Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de solidaritate și susținere Ucrainei cu ocazia Zilei Independenței sale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
„Astăzi, Ucraina își celebrează Ziua Independenței cu aceeași demnitate și hotărâre care a inspirat lumea întreagă, chiar și după doi ani de război. În fața agresiunii și a suferinței fără margini, poporul ucrainean a demonstrat o rezistență exemplară, apărându-și patria și libertatea cu un curaj remarcabil. Ucraina luptă pentru pacea și libertatea tuturor, pentru un viitor în care suveranitatea națiunilor este respectată. Moldova este și va fi alături de ucraineni – împărtășim aceleași valori, prețuim viața și susținem eforturile pentru pace. З Днем Незалежності, Україно!”, a declarat Maia Sandu.
Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe
Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.
„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.
Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.
Explozie într-un apartament din Chișinău
O deflagrație s-a produs, în seara zilei de 25 decembrie, într-un apartament din Chișinău, de pe strada Nicolae Zelinski nr. 3. Un bărbat de 34 de ani, proprietarul locuinței, a suferit arsuri, transmite IPN.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că explozia s-a produs într-o locuință de la etajul trei al unui bloc locativ cu patru niveluri. Trei geamuri au fost sparte în urma deflagrației, dar incendiu nu s-a produs.
Ajunși la fața locului, pompierii au efectuat lucrări de demontare a construcției afectate. Preliminar s-a stabilit că în apartament se făcea reparație, iar pentru vopsirea pereților se utilizau substanțe ușor inflamabile, care, cel mai probabil, au dus la acumulare de gaze și explozie.
Bărbatului rănit i-au fost acordate îngrijiri medicale, fără să fie necesară spitalizarea acestuia.
Cât trebuie să scoată din buzunare moldovenii care vor să petreacă la restaurant Revelionul
Noaptea de Revelion se apropie cu pași repezi, iar restaurantele sînt deja pregătite să transforme trecerea dintre ani într-o experiență memorabilă. Cu meniuri alese, artiști îndrăgiți și show-uri deosebite, gazdele petrecerilor își așteaptă oaspeții, scrie noi.md.
Cei care aleg să sărbătorească Revelionul în restaurante vor scoate din buzunare, în medie, cîte 2500 de lei de persoană. Mulți oameni preferă să întîmpine însă noul an acasă, alături de cei dragi. „Revelionul anul acesta la noi o să fie de 2500 de lei, care doar acoperă toate cheltuielile. În prețul acesta intră meniul, deservirea și numaidecît artiștii care toată noaptea o să facă chef la așa petrecere frumoasă”, a menționat Marina Teleaga, directoarea unui restaurant.
„Anul acesta am venit cu program divers în care vor fi colinde, muzică lăutărească, muzică populară. Vor fi invitați doamna Ina Sturza și formația dumneaei. De asemenea vom avea cîteva grupuri de colindători”, a spus Dan Ciurea, managerul aceluiași restaurant. La majoritatea restaurantelor prețul este de 2500 de lei de persoană. Contra acestei sume, oaspeții vor beneficia de bucate, muzică și spectacole în noaptea de Revelion.
„În noaptea de Revelion avem un program complex, un meniu și un program la All inclusive. Ce include All inclusive? Asta e – omul vine, achite o taxă unică de 2500 de lei de persoană adultă. În setul acesta primește un set total care include cinci gustări reci, gustările calde, bucatele fierbinți și desertul. Pe lîngă aceasta, este un program foarte vast, în care va fi prezent o formație de muzică live”, a precizat directorul unei rețele de restaurante, Ghenadie Manoli.
Unii locuitori ai capitalei pe care i-am întîlnit în stradă ne-au spus că preferă să întîmpine noul an în restaurant. Mai mulți ne-au spus însă că vor sărbători trecerea dintre ani acasă, alături de cei dragi. Indiferent unde vor întîmpina noul an, toți își doresc ca acesta să fie mai bun, mai prosper.