În doar o săptămână au ars sute de hectare de vegetație uscată din cauza neglijenței oamenilor. Declarația a fost făcută de ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, care a mers într-o inspecție la lacul Ghidighici, unde în după-amiaza zilei de 26 februarie a izbucnit un incendiu de proporții. Atunci flăcările au distrus peste 68 de hectare de stufăriș și vegetație uscată.

Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Mediului, atât incendiul de vegetație de la Ghidighici, cât și celelalte două de la Bălți și Șoldănești din această săptămână, ar fi izbucnit după ce persoane necunoscute au dat foc stufărișului.
Anul trecut pompierii au fost solicitați să intervină intervină la peste 3.000 de incendii de vegetație, de două ori mai multe decât în anii precedenți, ceea ce reflectă o creștere îngrijorătoare a acestui fenomen. Flăcările nu doar că distrug terenurile, dar și degradează solul, poluează aerul și amenință grav fauna sălbatică. Numeroase specii de păsări și mamifere își pierd habitatul, iar echilibrul natural este afectat profund, având efecte de durată asupra mediului.
Potrivit legislației în vigoare, pentru aprinderea intenționată a vegetației uscate și a gunoiului menajer persoanele fizice pot fi sancționate cu amenzi între 10 mii și 15 mii de lei, iar amenzile pentru persoanele juridice pot ajunge între 30 mii și 40 de mii de lei.