Femeile gravide, cele care au născut de curând și cele care alăptează vor fi avantajate la locul de muncă

Angajatorii vor fi obligați să le ofere condiții mai bune de muncă femeilor gravide, celor care au născut de curând și celor care alăptează. Guvernul a aprobat unele modificări și completări la Codul muncii, informează www.bizlaw.md.

separator

Astfel, în cazul în care drept urmare a evaluării riscurilor profesionale în conformitate cu Legea securității și sănătății în muncă, munca prestată de către o femeie gravidă, o femeie care a născut de curând sau una care alăptează se dovedește a prezenta riscuri pentru securitatea sau sănătatea acesteia ori poate avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă, să excludă influența factorilor de risc asupra persoanelor menționate.

Dacă modificarea condițiilor de muncă nu este posibilă din motive obiective, acestor femei li se acordă o altă muncă, astfel încât să se evite expunerea acestora la factorii de risc identificați în cadrul evaluării. În perioada activității la noul loc de muncă i se menține salariul mediu de la locul de muncă precedent. Aceste norme se aplică inclusiv în cazurile în care graviditatea sau alăptarea intervin în perioada prestării unei munci ce presupune influența factorilor de risc, cu condiția informării cuvenite a angajatorului.

De asemenea, aceste categorii de femei vor fi înlăturate de la munca de noapte, fiind încadrate într-o muncă de zi, cu menținerea salariului mediu de la locul de muncă precedent.

Până la soluţionarea chestiunii privind acordarea unei alte munci sau în cazul în care schimbarea locului de muncă nu este posibilă din motive obiective, ele vor fi scutite de îndeplinirea obligaţiilor de muncă, menţinându-li-se salariul mediu pentru zilele pe care nu le-au lucrat din această cauză.

Totodată, femeile care au copii în vârstă de până la 3 ani, în cazul în care nu au posibilitatea să-şi îndeplinească obligaţiile de muncă, sunt transferate la un alt loc de muncă, cu menținerea salariului mediu de la locul de muncă precedent până când copiii împlinesc vârsta de 3 ani.

Documentul mai prevede că, la cererea femeii gravide, a salariatului care are copii în vârstă de până la 10 ani sau copii cu dizabilități (inclusiv aflaţi sub tutela sa) ori a salariatului care îngrijeşte de un membru al familiei bolnav, în conformitate cu certificatul medical, angajatorul este obligat să le stabilească ziua sau săptămâna de muncă parţială.

La fel, este interzisă utilizarea muncii femeilor gravide, a femeilor care au născut de curând și a celor care alăptează la lucrări subterane în mine, precum şi în orice alte activități care prezintă riscuri pentru securitatea sau sănătatea lor, ori pot avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării, conform cerințelor minime aprobate de Guvern.

Conform amendamentelor aprobate, se consideră:

femeie gravidă – orice femeie care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un certificat medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist, care să-i ateste această stare;
femeie care a născut de curând – orice femeie care şi-a reluat activitatea de muncă după expirarea concediului postnatal şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut;
femeie care alăptează – orice femeie care, la reluarea activităţii de muncă după folosirea concediului postnatal, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris despre aceasta.

Vinul nostru cucerește Japonia! 16 crame au făcut furori la Tokyo

La Tokyo s-a desfășurat Vernisajul vinului moldovenesc. La evenimentul emblematic, 16 crame din țară și-au prezentat cele mai selecte vinuri și divinuri, scrie evz.ro.

Prin degustarea diverselor sortimente, invitații au putut savura aromele complexe și combinațiile inedite ale băuturilor. De asemenea, preparatele tradiționale au întregit imaginea Republicii Moldova ca destinație vitivinicolă.

Evenimentul a reunit oficiali, precum Dumitru Socolan, Ambasadorul Republicii Moldova în Japonia, Kenji Yamada, Secretar General al Grupului de Prietenie Republica Moldova – Japonia din Dieta Națională, și Hayashi Yoshimasa, Secretar Șef de Cabinet al Japoniei. La vernisaj au participat și jurnaliști specializați în vinuri, precum și consumatori de vin premium din Japonia.

„Prin evenimentul Wine of Moldova Vernissage din Tokyo, vinul Moldovei a scris un nou capitol pe piața țării soarelui răsare. Vinurile și divinurile prezentate de 16 crame au captat interesul importatorilor, distribuitorilor, somelierilor și profesioniștilor din industria vinului, într-un cadru dedicat relațiilor comerciale și sesiunii de networking”, a specificat Wine of Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Wine of Moldova Japan, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Japonia. Astfel, potrivit acestora, vernisajul nu a fost doar o simplă degustare, ci o platformă pentru parteneriate și creșterea vizibilității vinurilor autohtone pe piața niponă.

