Dosarul „Gagauziya Land”, la reexaminare, cu mai mulți bănuiți

A fost reluată examinarea dosarului „Gagauziya Land” în care administratorul şi şeful de şantier al parcului de distracţii sunt învinuiţi de executarea necalitativă a lucrărilor, scrie tvrmoldova.md

Potrivit Procuraturii Generale, decizia vine după ce a fost schimbat completul de judecată.

Deşi magistraţii Judecătoriei Comrat au finalizat cercetarea, procesul a fost reluat în această săptămână. Următoarea şedinţă este programată în luna mai. Inculpaţii nu-şi recunosc vinovăţia.

Dosarul a fost deschis anul trecut, după ce o fetiţă de zece ani şi-a fracturat un picior în timp ce se juca pe o trambulină din parcul de distracţii.

Procuratura Generală susţine că în dosar figurează mai mulţi bănuiţi.

Acesta nu este singurul incident care a avut loc în zona de agrement din sudul Republicii Moldova. Tot anul trecut, doi bărbați care lucrau la rețeaua electrică s-au electrocutat.

Parcul de distraţii din Congaz este un proiect promovat de başcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guţul, susținută de fugarul condamnat Ilan Şor.

Rusia şi Statele Unite au început discuţii despre proiecte privind metalele rare în Rusia, spune trimisul lui Putin

Moscova şi Washingtonul au demarat discuţii cu privire la proiecte comune privind metalele de pământuri rare şi alte proiecte în Rusia, a declarat trimisul special al Rusiei pentru cooperarea internaţională în domeniul economic şi al investiţiilor, transmite news.ro, potrivit Izvestia.ru,

„Metalele rare sunt un domeniu important pentru cooperare şi, desigur, am început discuţiile privind diverse pământuri rare şi (alte) proiecte în Rusia”, a declarat Kirill Dmitriev, care este şi directorul general al Fondului rus de investiţii directe.

Putin, în urma negocierilor dintre SUA şi Ucraina cu privire la un proiect de acord privind mineralele, a oferit SUA, în cadrul unui viitor acord economic, să exploreze împreună zăcămintele de pământuri rare din Rusia.

Dmitriev, care a făcut parte din echipa de negociere a Rusiei la discuţiile cu oficialii americani din Arabia Saudită în februarie, a declarat că unele companii s-au arătat deja interesate de proiecte. El nu a numit nicio companie şi nu a dezvăluit detalii suplimentare.

Izvestia a relatat că această cooperare ar putea fi discutată în continuare la următoarea rundă de discuţii Rusia-SUA, care ar putea avea loc la jumătatea lunii aprilie în Arabia Saudită.

Pământurile rare şi alte metale critice, esenţiale pentru industriile de înaltă tehnologie, au atras atenţia întregii lumi în ultimele luni, pe măsură ce preşedintele american Donald Trump a stimulat eforturile de a contracara dominaţia Chinei în acest sector.

Permis de călătorie obligatoriu pentru toți europenii care merg în Marea Britanie

Cetățenii care călătoresc cu pașaport european vor fi obligați ca începând de miercuri, 2 aprilie, să aibă un permis de călătorie pentru a merge în Regatul Unit. Această autorizație – ETA – poate fi obținută online, prin plata unei sume de 12 euro, care urmează să fie majorată în curând la 19 euro, scrie AFP citat de hotnews.ro.



De miercuri, cetățenii din aproximativ treizeci de țări europene – inclusiv toți cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Irlandei – vor trebui să aibă acest permis de călătorie pentru Marea Britanie, țară care a părăsit UE în 2020.

El costă 10 lire (aproximativ 12 euro), preț care va crește la 16 lire (aproximativ 19 euro) din 9 aprilie.

Ce este ETA și cum se obține

Autorizația Electronică de Călătorie (ETA), necesară înainte de plecare și valabilă doi ani, poate fi obținută din aplicația „UK ETA” sau de pe site-ul guvernului britanic, gov.uk. Autorizația este deja obligatorie pentru vizitatorii din afara UE scutiți de viză pentru a intra în Regatul Unit.

Similară cu ESTA pentru Statele Unite, ETA are scopul de a consolida securitatea frontierei, potrivit guvernului britanic.

Solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a pașaportului și o fotografie cu chipul său. Cei care aplică pentru obținerea ETA trebuie să furnizeze date biografice și biometrice și să răspundă la câteva întrebări despre cazierul judiciar, astfel încât odată ce au obținut autorizația, aceasta este conectată digital la pașaportul lor.

Procesul durează mai puțin de zece minute, iar autorizația de călătorie, legată digital de pașaport, este de obicei acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.

Cu toate acestea, guvernul britanic recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru un răspuns, în unele cazuri rare existând necesitatea unei verificări suplimentare.

ETA permite șederea în Regatul Unit timp de până la șase luni. Ea permite călătorii nelimitate timp de doi ani, dar cererea trebuie reînnoită în cazul schimbării pașaportului.

În ianuarie, ea a devenit obligatorie pentru cetățenii din aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia. Sistemul a fost lansat în 2023, inițial pentru cetățenii Qatarului, înainte de a fi extins și la alte țări din Golf.

Autorizația de călătorie este necesară și pentru copii și bebeluși, scrie AFP, conform Agerpres.

De mâine se indexează pensiile: Cu cât vor crește

Începând cu 1 aprilie 2025, pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 10%. Astfel, pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei.

„Coeficientul de indexare de 10 % va fi aplicat pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025, în mărime de 16 100 de lei, scrie unimedia.info

Acest mecanism va proteja, pe de о parte, puterea de cumpărare a pensiilor care nu depășesc salariul mediu și, pe de altă parte, va reduce decalajul dintre pensiile mari și cele mai mici. Pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei”, comunică responsabilii.

Pe 25 februarie, președinta Maia Sandu a semnat legea care prevede majorarea pensiei minime pentru persoanele care au contribuit la Fondul de pensii 40 de ani sau mai mult, dar și anunță indexarea pensiilor cu 10%.

Pensiile vor fi indexate cu 10 %. Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu privire la indexarea pensiilor la 1 aprilie 2025, fără întrebări din partea deputaților, în ședința plenară din 6 martie.

Românii care nu au domiciliul în România, ci într-o țară UE, pot primi noile cărți electronice de identitate
Articolul anterior
Presa rusă dezvăluie motivul pentru care relațiile dintre Putin și Kadîrov s-au agravat
Articolul următor
Close menu