De luni, controale inopinate în toate şcolile şi grădiniţele din Moldova

Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vor verifica calitatea alimentaţiei şi respectarea normelor sanitare în toate şcolile şi grădiniţele din Moldova. Despre aceasta a anunţat, la şedinţa Guvernului, viceministra Sănătăţii, Aliona Serbulenco.

separator

gradinită

Foto: gov.md

Potrivit agenţiei INFOTAG, ea a spus că grupul de lucru a elaborat un plan de monitorizare a instituţiilor de învăţământ, care stabileşte metodologia şi criteriile de control.

Începând cu 13 martie şi până pe 10 aprilie, un grup de experţi va efectua controale în toate şcolile şi grădiniţele din Moldova, iar pe 18 aprilie va prezenta Guvernului un raport în acest sens”, a comunicat ea.

Potrivit ei, vineri, ministerul va publica propunerile de modificare a Codului contravenţional pentru împărţirea responsabilităţii între toate instituţiile ce se ocupă de alimentaţia publică.

„Tot vineri, ANSA şi Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice vor desfăşura un seminar privind elaborarea un plan de acţiuni ulterior”, a spus Serbulenco.

Prim-ministrul Pavel Filip a spus că problema nu va fi soluţionată doar prin control, ci este necesar ca după încheierea controalelor trebuie depistate neregulile din sistemul alimentaţiei publice. De asemenea, el a îndemnat ca experienţa viitoare să fie aplicată şi în alte domenii.

Ce se pregătește de pomană pentru Buna Vestire. Știai că este bine să mănânci miere?

Peștele este cel mai important aliment de Buna Vestire, pe data de 7 aprilie. Dar în tradiția bisericii se numără și alte bucate tradiționale pe care le poți oferi drept pomană pentru Buna Vestire.

Sărbătoarea Blagoveșteniei, cum i se spune în popor, ste ziua în care, conform tradiției religioase, Fecioara Maria a primit marea veste că va aduce pe lume pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru. Buna Vestire se ține în fiecare an pe data de 7 APRILIE, stil vechi, și întotdeauna ea se sărbătorește în postul Paștelui.

Este zi de mare sărbătoare, cu dezlegare la pește, ulei și vin, iar credincioșii care respectă postul se bucură în mod deosebit de bucatele cu pește. Tot în această zi, tradiția spune să este bine să dai de pomană pentru Buna Vestire, să oferi celor mai nevoiași un strop de ajutor, o masă caldă și un pahar de vin.

Ce bucate se oferă de pomană pentru Buna Vestire

Gospodinele care se pregătesc pentru această sărbătoare cumpără din timp pește. Peștele fiind un vechi simbol al lui Iisus și al creștinismului.

În tradiția creștină, peștele reprezintă nu doar o hrană sănătoasă și curată, ci și o hrană ritualică prin care îți cureți trupul și te apropii mai mult de învățăturile lui Iisus despre cumpătare și modestie. Peștele este o bucurie pentru cel care postește și totodată o masă simplă și curată, așa cum se cuvine în zi de sărbătoare.

Așadar, peștele fript pe grătar sau pregătit la cuptor cu legume reprezintă meniul tradițional care se poate oferi de pomană pentru Buna Vestire. Alături de pește se pot pregăti legume, piureuri, salate cu verdețuri de primăvară sau mujdei de usturoi.

În pachetele de pomană se mai pot adăuga colaci simpli, pilaf de post, sarmale de post din orez și ciuperci sau prăjituri de casă făcute și ele doar din ingrediente de post. De asemenea, în pachete se mai pot pune fructe precum merele sau nucile, dar și miere. Coliva nu trebuie nici ea să lipsească și se pune în pachetele pentru pomană după ce a fost slujită în biserică.

Puțini creștini mai știu din Biblie că Iisus și apostolii săi mâncau adesea pește fript și faguri de miere în zilele de sărbătoare. Mierea este un aliment simplu și foarte hrănitor, care compensează lipsa altor alimente mai bogate în proteine și glucide pentru cine ține Postul Paștelui după canoane.

Așadar, colacii cu miere, coliva cu miere sau pur și simplu un borcănel cu miere se pot pune pe masă în ziua de Buna Vestire și în pachetele care se oferă de pomană. Nu trebuie să uităm de lumânarea care trebuie să ardă pentru sufletul celor adormiți și nu trebuie să uităm să închinăm un pahar de vin roșu în amintirea lor.

Ministrul Energiei, discuții la Baku privind parteneriatele energetice

Discuțiile s-au axat pe progresele realizate de Republica Moldova în domeniul diversificării aprovizionării cu gaze naturale, consolidării independenței energetice, dar și dezvoltării sectorului energetic, în contextul creșterii producției de energie regenerabilă și implementării măsurilor de eficiență energetică, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, oficialul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant, inclusiv pentru intervenția rapidă în vederea depășirii crizei energetice din această iarnă, provocată de Rusia. Ministrul a reiterat că intervenția promptă a partenerilor europeni a permis evitarea unei crize umanitare în stânga Nistrului.

„Apreciem susținerea continuă din partea Uniunii Europene și suntem încrezători că, împreună, vom reuși să excludem dependența față de un singur furnizor de energie, dar și să integrăm complet piețele locale de energie în piața europeană până în 2030, ceea ce va aduce Republicii Moldova un impuls simțitor pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dorin Junghietu la întrevederea cu oficialul european.

sursa: tvrmoldova.md

Judocanul Petru Pelivan, medaliat cu argint

Recent, judocanul Petru Pelivan a cucerit medalia de argint în categoria de până la 81 de kilograme, la Grand Slamul de la Tbilisi, competiție la care au participat 385 sportivi din 52 de țări.

sursa: tvrmoldova.md

5 tricouri albe pe care orice femeie trebuie să le aibă în garderobă
Articolul anterior
Victoria Cojocari Danila creează haine pentru copiii născuți prematur!
Articolul următor
Close menu