În ultimele 11 luni ale anului curent, exporturile vinului Moldovei în Japonia au crescut cu 94% în volum și cu 46% în valoare. Conform autorităților, cifrele demonstrează interesul publicului japonez pentru vinurile moldovenești.

Peste 80 de vinificatori din mai multe regiuni ale țării au participat la finele săptămânii trecute la Vernisajul Vinului organizat în capitală. La această ediţie, oaspeții au putut savura vinuri selecte, spumante și divinuri premiate la cele mai prestigioase concursuri naționale și internaționale, inclusiv Decanter, Effervescents du Monde, Mundus Vini, Wine Challenge 2024 și altele.

Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a deschis evenimentul cu un mesaj de susținere pentru cei peste 80 de vinificatori participanți.

„Vernisajul Vinului este un eveniment emblematic pentru cultura și tradiția vitivinicolă a Republicii Moldova. Vinul moldovenesc a demonstrat de-a lungul timpului că este un veritabil ambasador al țării noastre, aducând prestigiu și recunoaștere pe plan internațional. Contribuția acestui sector la dezvoltarea economică a zonelor rurale este esențială, iar creșterea continuă a exporturilor reflectă succesul eforturilor comune”, a spus Ludmila Catlabuga. 

Potrivit statisticilor, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei. Vinurile moldovenești sunt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii.

Furau combustibilul din camioane parcate. Doi tineri din Strășeni, prinși de poliție

La data de 2 decembrie, în intervalul orelor 01:30 și 02:20, un camion staționat pe o stradă din satul Ivancea, raionul Orhei, a devenit ținta unor persoane care au deteriorat capacul rezervorului, de unde au sustras peste 300 de litri de combustibil, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma investigației desfășurate de polițiști, au fost identificați presupușii autori ai infracțiunii, doi tineri cu vârste de 20 și 24 de ani, originari din raionul Strășeni.

Astăzi, polițiștii din Orhei au efectuat percheziții la domiciliile acestora, unde au fost depistate 14 recipiente goale cu capacitatea de 22-25 litri, furtunuri și pâlnii. În plus, în vehiculul utilizat de suspecți au fost găsite 8 butelii pline cu motorină.

Tinerii au declarat că le-au sustras, noaptea trecută, din rezervorul unui camion parcat pe acostamentul traseului M5.

În timpul audierilor preliminare, bănuiții au recunoscut implicarea în cel puțin trei episoade de sustragere de motorină din rezervoarele camioanelor lăsate fără supraveghere.

Elevii Liceului din Tvardița se bucură de condiții mai bune în instituția unde învață

Elevii de la liceul teoretic din Tvardița se bucură de condiții mai bune în instituția unde învață. În cadrul școlii a fost inaugurată, astăzi, o clasă-model de limbă română, o altă clasă – de limba bulgară, un nou bloc alimentar cu o cantină modernă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Mă bucur că vă vizitez în calitate de ministrul al Educației și Cercetării și să avem această interacțiune. Văd oameni luminoși care privesc în viitor și care vor să vadă o țară puternică, a tuturor, indiferent de etnia sau limba în care este mai ușor să vorbești. Trebuie să comunicăm mai des cu persoanele care nu sunt vorbitoare native de limba română și să construim aceste poduri de comunicare. Îndemnul este să învățați limba română și să o vorbiți, va fi apreciat de toată lumea”, a spus ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun în cadrul evenimentului de inaugurare a clasei de limba română.

Clasa de limbă română este o inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării, în valoare totală de 100 de mii de lei, resurse alocate pentru dotarea cu mobilier nou, materiale didactice pentru profesori, literatură artistică, dicționare și table fonetice care pot îmbunătăți procesul educațional.

În contextul deschiderii clasei de limba bulgară, ministrul Dan Perciun a menționat că investițiile făcute de partenerii din Bulgaria sunt necesare pentru că este important ca toate etniile să poată să comunice între ele.

Trucul incredibil care te scapă de mâncatul excesiv. Nu te-ai gândit niciodată că poate fi așa de simplu
Articolul anterior
Îți dă fiori. Un video emoționant împotriva avortului
Articolul următor