Moldovenii care au lucrat și au plătit impozite în Turcia, Germania, Bulgaria, Luxemburg, Estonia, Polonia, Belgia, Ungaria, Lituania, Cehia, Portugalia, Austria sau România au dreptul la pensii calculate prin totalizarea stagiilor de muncă realizate în ambele țări. Acest lucru este prevăzut printr-un acord în domeniul securității sociale încheiat între Republica Moldova și fiecare din aceste state.
Republica Moldova nu are încă acorduri de securitate socială semnate cu Italia, Spania, Grecia, Franța, SUA, Rusia și Canada, unde muncesc sute de mii de cetățeni. La rândul lor, moldovenii din diasporă care nu achită contribuții sociale acasă și/sau în țara gazdă, vor rămâne practic fără o pensie la bătrânețe sau se vor alege cu un ajutor social de câteva sute de lei moldovenești.
Acordul de pensii, pe înțelesul tuturor
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Acordul de securitate socială garantează moldovenilor care muncesc legal în străinătate câte o pensie în ambele țări în funcție de contribuțiile sociale plătite în Moldova și țara gazdă. Cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare, dar au domiciliul în Republica Moldova, ajunși la vârsta de pensionare, trebuie să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). La solicitarea cetățeanului, scrisoarea este expediată și în țara în care a muncit pentru a afla valoarea contribuțiilor plătite, stagiul de muncă etc. De asemenea, angajații de la CNAS pregătesc pachetul de acte și-l expediază autorității omoloage din țara gazdă. CNAS calculează pensia pentru perioada în care cetățeanul a achitat contribuții în fondul social din țara noastră, adică i se stabilește pensia doar din Republica Moldova.
În cazul în care unui moldovean nu-i ajunge câțiva ani pentru a îndeplini stagiul minim de cotizare atunci anii munciți în Moldova se adună cu cei munciți în străinătate – cumulare recunoscută în statele cu care Moldova are semnat acord de securitate socială. Doar că pensia din țara gazdă este calculată de autoritățile competente din statul în care a muncit persoana. „Perioadele muncite legal se sumează, iar asta garantează că cetățeanul nu pierde niciun an. Pensia este calculată pentru perioada lucrată pe teritoriul țării gazdă și separat pentru anii munciți în Moldova. În Moldova se ține cont de salariul moldovenesc, iar în țara gazdă – de salariu primit acolo. Legea nu se schimbă. Fiecare stat își aplică legea lui. Pensia se achită de fiecare stat aparte. În Moldova vârsta de pensionare este mai joasă. Noi suntem primii care calculăm pensia, iar ulterior solicită calcularea pensiei din străinătate”, spune Elena Munteanu-Sagaidashina, șefa Secției acorduri din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF).
Cum se calculează pensia în Italia
Chiar dacă Italia este reținută când vine vorba să semneze un acord cu țara noastră, moldovenii care muncesc în peninsulă primesc pensii de până la 450 de euro pe lună. După ce a lucrat 7 ani în orașul Padova, dintre care peste 5 ani a lucrat legal, Gheorghe din Călărași primește o pensie de 200 de euro lunar începând cu anul 2011. „În perioada 1998-2005, am lucrat în Italia la o fabrică de metal, unde făceam instrumente de lăcătușerie. Eu sunt inginer de profesie. Am avut un salariu de 1.500 euro pe lună, iar reținerile din salariu erau de aproximativ 500 de euro pe lună. Acum primesc o pensie de 200 euro pe lună. Pensia din Moldova este 2.700 de lei. Cel mai greu a fost să demonstrez ca eu mă sunt acasă”, spune bărbatul născut în anul 1941.
Din anul 2010, la Chișinău funcționează un ghișeu informativ, unde moldovenii care au lucrat în Italia pot beneficia de consiliere despre cum să-și primească pensia din peninsulă. Oficiul este deschis de Asociația Creștină a Lucrătorilor din Italia (ACLI). Astfel, am aflat că în lipsa unui acord de securitate socială, circa 500 de moldoveni stabiliți în Italia primesc câte o pensie. „Cei care au lucrat pe baza permisului de ședere în Italia au dreptul la o pensie socială la vârsta de 66 de ani și 7 luni, cu un stagiu minim de o săptămână. Persoanele cu cetățenie română sunt pensionate la vârsta de 70 de ani și 7 luni, cu un stagiu minim de 5 ani. Suma pensiei se stabilește în funcție de contribuțiile plătite. Noi avem moldoveni care primesc o pensie de la 20 de euro și până la 450 de euro pe lună. Condiția de bază e să te întorci în țara de origine. Persoanele care au lucrat legal cel puțin 10 ani, la fabrică, au plătit câte 25.000-30.000 de euro contribuții anuale, acum primesc câteva sute de euro. Majoritatea femeilor lucrează menajere, iar contribuția lor e mică (5.000-6.000 de euro pe an), motiv pentru care primesc o pensie foarte mică”, explică Victor Croitoru, coordonator de proiect la ACLI.
Citește continuarea pe moldnova.eu!