Lucrătorii ineficienți ar putea fi mai ușor concediați. Autoritățile vor propune îmbunătățiri legislative în acest sens

Lucrătorii ineficienți atât din mediul public, cât și cel privat ar putea fi concediați mai ușor. Autoritățile pregătesc măsuri legislative pentru a simplifica procedura de disponibilizare a angajaților neperformanți. Despre aceasta a anunțat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, la o ședință a Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective. Buzu a afirmat că, în prezent, legea este prea rigidă și că angajatorii nu pot elibera din funcție persoanele care nu își îndeplinesc atribuțiile corespunzător sau care abuzează de poziția pe care o dețin, scrie RadioMoldova.md

Autoritățile vor propune în curând îmbunătățiri legislative privind concedierea angajaților neperformanți. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că unii angajați ai Inspectoratului de Stat al Muncii nu și-au îndeplinit nici jumătate dintre obiectivele pe care le aveau în sarcina lor. În urma reorganizării, 26 de inspectori nu au fost reangajați din cauza ineficienței profesionale și a suspiciunilor legate de integritate. Dintre aceștia, 16 au contestat deciziile în instanță, iar 13 cazuri au primit deja hotărâri, unii fiind repuși în funcție.

„Eu m-am uitat la activitatea tuturor structurilor din cadrul ANOFM și am stabilit că patru structuri au realizat sub 50% din țintă. Am cerut demisia tuturor celor patru și nu, niciunul nu a acceptat. Iată, nu-i pot demite pe oameni care nu au realizat nici 50% la sfârșitul anului. Eu le spuneam, colegi, sunteți la roșu. Problema nu este legată de acești patru, problema este că sunt colegi care sunt extraordinari, își dedică timpul liber și oferă rezultate. Oamenii care nu livrează performanțe nu au ce căuta în sistem, ca să nu mai vorbim de lipsa de integritate și altele”, a menționat ministrul.Alexei Buzu subliniază că, luând în considerare aceste precedente, legislația trebuie modificată pentru a facilita concedierea celor care nu livrează rezultate.

„O să venim cu propuneri prin care să putem demite în mod mai transparent anumiți salariați. Scopul nu este de a constrânge drepturile salariaților, ci de a ne asigura că pentru a face curățenie într-o instituție nu trebuie să reorganizezi, să scoți dintr-o parte în alta. Noi avem în sistemul educațional, iarăși, educatori, dădace care au aplicat violența împotriva copiilor și au rămas în continuare în sistem. Asta demonstrează că sunt probleme grave acolo, inclusiv în legislație”, a mai spus Alexei Buzu.

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova, Sergiu Sainciuc, consideră că actuala procedură de concediere, reglementată de Codul Muncii, nu necesită ajustări. De exemplu, dacă o persoană nu și-a îndeplinit corespunzător sarcinile de muncă, această poate fi demisă cu respectarea prevederilor legale, motivând decizia de concediere.

„La momentul actual, Codul Muncii prevede foarte exhaustiv modalitățile de angajare și disponibilizare a salariaților. În opinia sindicatelor, la momentul actual nu este necesar de a mai introduce careva modificări în legislația națională privind careva condiții specifice de concediere a salariaților”, a subliniat Sergiu Sainciuc.

Codul Muncii definește concedierea drept desfacerea, din inițiativa angajatorului, a unui contract individual de muncă pe durată nedeterminată, precum și a celui pe durată determinată. Potrivit prevederilor, un angajat poate fi concediat dacă nu a avut un rezultat satisfăcător la finalul perioadei de probă. Reducerea personalului din instituție, precum și performanțele nesatisfăcătoare, evaluate pe parcursul unui an, sau încălcarea repetată a obligațiilor de muncă, însoțite de sancțiuni disciplinare, sunt de asemenea motive legitime pentru concediere.

Scurgere de informații la Kiev, privind acordul cu SUA. Zelenski cere teste cu aparatul poligraf

Volodimir Zelenski a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei să investigheze scurgerea de informații privind un document sensibil care detaliază cea mai recentă propunere a Statelor Unite. Este vorba despre informații confidențiale legate de utilizarea resurselor minerale ucrainene, scrie adevarul.ro

Ancheta include și testarea cu detectorul de minciuni a personalului din mai multe ministere implicate, potrivit Financial Times.

Investigația a fost declanșată după ce, pe 26 martie, deputatul opoziției Yaroslav Zheleznyak a publicat fragmente din document, susținând că a obținut o copie a acestuia. Financial Times a confirmat autenticitatea proiectului și a prezentat detalii suplimentare a doua zi.

Zelenski s-a declarat surprins de incident. „Mi se pare ciudat că documentul a fost divulgat. Mă întreb cine transmite aceste informații”, a afirmat liderul ucrainean pe 28 martie, în cadrul unui briefing pentru Financial Times.

Situație tensionată cu președintele american

Documentul vizat de scurgerea de informații conține o versiune revizuită a unui acord-cadru anterior, propus de administrația Trump în luna februarie. În ciuda extinderii ofertei inițiale, noua propunere nu oferă încă Ucrainei garanții oficiale de securitate.

Discuțiile dintre cele două părți s-au tensionat în ultima perioadă. Donald Trump a declarat recent că Zelenski „încearcă să se retragă” din acord și a avertizat că liderul ucrainean „se va confrunta cu mari probleme” dacă refuză semnarea acestuia în viitorul apropiat.

