A fost lansată campania de sensibilizare a tinerilor „Viitorul îți aparține”

Proiectul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) „Promovarea ocupării tinerilor”, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, a lansat, pe 7 iunie, campania de informare și sensibilizare a tinerilor ”Viitorul îți aparține”. Campania se va desfășura în toată țara, timp de o lună, și va include: rularea spoturilor video/audio, diseminarea materialelor tipărite informative și realizarea unui șir de emisiuni radio, tematice.

separator

Campania are drept scop informarea tinerilor, cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani, despre importanța luării unei deciziei corecte cu privire la viitoarea profesie și promovarea, în rândul patronilor, a avantajelor angajării tinerilor absolvenți.


Prin mesajul lansat se urmărește educarea, motivarea și încurajarea patronilor cu privire la angajarea tinerilor absolvenți ai sistemului ÎVT (Învățământ Vocațional Tehnic) și cel superior, care, încă, nu dețin experiența necesară de muncă, iar prin implicarea activă în creșterea profesională a acestora, cu siguranță vor reuși să sporească și creșterea întreprinderii sale.

O altă problemă cu care se confruntă, astăzi, tinerii, este lipsa alegerii corecte a profesii care le-ar permite ulterior să obțină, mai ușor, un loc de muncă potrivit.

Iată, de ce, campania, de asemenea, promovează alegerea asumată și bine documentată a unei profesii de către tineri, utilizând diferite surse de informare și beneficiind de ghidare corespunzătoare prin corelarea abilitaților și competențelor specifice pe care le deține un tânăr cu cerințele pieții muncii din Republica Moldova.

Pe parcursul desfășurării campaniei, care va dura până în data de 7 iulie curent, proiectul alături de partenerii săi, își propun să abordeze, pe scară largă, subiectul  dezvoltării calificărilor și competențelor și facilitării tranziției tinerilor de la școală la primul loc de muncă.

Proiectul OIM „Promovarea ocupării tinerilor” a fost lansat în cadrul parteneriatului global SIDA-ILO, beneficiarii principal fiind Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Obiectivul principal al proiectului este consolidarea capacității factorilor implicați în implementarea  Strategiei Nationale pentru Ocuparea Forței de Muncă cu focus pe promovarea ocupării tinerilor și a migranților, promovarea locurilor de muncă mai bune și mai multe și combaterea inegalităților de pe piața muncii.

Pentru mai multe detalii accesați www.anofm.md/tineri.

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru trei posturi TV din Moldova

Fondatorul posturilor „Next TV” și „Premiera TV” a fost sancționat, în ședința de azi a Consiliului Audiovizualului (CA), cu opt amenzi în sumă de 92 000 de lei pentru lipsa programelor locale, a celor în limba română, în orele de maximă audiență și în primă difuzare. Pentru neprezentarea înregistrărilor, acesta a mai fost amendat cu alte 10 000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Furnizorul privat de servicii „Media Scoupe” SRL a obținut licențe de emisie pentru posturile de televiziune „Next TV” și „Premiera TV” pe 16 mai 2024. Nefiind clasificat, acesta urma să realizeze cota minimă, de 2 ore pe zi, de programe audiovizuale locale.

Controlul a atestat că ambele posturi au avut zero produs local în perioada monitorizată. Prin urmare, membrii CA au decis să aplice câte patru amenzi fiecărui post TV. Pentru lipsa programelor locale și, respectiv, în orele de maximă audiență, cele două servicii media au fost sancționate cu câte două amenzi de 10 000 de lei fiecare. Pentru lipsa programelor în primă difuzare și în limba română, furnizorul s-a ales cu alte două amenzi a câte 13 000 de lei pentru fiecare post de televiziune.

La solicitarea CA, „Media Scoupe” SRL nu a prezentat înregistrările programelor audiovizuale difuzate. Astfel, furnizorul a mai fost sancționat cu două amenzi de câte 5 000 de lei.

Controlul a vizat și furnizorul A.O. „People For Free Media”, fondatorul serviciului „Cotidianul TV – CTV”, care și-a reluat activitatea la 20 ianuarie 2023. Acesta a fost amendat cu 5 000 de lei pentru refuzul de a prezenta înregistrările programelor difuzate.

Un bărbat din Dubăsari a căzut într-un rezervor cu apă din curtea casei

În după amiaza zilei de 26 iulie, un bărbat a fost salvat de angajații IGSU dintr-un rezervor cu apă în raionul Dubăsari, localitatea Malovata, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:52. Vecinii au auzit strigătele bărbatului și au apelat Serviciile de urgență. În scurt timp la fața locului a ajuns un echipaj de salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că persoana se afla la o adâncime de 7 metri, într-un rezervor cu apă, care este folosit pentru acumularea apei de uz casnic în grădina sinistratului. Salvatorii au reușit să extragă persoana din apa rece la suprafață către ora 12:20. Bărbatul în vârstă de 68 de ani a suferit o fractură la mână și a fost preluat de medici la spitalul raionul din Criuleni.

Circumstanțele cazului sunt investigate de organele de resort.

Caz grav de spionaj la Jocurile Olimpice. Antrenoarea Canadei, dată afară

Caz grav de spionaj la Jocurile Olimpice. Bev Priestman, antrenoarea selecționatei olimpice de fotbal feminin a Canadei, a fost demisă din funcție după ce a fost implicată într-un scandal controversat. Decizia a venit după ce Priestman a ordonat utilizarea unei drone pentru a spiona adversarele din Noua Zeelandă, scrie evz.ro.

Comitetul Olimpic Canadian a decis joi seară să o demită pe Bev Priestman din funcția de antrenor al selecționatei olimpice de fotbal a Canadei, după scandalul legat de spionajul adversarilor. În locul ei, Andy Spence, antrenorul secund, a preluat responsabilitățile echipei. Această schimbare a venit ca urmare a ordonanței controversate de utilizare a unei drone pentru a supraveghea echipa adversă din Noua Zeelandă.

Priestman nu a fost prezentă la meciul de debut al Canadei la Jocurile Olimpice, în care echipa a obținut o victorie de 2-1 împotriva Noii Zeelande.

Marți, 23 iulie, în timpul antrenamentului echipei feminine din Noua Zeelandă, jucătoarele și staff-ul au observat prezența unei drone care spiona activitățile lor. Comitetul Olimpic al Noii Zeelande a trimis o scrisoare oficială către autoritățile olimpice pentru a raporta incidentul. În urma acestuia, Joseph Lombardi, pilotul dronei, a fost reținut de poliție când drona a aterizat aproape de el.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris va avea loc vineri, 26 iulie.

Gândaci de bucătărie printre nou-născuții dintr-o secție proaspăt renovată a unui spital din Capitală!
Articolul anterior
În Moldova, o operație „calitativă” costă 5 400 de lei. Un medic chirurg a fost surprins în timp ce lua mită
Articolul următor