În contextul intemperiilor recente care au lovit Republica Moldova, Ministerul Agriculurii și Industriei Alimentare vine cu primele declarații privind situația din țară:
,,Comisia de monitorizare și documentare, creată la 20 aprilie 2017, printr-un Ordin emis de viceministrul Iurie Ușurelu examinează și evaluează în măsura posibilităților, gradul de afectare a culturilor agricole, în baza informațiilor prezentate de către Direcțiile Raionale Agricultură și Alimentație”, este menționat în comunicatul publicat pe pagina web a instituției.
,,S-a constat că, la moment, în agricultură nu sunt pagube majore. În Centru-Nord nu s-au înregistrat temperaturi mai mici de 0 +1 grade Celsius, astfel culturile din zona respectivă nu vor fi afectate major.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Zona Centru-Sud se confruntă cu o situație mai rea. Aici, în denivelări de terenuri agricole, s-au înregistrat temperaturi de până la -3 grade Celsius (Cahul, UTA Găgăuzia).
Precipitații atmosferice sub formă de ninsoare s-au înregistrat în zona de Centru și Sud. În zona centrală au căzut mai multe precipitații, formând un strat de zăpadă de la 60-80 cm, în unele locuri chiar și 1 m, în timp ce în zona de Sud stratul de zăpadă a atins 50-60 cm grosime. În acest condiții, ar putea suferi plantațiile pomicole tinere, mai ales culturile de alun, a căror suprafață foliară este dezvoltată până la 40%. De asemenea, s-ar putea înregistra daune la plantațiile de cireș, vișin și cais. În unele zone din văi, plantațiile de nuc au înghețat.
Din cauza zăpezii masive în câteva localități s-au identificat distrugeri de sere, construite necorespunzător.
În cazul în care pe teritorul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi mai mici de -4 -5 grade C, atunci pagubele vor crește”.
Amintim că potrivit datelor furnizate de meteorologi, nu se așteaptă înghețuri, în timpul apropiat, pe teritoriul țării.