Agricultorii moldoveni se află în pragul disperării, iar experții prognozează că, din cauza ninsorilor care au lovit țara, legumele și fructele autohtone vor înregistra cele mai mari prețuri din ultimii 20-25 de ani.


Un fermier din satul Aluniș, raionul Râșcani, a crezut că va reuși să combată înghețurile cu metode tradiționale, așezând straturi de paie pentru protecție, în livada sa de nuci, scrie moldnova.eu.
„Sistemele anti-îngheț sunt foarte scumpe dacă ne uităm la banii pe care îi câștig de la munca de pe cele zece hectare de livezi și grădini. Singura speranță era livada de nuci care mai poate să mă bucure cu ceva venituri, însă acum totul s-a dus de râpă. Ne așteptam la orice, numai nu la ce a fost astăzi”, spune fermierul Ion Roșca.
Experții economici spun că temperaturile joase, ninsorile și viscolul puternic va avea consecințe grave. Economistului Gheorghe Costandache susține că în acest an PIB-ul se va reduce cu cel puțin 2,5-3,5% din cauza condițiilor climaterice.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Expertul a adăugat că dacă și roada de struguri va fi compromisă, atunci efectele vor fi mult mai grave. „Prețurile la fructe și legume vor fi cele mai mari din ultimii 20-25 de ani și vor fi ridicate pe tot parcursul anului. Impactul se va răsfrânge parțial și asupra roadei de legume”, a subliniat acesta menționând că suprafața de cereale va fi afectată în proporție de 50%.
Meteorologii au emis cod galben de înghețuri până pe 24 aprilie. Majoritatea soiurilor de pomi sunt în floare, iar roada ar putea fi compromisă din cauza condițiilor climacterice neprielnice.
Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, din cauza frigului toate plantele au de suferit în această perioadă, însă cei mai afectaţi vor fi pomii fructiferi, înfloriţi, îndeosebi cireşii şi caişii.
„În general, toate plantele sunt în suferinţă, şocurile termice nu fac bine, perturbă ritmul de creştere, duc chiar la scăderea producţiei. Toată lumea vegetală e în suferinţă, iar cei mai afectaţi sunt pomii, speciile care au înflorit, mai timpurii, cum sunt cireşul, caisul, piersicul, chiar prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza temperaturilor oscilante, a temperaturilor scăzute”, a declarat specialistul.