maib și ASEM inaugurează Student Lab – simularea unei sucursale reale

maib în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) inaugurează Student Lab. Spațiul reprezintă o simulare întocmai a unei sucursale reale a băncii, amenajată în incinta ASEM, unde studenții urmează să petreacă lecții practice ce țin de activitatea bancară. Student Lab este un „laborator bancar” dotat cu instrumentele și aplicațiile moderne utilizate zi de zi în sucursalele maib. Astfel, tinerii vor avea ocazia să testeze serviciile și produsele bancare în procesul de studii, având posibilitatea să înțeleagă modul de funcționare și aplicabilitate a bankingului de nivelul următor, cum evoluează procesele din cadrul băncii, optimizându-le continuu și, prin urmare, oferind experiențe mai simple și ușoare pentru clienți.

SIS, CNA și Consiliului Concurenței vor investiga cine este noul proprietar al două posturi tv din țară

Consiliul Audiovizualului (CA) a solicitat, pe 4 octombrie, Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Centrului Național Anticorupție (CNA) și Consiliului Concurenței (CC) să investigheze circumstanțele și informațiile răspândite pe larg în presă, precum că posturile Primul în Moldova și Accent TV, anterior afiliate Partidului Socialiștilor, ar avea în prezent un alt beneficiar. Informația a fost confirmată pentru Media Azi de președinta autorității, Liliana Vițu. 

Consiliul Audiovizualului a sesizat cele trei instituții ale statului după ce a fost informat pe 22 septembrie, de către compania Telesistem TV, proprietara posturilor Accent TV și Primul în Moldova, că firma are o nouă administratoare, iar mai multe instituții media au scris că cele două televiziuni ar trece astfel sub controlul Partidului Șor. 

„În contextul informațiilor apărute în spațiul public privind o posibilă schimbare a beneficiarilor finali ai SRL Telesistem TV se atestă o bănuială rezonabilă de concentrare mediatică între posturile de televiziune TV6, Orhei TV, Primul în Moldova și Accent TV”, se menționează în scrisorile adresate Consiliului Concurenței, SIS și CNA de către președinta CA, Liliana Vițu. Ea atenționează că acest fapt contravine prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, potrivit cărora „o persoană fizică poate fi proprietar beneficiar la cel mult două servicii de televiziune”.

Liliana Vițu cere autorităților să dispună  „efectuarea unei investigații conform competenței, în vederea confirmării sau infirmării circumstanțelor și informațiilor enunțate”.

Pe 22 septembrie, CA a fost anunțat de către reprezentanții companiei Telesistem TV despre schimbarea administratorului. În locul lui Stanislav Vîjga a fost numită Arina Corșicova, care anexa la nota informativă și extrasul din Registrul de stat, potrivit căruia beneficiarii finali ai posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV rămân a fi doi cetățeni din Federația Rusă – Natalia Ermilova și Samvel Grigorean, care dețin părți agale a câte 50%.

Lista obiectelor care pot fi aduse în țară fără achitarea drepurilor de import

Cetățenii care revin cu traiul în Republica Moldova vor putea aduce în țară mai multe bunuri de uz personal fără achitarea drepturilor de import. Obiectele de uz personal nu trebuie să indice, prin natură sau cantitate, faptul că sunt importate în vederea comercializării.

FOTO Contrabandă cu țigarete, dată peste cap de Serviciul Vamal! Erau  ascunse într-un camion cu mobilă - Realitatea.md

Normele în acest sens au intrat în vigoare la data de 1 octombrie curent, iar lista obiectelor de uz personal care pot fi introduse pe teritoriul țării, fără achitarea drepturilor de import, a fost aprobată de Guvern. 

De scutirea la importul bunurilor, vor putea beneficia cetățenii Republicii Moldova care au atins vârsta de 18 ani, dispun de permis de ședere permanentă sau provizorie în afara țării sau orice alt document emis de autoritățile statului străin, care certifică stabilirea cu traiul pe teritoriul respectivului stat. 

De asemenea, este necesară dovada de aflare cel puțin 48 de luni cumulativ în afara Republicii Moldova, de la data depunerii cererii pentru introducerea bunurilor personale. În cazul introducerii unui vehicul, supus scutirii, este necesară deținerea permisului de conducere valabil. 

