Maib a semnat un acord de partajare a riscurilor cu BERD/UE și un acord UE/BERD în limitele programului pentru creșterea competitivității IMM-urilor în cadrul Parteneriatului Estic

Maib a semnat pe 22 decembrie un Acord cadru de participare la risc nefinanțat cu Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție aferent partajării riscului de credit în procesul de creditare a clienților băncii. Acordul de partajare a riscurilor va fi valorificat pentru a stimula finanțarea afacerilor mari din Moldova. Acordul prevede co-participarea BERD în proiectele de finanțare a clienților băncii, prin asumarea (non-resurse) a riscului de credit de până la 50% (din expunerea existentă și nouă a creditorului), reducând astfel ponderea riscului și cerințele de capital pentru împrumuturi, astfel, crescând capacitatea de finanţare a maib. În cadrul facilității de partajare a riscurilor, BERD și maib au aprobat deja două împrumuturi în valoare totală de până la 20 milioane EUR.

Suplimentar, maib a primit un împrumut în valoare de 5 milioane EUR în cadrul Liniei de credit EU4Business-BERD pentru finanțarea IMM-urilor locale, cu scopul de a îmbunătăți produsele și serviciile în conformitate cu standardele UE, de a crește competitivitatea la nivel local și de a profita de oportunitățile comerciale internaționale, cel puțin 70% din împrumut fiind estimat să finanțeze investițiile în tehnologii ecologice.

UE completează finanțarea BERD cu granturi și asistență tehnică gratuită pentru debitori în cadrul inițiativei sale EU4Business. Noul împrumut succede acordul de 30 de milioane EUR semnat de maib în cadrul liniei de credit în ultimii doi ani.

Octavian Costaș, director asociat BERD, senior banker, a declarat:

„Ne face plăcere să ne unim eforturile cu partenerii noștri, Uniunea Europeană și maib, pentru a susține companiile din Republica Moldova cu finanțare atât de necesară. Semnarea de astăzi va crea mai multe oportunități pentru un număr mai mare de companii din toată țara, care să investească în redresare, creștere și dezvoltare pe termen lung”.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a afirmat:

„Susținerea IMM a fost și rămâne a fi miezul asistenței, pe care UE o oferă Republicii Moldova și cetățenilor acesteia, care joacă un rol esențial în construirea economiilor moderne, datorită capacității lor de inovație și adaptare la piețele în rapidă schimbare. Astăzi, în parteneriat cu BERD și în baza abordării Echipa Europa, un alt pas concret a fost făcut pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor locale la finanțare, care este esențială pentru implementarea tehnologiilor moderne și sporirea competitivității. Încurajăm IMM-urile din Republica Moldova să valorifice avantajul noilor oportunități, care le sunt oferite în cadrul EU4Business și în parteneriat cu băncile locale”.

Giorgi Shagidze, CEO maib, a menționat:

„Acesta este un produs unic pentru clienții noștri, care ne va sprijini să răspundem solicitărilor sporite de finanțare și susținere a afacerilor în creștere, astfel investind în dezvoltarea pe termen lung a economiei țării. Îmi exprim recunoștința față de BERD și UE pentru parteneriatul lor continuu cu maib și pentru sprijinul de lungă durată acordat economiei Republicii Moldova. Semnarea Acordului de partajare a riscurilor este o dovadă a expertizei maib în domeniul creditării și a capacității noastre de a oferi cele mai necesare produse și servicii financiare companiilor locale. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu partenerii noștri valoroși pentru a crea condiții afacerilor din Moldova să rămână competitive și să prospere”.

Aceste acorduri inovatoare se aliniază complet cu strategia maib și cu evoluția în creditarea afacerilor. În special, segmentul IMM-urilor a înregistrat o creștere excepțională în 2021, portofoliul de credite maib pentru IMM-uri majorându-se cu peste 30% în acest an.

Despre BERD

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 38 de economii din trei continente. Banca este deținută de 69 de țări, precum și de UE și BEI. Investițiile BERD urmăresc să facă economiile din regiunile sale competitive, bine guvernate, verzi, incluzive și integrate.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,1% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,2% din credite, conform situației din 30 septembrie 2021. 25,3% din creditele ipotecare acordate în Republica Moldova sunt oferite de maib. Banca deservește peste 35% din populația țării și este unul dintre cei mai mari angajatori din republică. Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 19,9% la 30 septembrie 2021.

Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Caz îngrozitor la Orhei. Un copil, internat în stare gravă după ce a fost lovit cu un topor în cap de către concubinul mamei sale
Articolul anterior
Potrivit președintelui Turkmenistanului, în țara sa nu a fost detectat niciun caz de Coronavirus
Articolul următor