Leziunile bucale pot influența negativ calitatea vieții.

Mucoasa bucală tapetează întreaga cavitate bucală. Ea are mai multe funcții, cum ar fi protectorie, senzitivă și secretorie și este adaptată la mediul unic a gurii. Sănătatea bucală este importantă pentru calitatea vieții persoanelor de toate categoriile de vârstă. Leziunile orale pot duce la disconfort sau durere care pot afecta activitățile zilnice, cum ar fi masticarea, înghițirea și vorbirea.

Ulcerațiile bucale, denumite și Stomatită aftoasă recurentă, sunt răni superficiale, rotunde sau ovale în gură. Stomatita aftoasă recurentă este cea mai frecventă boală cronică a cavității bucale. Cauza principală rămâne neclară, dar se știe că o serie de factori predispun la apariția aftelor orale, inclusiv factori genetici, alergeni alimentari, traume locale, modificări endocrine (ciclul menstrual), stres și anxietate, renunțarea la fumat, anumite produse chimice și agenți microbieni  Ulcerațiile bucale sunt dureroase. Acestea pot fi iritante în timp ce mâncați, beți, vă spălați pe dinți sau vorbiți. Durerea severă, disproporționată față de dimensiunea leziunii, poate dura de la 4 la 7 zile.

Nu este disponibil un tratament curativ. Deoarece cauza bolii nu este cunoscută, multe medicamente au fost evaluate în încercarea de a atenua simptomele. Tratamentul este simptomatic și urmărește să reducă inflamația aftelor și să permită ameliorarea durerii prin administrarea de tratamente topice sau sistemice. O modalitate rapidă de a reduce durerea este acoperirea ulcerației cu o membrană de protecție. Produse precum Anaftin® Apă de gură, Anaftin® Gel și Anaftin® Spray pot izola leziunea bucală cu o membrană de protecție: învelișul format de Anaftin® formează un scut pentru terminațiunile nervoase expuse ale leziunii (aftei) contra altor iritanți. Aceasta ajută la calmarea durerii și disconfortului cauzate de afte. Pacienții spun că ameliorarea durerii survine rapid. Durează mai puțin de 2 minute pentru a se simți mai bine, deoarece nivelul durerii este mai redus. Deși rapid, efectul de reducere a durerii prin acoperirea ulcerației este unul de durată. Perioada medie de reducere a durerii este 5,5 ore. Pentru rezultate mai bune, evitați să mâncați sau să beți cel puțin 1 oră după aplicare. În managementul leziunilor, în afară de protecția contra durerii, ingredientele din componența Anaftin® (de ex. Aloe Vera și acidul hialuronic) favorizează vindecarea leziunilor din cavitatea bucală și crează condiții favorabile pentru profilaxia eficientă a altor ulcerații.

În cazul stomatitei severe sau recurente, trebuie să fiți consultat de către medicul sau stomatologul dumneavoastră, preferabil – un specialist în medicina orală.

Mai multe informații găsiți pe www.anaftin.md

Acestea sunt dispozitive medicale. Se eliberează fără prescripție medicalăCitiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului Codul materialului: MD_ANA-33&34-2020_v01_web. Data elaborării: 15.09.2020

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85;

Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 www.berlin-chemie.md

Caz șocant la Anenii Noi: un copil a fost abuzat sexual de alți doi minori într-un parc din localitate. Victima a ajuns la spital

Un copil dintr-o localitate a raionului Anenii Noi a fost abuzat sexual de alți doi minori, sesizează localnicii, care spun că s-a întâmplat  acum câteva zile, în parcul public din sat, iar băiatul abuzat a fost internat la spital, scrie ipn.md.

Poliția confirmă că a fost înregistrată o sesizare, dar nu oferă detalii.„Pe 29 noiembrie curent, la ora 14.00, poliția din Anenii Noi a fost sesizată despre un caz cu implicarea a trei minori. În prezent sunt efectuate acțiuni de urmărire penală, fiind inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Anenii Noi, Mariana Didenco. Potrivit sursei, cazul este foarte sensibil, motiv pentru care nu pot fi oferite mai multe detalii.  Și reprezentanții Procuraturii Generale au evitat să ofere detalii. „În scopul protejării interesului superior al copilului, în temeiul Legii privind protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, nu vă putem oferi detalii pe caz”, a menționat pentru IPN Violina Moraru, responsabilă pentru comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media.

Alexander Dughin ”creierul lui Putin”,: „Republica Moldova va face parte din România, dar România va face parte din Rusia”

”Moldova va face parte curând din România, dar România va face parte din Rusia”, afirmă o postare publicată luni seara pe un cont X atribuit ideologului Alexander Dughin, considerat “creierul lui Putin”, scrie g4media.ro.

  • ”Unde pot fugi woke și elita de democrați pot fugi din SUA? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Acolo există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruși. Sau Moldova? Asta va fi parte a României în curând. Dar România va fi parte din Rusia”.

Ministerul român de Externe a reacționat, prin purtătorul de cuvânt Radu Mihail Filip, tot pe X:

  • „Atât de previzibil! Pentru că ieri românii au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii, să ne reamintim că Rusia nu a recunoscut Unirea. A făcut-o doar cu rea-credință, sub efectul combinat al voinței suverane a României și al presiunii puterii occidentale. Același lucru va face ca Rusia să eșueze din nou”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE pe X.

Alexander Dugin se află pe lista persoanelor interzise în UE, este promotor al ”Uniunii Europene”, din care să facă parte toate statele din URSS, și promotor al unor idei cvasi-naziste despre identitatea rusă.

Alexander Dughin l-a lăudat pe Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu discurs legionar din turul doi al alegerilor prezidențiale, imediat după anunțul victoriei din primul tur prezidențial, spunând că este un ”patriot” și un ”român autentic”.

O analiză publicată de Financial Times în luna august arată că Alexander Dughin, naționalistul rus a devenit un purtător internațional de cuvânt al extremei drepte, a ajuns să aibă o influența globală. Dughin și sponsorul său, bancherul rus Konstantin Malofeev, și-au cultivat relații cu partide de la dreapta radicală cum ar fi Partidul Libertății din Austria, Liga din Italia și Adunarea Națională din Franța – menținându-și aceste legături prin intermediul unor conferințe, prelegeri și întruniri organizate în Rusia și Europa de Vest, potrivit FT.

În cartea sa din 1997, „Fundații ale Geopoliticii”, care constituie lectură obligatorie la academia militară a Rusiei, Dughin argumenta că „Ucraina, ca stat, nu are nici un înțeles geopolitic”.

În august, fiica lui, Daria Dughina, o jurnalistă ultra-naționalistă, a fost asasinată în apropierea Moscovei cu o mașină-capcană. Foarte mulți presupun că Dughin însuși era de fapt ținta, pentru că, conform informațiilor de la acea vreme, el era cel care trebuia sa se urce în mașina respectivă.

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Anunțul Aeroportului Chișinău privind condițiile de călătorie în Italia
Articolul anterior
Moldova va primi un grant din partea Japoniei pentru echipament medical
Articolul următor