Experți: ,,Prețurile la fructe și legume vor fi cele mai mari din ultimii 25 de ani”

Agricultorii moldoveni se află în pragul disperării, iar experții prognozează că, din cauza ninsorilor care au lovit țara, legumele și fructele autohtone vor înregistra cele mai mari prețuri din ultimii 20-25 de ani.

separator
muguri_cais

Un fermier din satul Aluniș, raionul Râșcani, a crezut că va reuși să combată înghețurile cu metode tradiționale, așezând straturi de paie pentru protecție, în livada sa de nuci, scrie moldnova.eu.

„Sistemele anti-îngheț sunt foarte scumpe dacă ne uităm la banii pe care îi câștig de la munca de pe cele zece hectare de livezi și grădini. Singura speranță era livada de nuci care mai poate să mă bucure cu ceva venituri, însă acum totul s-a dus de râpă. Ne așteptam la orice, numai nu la ce a fost astăzi”, spune fermierul Ion Roșca.

Experții economici spun că temperaturile joase, ninsorile și viscolul puternic va avea consecințe grave. Economistului Gheorghe Costandache susține că în acest an PIB-ul se va reduce cu cel puțin 2,5-3,5% din cauza condițiilor climaterice.

Expertul a adăugat că dacă și roada de struguri va fi compromisă, atunci efectele vor fi mult mai grave. „Prețurile la fructe și legume vor fi cele mai mari din ultimii 20-25 de ani și vor fi ridicate pe tot parcursul anului. Impactul se va răsfrânge parțial și asupra roadei de legume”, a subliniat acesta menționând că suprafața de cereale va fi afectată în proporție de 50%.

Meteorologii au emis cod galben de înghețuri până pe 24 aprilie. Majoritatea soiurilor de pomi sunt în floare, iar roada ar putea fi compromisă din cauza condițiilor climacterice neprielnice.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, din cauza frigului toate plantele au de suferit în această perioadă, însă cei mai afectaţi vor fi pomii fructiferi, înfloriţi, îndeosebi cireşii şi caişii.

„În general, toate plantele sunt în suferinţă, şocurile termice nu fac bine, perturbă ritmul de creştere, duc chiar la scăderea producţiei. Toată lumea vegetală e în suferinţă, iar cei mai afectaţi sunt pomii, speciile care au înflorit, mai timpurii, cum sunt cireşul, caisul, piersicul, chiar prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza temperaturilor oscilante, a temperaturilor scăzute”, a declarat specialistul.

Mesajul Maiei Sandu către Papa Francisc

 Maia Sandu, a participat astăzi, 26 aprilie, la funeraliile Papei Francisc, alături de cele peste 100 de delegații din întreaga lume.

„Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldova, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

Cum va circula transportul public din Capitală

Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

  • Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. 
  • Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.

De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:

  • tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
  •  retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. 

Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente. 

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: 

  • tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; 
  • retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

 Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.  

Rușii recunosc că soldați nord-coreeni au luptat de partea lor în Ucraina

După luni de zile în care au negat cu toate puterile, în ciuda dovezilor și mărturiilor apărute în spațiul public, cel mai important general al Moscovei a recunoscut că soldații nord-coreeni luptă pentru ei.

Gherasimov prezenta bilanțul operațiunii pentru eliberarea teritoriilor din regiunea Kursk ocupate de Ucraina. Când a venit vremea să mulțumească militarilor implicați, i-a menționat și pe cei din Coreea de Nord.

„Pentru prima dată și după numeroase negări, Rusia a confirmat în sfârșit că Coreea de Nord este implicată în războiul său împotriva Ucrainei.

Kremlinul a recunoscut astăzi că trupele Coreei de Nord participă la operațiuni de luptă. Șeful Statului Major General al Rusiei, Valery Gerasimov, a lăudat soldații nord-coreeni pentru „nivelul lor ridicat de profesionalism” în timpul bătăliilor de lângă Kursk” a scris SPRAVDI — Stratcom Centre, pe Twitter.

Ce țări vor evolua în a doua semifinală Eurovision 2017
Articolul anterior
Anunț important! Coroanele și florile din plastic, interzise în cimitire
Articolul următor
Close menu