Nămeți de până la doi metri în Sudul Moldovei! Vezi drumurile care sunt blocate

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare activează în regim sporit întru acordarea ajutorului cetățenilor. Pentru a evita situațiile de risc, înzăpezire, blocare, îngheț, inspectorii de patrulare solicită tuturor cetățenilor să nu pornească la drum.

separator
18033135_1171564916304279_2173365935097557633_n

În acest moment, situația arată în felul următor:

Există trasee blocate la: Anenii Noi, Hâncești, Comrat, Ceadâr Lunga, Strășeni, Leova.

Actualmente, peste 500 de inspectori de patrulare din toată țara se află la menținerea ordinii publice și circulației rutiere.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10 accidente rutiere cu 11 persoane traumate și 129 accidente cu pagube materiale, 164 de mașini deteriorate și 7 persoane traumatizate.

În municipiul Chișinău se circulă cu dificultate, în sectorul Buiucani nu circulă transportul public din cauza ruperii cablurilor electrice.
Anenii Noi, satul Chetrosu a căzut un copac blocând drumul Mereni – Maximovca.

Pe teritoriul raionului Căușeni, ninge şi bate vântul, cad precipitații sub formă de ninsoare, pe suprafața solului s-a format un strat de zăpadă de circa 30 cm, iar pe alocuri se ridică până la 2 m. Este polei pe toate suprafețele de conducte electrice, telefonice și arbori, sub greutatea cărora se deteriorează și cad la sol. Din această cauză 90 % dintre localități sunt fără lumină. La Cahul, ninge şi bate vântul, cad precipitații sub formă de ninsoare, pe suprafața solului s-a format un strat de zăpadă de 30 cm, pe alocuri zăpadă este spulberată și stratul poate ajunge și la 2 metri.

Orașele Cahul și Taraclia sunt blocate din cauza copacilor căzuți sub presiunea zăpezii și nu poate circula autospeciala pentru deszăpezirea drumului.

Actualmente se efectuează lucrări pentru evacuarea copacilor la Cahul – Vulcănești pe porțiunea traseului dintre satele Lebedenco și Pelinei sunt copaci căzuți sub presiunea zăpezii și nu este posibilă circulația autospecialei pentru deszăpezire. La moment se efectuează lucrări pentru evacuarea copacilor de pe traseu. La Cahul – Giurgiulești se circulă cu dificultate.

Localitățile Slobozia Mare – Vulcănești sunt blocate din cauza stratului de zăpadă care spulberându-se, s-a așternut pe alocuri de 2 m. La moment se efectuează lucrări de deszăpezire. La Taraclia, ninge şi bate vântul, cad precipitații sub formă de ninsoare. Orașul Taraclia și satul Valea Perjei sunt fără lumină. La Ceadâr Lunga-Taraclia traseul este blocat. La Ștefan Vodă se circulă cu dificultate pe întreg teritoriu raional. Rămân blocate drumurile de acces spre satul Ermoclia, Feşteliţa – Marianca de Jos, Ștefan Vodă – Ștefănești – Volintiri – Alava, spre satul Copceac, spre satul Crocmaz, satul Căplani, drumuri regionale Răscăieți – Hlinaia, Ștefan Vodă – Alava – Săiți.

Pe teritoriul Zonei de Nord pe alocuri ninge slab, pe trasee se circulă fără impedimente, fluxul de transport este minim, serviciile specializate SA Drumuri sunt anunțate şi pregătite de a interveni în caz de necesitate: m. Bălţi – ninge slab; r. Drochia, ninge slab; r. Râșcani, ninge slab; r. Dondușeni, ninge slab; r. Sângerei – ninge slab r. Glodeni – ninge slab; r. Fălești – ninge slab; r. Briceni, Edineț și Ocnișa – fără precipitații r. Soroca –fără precipitații r. Floreşti – ninge slab.

18033142_1171564996304271_8050235075239651747_n 18033231_1171564962970941_5029131872385824103_n17990839_1171564939637610_6861813666830961020_n 18010475_1171564896304281_3431918638740091984_n

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Țara noastră ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025

Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în cazul în care Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană /MGRES/ va opri livrările, transmite Moldpres.

Astfel, din 1 ianuarie și până la 31 martie 2025, Energocom va achiziționa de trei ori mai multă energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă. Volumul achiziției este de 100 MW bandă (24 de ore din 24), de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom a procurat 30 MW/ Prețul energiei este de circa 80 euro/MWh

În același timp, Ministerul Energiei a anunțat că alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom.

Totodată, până la 200 MW pot să fie achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum. Prețurile la electricitate pe bursă sunt mai mari și foarte volatile, fiind dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață.

Potrivit Ministerului Energiei, capacitatea de import (NTC) din ENTSO-E garantată pentru Moldova este de 315 MW. Datorită suportului Uniunii Europene, al ENTSO-E și al operatorilor de transport energie electrică din România, Ucraina, Polonia, Slovacia, Ungaria, al Secretariatului Comunității Energetice, al României, a fost identificat mecanismul de creștere a capacității NTC. Astfel, Republica Moldova va putea utiliza capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina. Suplimentar la aceasta, țara noastră va putea conecta liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, prin care pot fi transportate 100+ MW.

Pe lângă achizițiile din România, autoritățile de la Chișinău estimează să acopere necesarul de energie electrică din surse interne de producere, cât și din surse regenerabile.

Anterior, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a anunțat că și în luna decembrie importul de energie electrică din România este mai mare din cauza că MGRES funcționează cu două blocuri energetice.

Din 16 decembrie curent, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu potențiale riscuri de insuficiență a resurselor energetice.

Premierul Dorin Recean a declarat luni că situația din sectorul energetic nu este simplă, dar Guvernul are puse la punct scenariile prin care să asigure cetățenii cu gaze naturale și cu energie electrică. În același timp, autoritățile îndeamnă consumatorii să utilizeze rațional resursele energetice și să economisească energia, în special în orele de vârf.

Un bărbat va primi despăgubiri materiale, după ce a dezvoltat o tumoare cerebrală cauzată de utilizarea excesivă a telefonului mobil!
Articolul anterior
Un microbuz plin cu elevi care mergeau într-o excursie s-a răsturnat pe șosea! Imagini foto
Articolul următor