Dorin Chirtoacă îndeamnă cetățenii să rămână acasă vineri, 21 aprilie!

Vremea urâtă face ravagii în Moldova. Din motive de siguranță, autoritățile îndeamnă cetățenii să nu părăsească casele astăzi. Edilul Capitalei Dorin Chirtoacă a lăsat un mesaj pe contul personal de Facebook. Acesta spune că decizia de a rămâne în case este confirmată și de Departamentul Situații Excepționale al Republicii Moldova.

separator
nnn

,,Apel de a ramane acasa vineri, 21 aprilie!
Situatia in municipiul Chisinau la ora 2:00, vineri 21 aprilie

Se atesta in continuare complicarea situatiei. Ninsoarea intensa continua si conform prognozei meteo va continua pana in a doua jumatate a zilei. Avand in vedere informatia prezentata la ora 00:00, precum si evolutia sitiuatiei putem afirma ca in ciuda interventiilor serviciilor municipale, tinand cont de complexitatea situatiei exceptionale, exista riscul blocarii activitiatii orasului pe parcursul zile de vineri. De aceea venim cu urmatoarele solicitari fata de locuitorii Chisinaului:

– sa ramana acasa vineri, 21 aprilie, si sa evite orice fel de deplasare atat pe jos cat si cu automobilul.
– sa nu lase fara supravegere copiii, mai ales in preajma arborilor
– sa parcheze automobilele in locuri sigure, la o distanta cat mai mare de arbori. Mai mult decat atat se solicita sa nu se circule cu atomobilele, vineri 21 aprilie, pentru a lasa mai mult loc transportului public si echipelor de interventie”, a scris primarul Capitalei pe pagina sa de Facebook.

La ora 7 dimineața, edilul și-a actualizat postarea. Acesta a menționat:

,,TOTI SA RAMANA ACASA!
Situatia exceptionala se extinde pe intreg municipiul Chisinau.
Decizia de a ramane acasa pentru toti (copii si maturi) este confirmata si de Departamentul Situatii Exceptionale al RM.
Situatia, 21 aprilie, ora 6:
– inca 400-500 de copaci prabusiti, 20 de piloni prabusiti, de asemenea
60 rupturi de fire electrice, 315 deconentari de la curentul electric, linii de contact ale troleibuzelor avariate.
– drumuri blocate atat in oras (str. Muncesti, Bucuresti, V. Lupu, Gh.
Asachi etc) cat si drumurile spre suburbii
– transportul public nu circula atat din cauza arborilor prabusiti dar si a stratului de zapada, troleibuzeie nu pot iesi la linie, cu exceptia a 6 unitati din parcul nr. 3, dar care s-au blocat in apropiere. Autobuzele nu au putut ajunge in suburbii

Nu va expuneti riscului de a circula prin oras!

Ceea puteti face este sa actionati pentru deszapezire in preajma locuintei si pentru inlaturarea crengilor rupte pana la primul drum public.

Ninsoarea va continua pe parcursul acestei zilei si se va opri in doua jumatate, ceea ce va permite depasirea treptata a consecintelor acestei calamitati naturale.

Serviciile vor actiona in ordine pentru in inalturarea arborilor prabusiti, deblocarea principalelor artere, reconectarea la reteaua electrica, restabilirea circulatiei transportului public.

Informati-va vecinii, rudele, prietenii despre cele mentionate mai sus”.

Putin nu-l mai poate forța pe Zelenski să semneze un acord nefavorabil

Situația de pe câmpul de luptă nu este deloc una atât de dificilă pentru ucraineni, încât Kievul să poată fi forțat să semneze, cu orice preț, un acord de pace nefavorabil cu Putin, se arată într-o analiză publicată de Kyiv Independent.