Toate bunurile supuse scutirii și indicate în cererea care urmează a fi depusă la Serviciul Vamal vor fi introduse pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul aceluiași punct de trecere a frontierei, indiferent de modul de transportare a acestora, în termen de trei luni din data comunicării actului administrativ favorabil, emis de către Serviciul Vamal. 

Mai multe detalii află mai jos:

Subiect 04 Nu 729 Mf Sv Site by Christina Popescu

sursa

Solicitanții de compensații la încălzire vor fi verificați de instituțiile abilitate

Solicitanții de compensații la încălzire vor fi verificați de instituțiile abilitate, care se vor asigura dacă informațiile cu privire la venituri, indicate de primii în formularul pe care-l vor completa, sunt veridice.

Neatins Reducere Rupere proiect casa stil neoromanesc Cu alte cuvinte  moarte durere

Despre aceasta a anunțat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii Freedom de la TV8. „Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acești indicatori proxi de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei”, a precizat ministrul, transmite unimedia.info.

„Formularul este destul de simplu, colectăm date strict necesare, pentru a afla cât de vulnerabilă din punct de vedere energetic este gospodăria. Pentru asta trebuie să identificăm, în primul rând, membrii familiei, prin IDNP, codul de identificare personal. De asemenea, trebuie să identificăm fiecare punct de consum. Fiecare gospodărie va introduce codul identificator al contorului sau codul care este scris în factură, pentru energia electrică, gaze naturale și dacă este conectată la energia centralizată, pentru termie. Aceste coduri se vor introduce în formular. De asemenea, membrii gospodăriei vor declara veniturile pe care le au, prin interoperabilitatea sistemelor informaționale, sistemul informațional vulnerabilitatea energetică va extrage datele de la FISC, de la Casa Națională de Asigurări Sociale și va compara veniturile cunoscute de stat cu cele declarate de gospodărie și va lua în calcul veniturile mai mari”, a explicat Marcel Spatari.

Ministrul speră că cetățenii vor fi onești atunci când vor introduce datele cu privire la venituri, dar a precizat că vor exista și proceduri de verificare, așa cum este în cazul ajutorului social: „Noi știm că există multe activități economice, care nu declară în mod regulat veniturile, de aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. De asemenea, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc de abuz. Avem inspecția socială, care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acești indicatori proxi de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei – sunt poate 15 mii de astfel de familii în toată țara, sau care au 4 sau mai multe locuințe. Este și un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei, la fel cum se întâmplă și cu ajutorul social”, a precizat Spatari.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a desfășurat consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie,cu participarea experților în domeniu și reprezentanților societății civile. Proiectul conține și formularul Cererii pentru înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md, care urmează să fie lansată în curând, așa cum a anunțat ministrul Marcel Spatari.

Pentru stabilirea nivelului de vulnerabilitate vor fi urmați șapte pași, primul fiind testul de non-vulnerabilitate, prin care se vor evalua veniturile lunare și averea solicitanților.

Pasul doi va fi stabilirea nivelului minimului de cheltuieli al familiei, în baza cheltuielilor medii lunare de consum, publicate de Biroul Național de Statistică pentru trimestrul 4 al anului precedent.

La următoarea etapă va fi stabilit venitul global lunar al familiei, în care vor fi incluse toate sursele de venit, cu excepția unor indemnizații unice, cum ar fi ajutorul în caz de deces ș.a.

Ulterior, va fi efectuat calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei, care va reprezenta diferența dintre venitul global lunar și nivelul minimului de cheltuieli al familiei. De asemenea, se va stabili costul energiei utilizate de gospodăria casnică în perioada rece a anului și, în funcție de raportul dintre acesta și venitului disponibil pentru achitarea energiei, va fi atribuită categoria de vulnerabilitate.

În cazul în care nu sunt furnizate informațiile şi documentele necesare pentru efectuarea verificării, categoria de vulnerabilitate energetică a consumatorului se stabileşte după metoda indirectă.

Statul va cheltui cel puțin 5 mld de lei în sezonul rece pentru compensațiile la căldură, dar suma ar putea crește dacă gazul se va scumpi
Articolul anterior
Un indian a încercat să intre în Moldova cu un permis de ședere ucrainean falsificat. A fost întors din drum
Articolul următor