Lecție de prim ajutor pentru pedagogi

Pedagogii vor fi pregătiți să acorde primul ajutor în situații de urgență.  Ei vor fi instruiți de către specialiștii Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească, în perioada 13 februarie – 1 septembrie 2017. Un ordin care reglementează această acțiune a fost semnat de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

separator

prim ajutor

La cursul de instruire vor participa profesori de educație civică și educație fizică. Medicii de urgență vor preda lecții teoretice și practice despre acțiunile care trebuie întreprinse în situații de urgență.

Specialiștii vor explica cadrelor didactice cum să evalueze corect respirația, pulsul și tensiunea arterială a persoanei care are nevoie de prim ajutor medical.

De asemenea, participanții la curs vor însuși cum să efectueze resuscitarea cardiacă și cerebrală, dar și cum să evite obstrucția căilor respiratorii în timpul unui leșin.

Totodată, cadrele didactice vor fi instruite să acorde asistență persoanelor cu traumatisme. În acest context, vor fi demonstrate tehnicile de imobilizare și transportare  a pacienților cu fracturi.

La curs vor participa reprezentanți ai tuturor instituțiilor de învățământ din țară.  Lista participanților și perioada desfășurării instruirii a fost stabilită de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Investițiile românești creează noi locuri de muncă în Republica Moldova

O investiție românească a creat 160 de locuri de muncă la Cahul.

Investițiile românești creează noi locuri de muncă în Republica Moldova

Prim-colaboratorul Ambasadei României, a vizitat Fabrica de tricotaj și confecții LABORATORIO TESSILE MOL SRL din Cahul, transmite Tvr Moldova.

Compania cu capital majoritar românesc (80%) are in prezent peste 160 de angajați din Cahul și din localitățile învecinate din sudul Moldovei și produce articole de confecții și de tricotaj pentru mărci renumite din Europa.

Posturile de televiziune Accent TV și Primul în Moldova au un nou administrator

Posturile Accent TV și Primul în Moldova și-au schimbat administratorul. Informația a fost confirmată pentru Media Azi de Consiliul Audiovizualului, care a fost notificat despre modificări vineri, 23 septembrie. 

Potrivit scrisorii datate cu 22 septembrie și recepționate de CA de la compania Telesistem TV, proprietara posturilor Accent TV și Primul în Moldova, „din data de 19 septembrie 2022 a fost schimbat administratorul Telesistem TV S.R.L”. Scrisoarea e semnată de noua administratoare a companiei, Arina Corșicova. 

Confirmarea vine după ce, în ultimele două zile, presa a atras atenția în mod deosebit asupra aspectelor de ordin politic ale acestei tranzacții pe piața media. Publicațiile au titrat:  „Două posturi TV controlate anterior de socialiști trec sub controlul lui Șor. Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat conducerea” (Newsmaker.md); „Rocada pro-rusă pe piața de TV din Moldova. Ilan Șor preia controlul televiziunilor „Primul în Moldova” și „Accent TV” (Replicamedia.md); „Două posturi TV deținute de o companie din Federația Rusă ar fi ajuns sub controlul lui Ilan Șor” (Zdg.md). 

Potrivit articolului Newsmaker.md, Arina Corșicova ar avea legături cu Partidul Șor. Portalul, făcând trimitere la surse deschise, susține că, în 2015, Corșicova a fost unul dintre donatorii campaniei electorale a lui Ilan Șor, președintele formațiunii. Publicația Ziarul de Gardă scria că firma Moda-Prestij, pe care o deține femeia, a fost și un sponsor al campaniei. Cealaltă firmă pe care o are în proprietate, Diafan, a fost acționară la Banca Socială, controlată de Ilan Șor. La acea vreme, compania deținea un pachet de 4,96% din acțiunile băncii.

Sursele NewsMaker.md amintesc că, încă în luna iunie, cele două posturi TV și-ar fi disponibilizat o parte din colaboratori din cauza lipsei banilor. Și Media Azi a scris atunci despre faptul că Primul în Moldova și NTV Moldova difuzează fie concomitent, fie la ore diferite aceleași buletine de știri, prezentate de aceiași moderatori. Reprezentanții canalelor explicau acest fapt prin reducerea veniturilor. În prezent, Primul în Moldova și Accent TV ar încerca să readucă angajații. 

Media Azi a încercat să o contacteze pe Arina Corșicova pentru a confrima sau infirma cele invocate, dar ea nu a răspuns la niciunul din numerele de telefon înscrise în declarația pe propria răspundere a companiei Telesistem TV, înregistrată la Consiliul Audiovizualului. Întrebată de portalul nostru, dacă posturile Primul în Moldova și Accent TV sunt acum afiliate Partidului Șor, Alina Șargu, secretara de presă a formațiunii, ne-a spus că nu deține informații despre această tranzacție: „Nu știu nimic, nu intră în funcțiile mele să dețin asemenea informații, iar pe noua administratoare nici n-o cunosc”.

Potrivit datelor, beneficiarii finali ai posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV rămân a fi doi cetățeni din Federația Rusă – Natalia Ermilova și Samvel Grigorean, care dețin părți agale a câte 50%. 

Atenție, șoferi! Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni și-a sistat activitatea

Poliția de Frontieră informează că punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni și-a sistat activitatea. Șoferii sunt îndemnați să aleagă alte puncte de trecere a frontierei Moldovei cu Ucraina.

Atenție, șoferi! Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni și-a sistat activitatea

„Vă comunicăm că de la ora 12.55, PTF Giurgiulești-Reni și-a sistat activitatea. Motivul: în PTF Reni ar fi o problemă tehnică pe linia Serviciului Vamal al Ucrainei”, menționează poliția de frontieră.

Conducătorii auto sunt îndemnați să aleagă alte puncte de trecere a frontierei Moldovei cu Ucraina, cum ar fi Mirnoe sau Cișmichioi.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Chișinău – 10 047 de traversări persoane;
PTF Leușeni – 9 491 de traversări persoane;
PTF Otaci – 5 451 de traversări persoane;
PTF Sculeni – 5 346 de traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 2 968 de traversări persoane.

Idei de cadouri pentru EA de Ziua Îndrăgostiților! Le găsești în Chișinău
Articolul anterior
Idei de cadouri pentru EL de Ziua Îndrăgostiților!
Articolul următor