Conform unei analize publicate din surse ucrainene, bazate pe analizarea datelor satelitare, Rusia mai dispunea în aprilie de 3.463 de tancuri stocate în aer liber la diverse depozite de blindate și 1.253 de tancuri la fabrici speciale unde sunt reparate sau recondiționate blindate. În plus, Rusia mai dispunea, conform aceleiași analize, de 2.000 de tancuri în depozite acoperite. Conform Oryx, armata rusă a pierdut până acum în Ucraina 3.942 de tancuri (din care peste 2.800 complet distruse). Industria rusă de apărare se bazează pe două fabrici de tancuri, care pot produce/recondiționa anual în jur de 500 de blindate.

„Vladimir Putin a reafirmat că partea rusă este gata să reia procesul de negociere cu Ucraina fără nicio condiție prealabilă”, a declarat sâmbătă Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse. Cu toate acestea, președintele rus și-a repetat în mod regulat cerințele maximaliste cu privire la Ucraina: controlul asupra celor cinci regiuni ucrainene pe care Moscova le revendică, renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO și demilitarizarea acesteia.

Reacția Kremlinului a venit la puțin timp după ce președintele SUA, Donald Trump, l-a atacat pe Vladimir Putin, pe care l-a amenințat cu sancțiuni, după ce l-a acuzat că „nu vrea să oprească războiul” din Ucraina. Reacția lui Trump – exprimată într-un mesaj publicat pe rețeaua socială Truth Media – a venit după ce președintele american a participat sâmbătă dimineața la funeraliile papei Francisc, unde a avut și o scurtă întâlnire între patru ochi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Nu a existat niciun motiv pentru ca Putin să tragă cu rachete în zone populate de civili, în orașe, în ultimele zile. Mă face să cred că poate că el (Putin) nu vrea să oprească războiul, doar mă duce de nas tot timpul, motiv pentru care trebuie tratat diferit, prin «Sancțiuni Secundare» și «Bancare». Prea mulți oameni mor”, a scris Trump pe rețeaua socială.

Accident grav în ajun de Blajini

Potrivit unui martor care a surprins accidentul, produs la ieșirea din Peresecina, automobil de model Mercedes ML s-a răsturnat într-un șanț, în localitatea Peresecina, raionul Orhei. 

Poliția nu a oferit, deocamdată, detalii.

sursa: unimedia.info

Ce conținea nava Rusiei, care transporta bunuri din Moldova și a fost arestată în Ucraina

Cargoul ce naviga sub pavilionul unui stat străin face parte din flota „din umbră” a Rusiei și a fost implicat în exportul ilegal de cereale ucrainene jefuite de pe teritoriile ocupate.

Russian sailors stand guard at the Northern Fleet’s flagship, the Pyotr Veilikiy (Peter the Great) missile cruiser, at its Arctic base of Severomorsk, Russia, Thursday, May 13, 2021. Adm. Alexander Moiseyev, the commander of Russia’s Northern Fleet griped Thursday about increased NATO’s military activities near the country’s borders, describing them as a threat to regional security. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

„Ancheta prealabilă a stabilit că, în noiembrie 2024, o navă cargou sub pavilionul unei țări străine a exportat ilegal peste 4.600 de tone de grâu din portul maritim comercial Sevastopol, închis de Ucraina. Cerealele au fost probabil confiscate de reprezentanți ai statului agresor în teritoriile ocupate temporar ale regiunilor Zaporojie și Herson. Produsele agricole au fost transportate către țări terțe, folosind peninsula Crimeea ocupată”, se menționează în comunicatul celor de la mold-street.com.

În timpul percheziției navei au fost confiscate echipamente de navigație, un computer, telefoane mobile, documentația navei și alte acte care confirmă comiterea infracțiunii. Autoritățile navale din Republica Moldova nu au reacționat deocamdată la aceste informații.

Anunț important! Coroanele și florile din plastic, interzise în cimitire
Articolul anterior
Ce face Lorena Bogza în serile de „iarnă”!
Articolul următor
Close menu