoiul afară din casă și nu se împrumută lucruri. Fetele nemăritate își pot vedea ursiții în vis, dacă pun noaptea la fereastră bucăți mici din toate preparatele pregătite pentru sărbătoarea Crăciunului.
Tradiții și obiceiuri în ajunul Crăciunului:
Nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului;
Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat;
Nu se aruncă gunoiul; Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului;
Copiii pornesc cu colindul: „Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”;
În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul.
În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.
Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.
Fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. Acest obicei se urmează în anumite zone ale țării. De asemenea, în alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.
La țară, în ziua de Ajun se coace cozonacul.
În această zi se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă, şi se crede că noaptea vin membri de familie morţi şi mănâncă din acele bucate.