Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat miercuri seara, 2 aprilie curent, sancțiunile impuse de Regatul Unit împotriva unor persoane și entități asociate grupării criminale organizate Șor. Aceste sancțiuni reprezintă un rezultat al colaborării strânse dintre guvernul moldovean și autoritățile britanice.

Maia Sandu a subliniat că aceste măsuri fac parte dintr-un efort comun de a proteja democrația moldovenească și de a stopa influențele negative ale Kremlinului în regiune.
Marea Britanie sancționează agenții pro-Kremlin responsabili de destabilizarea Moldovei. În listă – Tauber și Parasca
Agenții pro-Kremlin responsabili de fraudarea alegerilor din Republica Moldova se numără printre cei sancționați miercuri, 2 aprilie curent, de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceea ce presupune înghețarea activelor și interdicții de călătorie. Sancțiunile vizează o rețea de actori pro-ruși din Moldova, denumită Evrazia, care operează în numele oligarhului corupt fugar Ilan Șor, sancționat anterior de Regatul Unit în 2022, pentru destabilizarea democrației în Republica Moldova și răspândirea influenței ostile a Rusiei.
Astfel, în lista celor sancționați au fost trecuți: Nelli Parutenko, fondator și director al Evrazia; Natalia Parasca, membră a consiliului de administrație al Evrazia și unul dintre liderii Blocului „Victorie”, controlat de Șor, dar și deputata afiliată fugarului, Marina Tauber.
Pachetul de sancțiuni este cea mai recentă acțiune din cadrul campaniei de combatere a corupției și a banilor murdari, inițiată de Ministrul de Externe al Regatului Unit. Evrazia, o organizație rusească non-profit, a fost folosită de Șor pentru a mitui cetățenii moldoveni să voteze „nu” la referendumul de anul trecut privind aderarea la UE. Poliția Republicii Moldova a declarat că aproximativ 130.000 de cetățeni au primit un total de 15 milioane de dolari de la Evrazia, plățile variind de la 50 de dolari pe lună pentru „susținători” la peste 2.500 de dolari pe lună pentru „lideri”.
„Aceste sancțiuni transmit un mesaj clar. Nu vom sta cu mâinile încrucișate în timp ce Rusia subminează democrația și statul de drept, amenințând securitatea națională a țărilor pe care le considerăm prietene și partenere. Lăsat necontrolat, acest tip de corupție insidioasă poate eroda însăși fundațiile societății noastre și deschide ușile Rusiei și altor actori răuvoitori pentru a-și extinde influența și a compromite stabilitatea vecinilor noștri și a Regatului Unit. Trebuie să protejăm instituțiile concepute pentru a-i trage la răspundere pe acești indivizi fără scrupule și să apărăm jurnaliștii de investigație independenți a căror muncă grea și adesea periculoasă expune adevărul din spatele acțiunilor lor”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, David Lammy.
Sancțiunile de astăzi vizează, de asemenea, funcționarii și procurorii corupți din Georgia și Guatemala, care sabotează guvernanța democratică și imparțialitatea judiciară prin abuz de putere, se mai arată în comunicatul oficial.