Proteste împotriva lui Trump în SUA. Manifestații au loc și în mai multe orașe europene

Peste 500.000 de persoane sunt așteptate să participe sâmbătă la proteste organizate în mai multe zone din America împotriva președintelui Donald Trump, potrivit News.ro.

Manifestațiile, organizate de gruparea MoveOn și alte organizații progresiste, denunță „un asalt total asupra guvernului, economiei și democrației” orchestrat de Trump, Elon Musk și „acoliții lor miliardari”.

Manifestaţii în oraşe europene împotriva președintelui SUA: „Lumea s-a săturat de prostiile tale Donald, pleacă!”

Sute de persoane au manifestat sâmbătă în oraşe europene împotriva preşedintelui american Donald Trump şi a consilierului său Elon Musk, în urma unei săptămâni dureroase pentru pieţele financiare, după ce Trump a anunţat tarife globale drastice, relatează Reuters, citată de News.ro.

În oraşul german Frankfurt, protestul „Jos mâinile!” a fost organizat de Democrats Abroad, organizaţia oficială a Partidului Democrat pentru cetăţenii americani care trăiesc în străinătate.

La Berlin, manifestanţii care au protestat în faţa unui showroom Tesla au purtat pancarte prin care le cereau compatrioţilor americani care trăiesc în Germania să protesteze pentru „încetarea haosului” de acasă.

Adunaţi în Opernplatz din Frankfurt, membrii grupului Democraţii de peste mări au cerut demisia preşedintelui SUA, cu sloganuri pe pancarte pe care scria „Restauraţi democraţia”, „Jos mâinile de pe datele noastre personale” şi „Lumea s-a săturat de prostiile tale Donald, pleacă!”

La Berlin, sloganurile adresate lui Musk erau următoarele: „Taci Elon, nimeni nu te-a votat”, iar un câine purta o pancartă pe care scria „Câini împotriva DOGE”, referindu-se la Departamentul pentru eficienţă guvernamentală condus de consilierul principal Musk, o iniţiativă a celei de-a doua administraţii Trump de a reduce risipa, frauda şi abuzul în cheltuielile federale.

În capitala Franţei, Paris, aproximativ 200 de persoane, majoritatea americani, s-au adunat pe Place de la Republique pentru a protesta faţă de Trump. Unii au ţinut discursuri pentru a-l denunţa pe preşedintele american, protestatarii agitând bannere precum „Rezist Tyrant”, „Rule of Law” „Feminists for Freedom not fascism” şi „Save Democracy”. Unul dintre ei a interpretat melodia lui Bob Dylan „Masters of War”.

Manifestaţii împotriva lui Trump şi Musk au avut loc şi în alte oraşe europene, printre care Londra şi Lisabona.

În capitala britanică, câteva sute de persoane s-au adunat în Trafalgar Square, ţinând pancarte pe care scria „Proud American Ashamed” şi „WTAF America?”. Mulţimea a scandat „Jos mâinile de pe Canada”, „Jos mâinile de pe Groenlanda” şi „Jos mâinile de pe Ucraina”, în timp ce asculta discursuri care îl criticau pe Trump.

„Aveţi răbdare”, îndeamnă Trump după intrarea în vigoare a taxelor vamale de 10%. „Rezultatul final va fi istoric”

„Aveţi răbdare”, a afirmat sâmbătă preşedintele american Donald Trump după intrarea în vigoare a unor taxe vamale suplimentare de 10% care vizează o mare parte a produselor importate de Statele Unite, recunoscând că „nu va fi uşor” având în vedere riscurile inflaţiei, relatează AFP, scrie Agerpres.

Acest plafon universal de 10%, adăugat la taxele vamale care existau anterior, reprezintă o explozie pentru comerţul mondial care urmează să se amplifice în zilele următoare. „Aceasta este o revoluţie economică şi vom câştiga”, a scris sâmbătă cu majuscule preşedintele american pe platforma sa Truth Social, cerându-le totuşi compatrioţilor săi „să aibă răbdare” pentru că „nu va fi uşor”. „Rezultatul final va fi istoric”, a promis Trump.

Aceste taxe vamale de 10% vizează o mare parte din produsele pe care Statele Unite le importă din restul lumii, deşi anumite bunuri sunt scutite pentru moment: petrol, gaze, cupru, aur, argint, platina, paladiu, cherestea, semiconductori, produse farmaceutice, sau chiar minerale care nu se găsesc pe teritoriul american. Noile tarife ale lui Trump nu vizează şi bunurile supuse unor tarife separate de „securitate naţională” de 25%, inclusiv oţelul şi aluminiul, autoturismele, camioanele şi piesele auto. Agenţii vamali americani au început sâmbătă să colecteze tariful unilateral de 10% al preşedintelui Donald Trump pentru toate importurile din numeroase ţări, urmând ca alte majorări de taxe vizând mărfuri provenite de la 57 de parteneri comerciali mari ai SUA să înceapă să fie aplicate de săptămâna viitoare, notează Reuters. Tariful „de bază” de 10% a intrat în vigoare în porturi, aeroporturi şi antrepozite vamale din SUA la ora 12.01 ET (04.01 GMT), prima fază a iniţiativei lui Trump de a respinge total sistemul de tarife convenite reciproc după al Doilea Război Mondial. Printre ţările lovite iniţial de tariful de 10% se numără Australia, Marea Britanie, Columbia, Argentina, Egipt şi Arabia Saudită.

Numele și imaginea îndrăgitului interpret Gabriel Nebunu, folosit într-o schemă frauduloasă
Articolul anterior
În Germania au loc duminică alegeri federale cruciale pentru viitorul țării
Articolul următor
Close menu