Acum se numără printre cei mai buni tenori ai României, puțini însă știu că, de fapt, acesta a absolvit Facultatea de Teologie, iar pe scenă a ajuns întâmplător. Din cauza lipsei banilor în anii de studenție, Florin Guzgă a fost nevoit să se întrețină din muzică, ca mai apoi să nu se poată despărți nici pentru o clipă de această mare pasiune. De-a lungul carierei, acesta a avut concerte în cele mai mari orașe ale României, dar și în întreaga lume. Pentru a-l cunoaște mai bine pe cel mai apreciat tenor al operei ieşene, vă recomandăm să citiți interviul de mai jos!
Am ajuns să fac muzică din dragoste pentru această minunată cale de a transmite emoție. Am iubit muzica de mic copil şi am avut mereu curiozitatea de a explora mai mult şi mai mult în acest domeniu.
Mereu am fost susținut de familie în primul rând şi de toți cei apropiați.
Am avut concerte acasă, în marile oraşe din România, cum sunt Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Constanța, Galați. Dar şi la Institutul Cultural Londra şi Théâtre du Capitole Toulouse Franța.
Colaborarea care mi-a deschis ușile spre succes a fost cea cu Opera din Iaşi. Aici am debutat pentru întâia dată cu rolul Ducele de Mantua din Opera Rigoletto de Giuseppe Verdi. A fost un început în plină forță, care mai apoi m-a propulsat către colaborări noi.
Până acum, am jucat în spectacolele Rigoletto şi La Traviata de G.Verdi; La Boheme şi Madama Butterfly de G. Puccini; Lucia di Lammermoor şi L’elisir d’amore de G. Donizetti.
Acum lucrez la rolul lui Vladimir Lenski din opera Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski.
Visez să cânt pe aceeași scenă cu Anna Netrebko.
Cel mai dificil în cariera mea este… Este un domeniu atât de frumos şi sunt atât de pasionat de el, încât nu pot vedea niciun aspect dificil. Încerc să mă bucur din plin de fiecare provocare.
De dragul carierei, am sacrificat mult timp liber, pe care l-am dedicat studiului.
Celebritatea ar trebui să fie o consecință firească a performanței şi a calității unui artist. Ea este, de asemenea, o mare responsabilitate de a te menține permanent prin muncă la cel mai înalt nivel profesional.
Criticul meu nr. 1 este maestrul meu de canto, cel care m-a îndrumat încă de la început în arta cântului.
Scopul/obiectivul meu este să fiu din ce în ce mai bun. Să reuşesc să fac cât pot de bine ceea ce fac, să înmulțesc talentul primit de la Dumnezeu.
Amintim că Florin Guzgă este unul dintre invitații speciali ai festivalului DescOPERĂ, care se va desfășura în perioada 14-16 iunie. Bilete și informații sunt disponibile la Casele Teatrului Național de Operă și Balet, Casele Filarmonicii, Casele Palatului Național, Info-point Butuceni și online pe www.iTiket.md.