De luni, controale inopinate în toate şcolile şi grădiniţele din Moldova

Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vor verifica calitatea alimentaţiei şi respectarea normelor sanitare în toate şcolile şi grădiniţele din Moldova. Despre aceasta a anunţat, la şedinţa Guvernului, viceministra Sănătăţii, Aliona Serbulenco.

separator

gradinită

Foto: gov.md

Potrivit agenţiei INFOTAG, ea a spus că grupul de lucru a elaborat un plan de monitorizare a instituţiilor de învăţământ, care stabileşte metodologia şi criteriile de control.

Începând cu 13 martie şi până pe 10 aprilie, un grup de experţi va efectua controale în toate şcolile şi grădiniţele din Moldova, iar pe 18 aprilie va prezenta Guvernului un raport în acest sens”, a comunicat ea.

Potrivit ei, vineri, ministerul va publica propunerile de modificare a Codului contravenţional pentru împărţirea responsabilităţii între toate instituţiile ce se ocupă de alimentaţia publică.

„Tot vineri, ANSA şi Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice vor desfăşura un seminar privind elaborarea un plan de acţiuni ulterior”, a spus Serbulenco.

Prim-ministrul Pavel Filip a spus că problema nu va fi soluţionată doar prin control, ci este necesar ca după încheierea controalelor trebuie depistate neregulile din sistemul alimentaţiei publice. De asemenea, el a îndemnat ca experienţa viitoare să fie aplicată şi în alte domenii.

Ce se întâmplă cu testarea tehnică începând din anul 2025

În legătură cu informațiile eronate apărute în spațiul public privind modificarea regulilor de inspecție tehnică a vehiculelor, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIRD) precizează că mâine, 18 decembrie, în cadrul ședinței Guvernului va fi aprobat Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere.

Potrivit reprezentanților MIDR, una dintre principalele prevederi vizează extinderea periodicității inspecțiilor tehnice, transmite Știri.md

„Astfel, pentru mașinile personale, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. Iar pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la șase luni cum este în prezent. 

Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 iunie 2025. Cu mai multe detalii pe marginea noilor reglementări ale inspecție tehnice vom reveni mâine”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  

De asemenea, reprezentanții MIDR reiterează faptul că Ministerul rămâne pe deplin deschis pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare, având ca prioritate asigurarea unei comunicări transparente și eficiente.

Știri.md amintește că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu propunerea de a modifica periodicitatea testării tehnice a autovehiculelor. Aceasta urmează a fi stabilită în mod diferit pentru fiecare categorie în parte.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, inspecția tehnică efectuată în țara noastră este ineficientă. De exemplu, anul trecut, rata de depistare a deficiențelor periculoase a fost „zero”, deși majoritatea vehiculelor supuse inspecției tehnice periodice sunt într-o stare tehnică necorespunzătoare și nu corespund pe deplin normelor tehnice de exploatare și de siguranța traficului rutier.

De asemenea, din numărul total de vehicule înmatriculate în anul 2023 – peste 1.2 milioane -, doar 713.000 au fost supuse testării tehnice sau aproape 59%. Din această cauză, fondul rutier a pierdut a pierdut aproximativ 680 de milioane de lei. Autoritățile speră că, prin aplicare noilor reglementări, vor obține și mai mulți bani în fondul rutier.

Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Comisia Europeană a lansat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru posibile încălcări ale Digital Services Act, în urma dovezilor privind interferența Rusiei în alegerile din România, scrie digi24.ro.

 CE colectează date pentru a stabili dacă TikTok a încălcat legislația UE. Comisia Europeană a anunțat deschiderea procedurii oficiale împotriva TikTok, suspectată de încălcarea Digital Services Act (DSA) prin faptul că nu a atenuat în mod adecvat riscurile legate de integritatea alegerilor din România, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene la București.

La alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie s-a înregistrat victoria neașteptată în primul tur a lui Georgescu, un candidat naționalist independent și eurosceptic, puțin cunoscut publicului până atunci. Alegerile au fost anulate după ce Curtea Constituțională a primit dovezi ale interferenței Rusiei în procesul de votare, în special pe TikTok, furnizate de serviciile de informații ale României, se arată în comunicat.

Accident pe o stradă din Orhei: Un copil de patru ani a ajuns la spital

Un copil de patru ani a ajuns la spital în urma unui grav accident rutier produs ieri, 16 decembrie, pe strada Mihail Sadoveanu din municipiul Orhei.

Poliția a fost alertată în jurul orei 12:15, transmite Știri.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că un șofer de 65 de ani, aflat la volanul unui Peugeot, se îndrepta spre sensul giratoriu de la intersecția cu strada Mihai Eminescu.

La intersecție, acesta nu a cedat trecerea și a lovit o Toyota, condusă de o femeie de 40 de ani, care circula regulamentar pe sensul giratoriu.

În urma impactului, un copil de patru ani, aflat pe bancheta din spate a mașinii Toyota, a fost transportat la Spitalul Raional Orhei.

Ambii conducători au fost testați alcoolscopic și nu erau în stare de ebrietate.

5 tricouri albe pe care orice femeie trebuie să le aibă în garderobă
Articolul anterior
Victoria Cojocari Danila creează haine pentru copiii născuți prematur!
Articolul următor