Noua metodologie de înmatriculare la universitățile din România pentru studenții basarabeni!

O serie de vești bune pentru studenții basarabeni din România. Ministerul Educației de la București urmează să adopte un șir de amendamente, în favoarea tinerilor basarabeni și etnicilor români din afara granițelor. Tinerii etnici români vor avea acces la toate tipurile de burse, iar finanțarea nu se va mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în România.

separator
ooop

În cel mult două săptămâni, metodologia urmează să fie adoptată și publicată în Monitorul Oficial, notează activenews.ro.

1. ADMITEREA se va face prin concurs de dosare, fără examen. Înscrierea va fi on-line sau prin poștă, fiecare absolvent de liceu putând să se înscrie la un număr nelimitat de universități și specializări. Documentele vor fi solicitate doar în copie simplă, nefiind necesare copiile legalizate. Ca până acum, singurul drum pe care va trebui să îl facă tânărul etnic român admis la studii este cel în vederea confirmării locului.

2. BURSE – Studenții etnici români de pretutindeni vor avea acces la toate tipurile de burse (de performanță, de merit și de studiu) oferite de universități. De principiu, nu va fi posibilă cumularea a două tipuri de burse, una oferită prin intermediul MAE-MRP (bursa de 65 euro) și alta de la Ministerul Educației Naționale, având în vedere că finanțarea ar veni din două surse diferite. În momentul de față, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi analizează posibilitatea cumulării celor două burse, spre a oferi un aviz consultativ Ministerului Educației.

3. CETĂȚENIE – Finanțarea studiilor nu se mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în țară. După obținerea cetățeniei, la începutul următorului an universitar, în fucție de mediile obținute, studenții aflați în această situație vor trece la buget, fără a mai susține examenul de admitere.

În momentul de față, în varianta de lucru a metodologiei și prin modificarea HG 844/2008, se urmărește eliminarea tuturor diferențelor de drepturi dintre studenții cetățeni români și cei etnici români de pretutindeni prin:

– aplicarea prevederilor anterior menționate pentru toți studenții etnici români, indiferent de anul înmatriculării la studii (eliminarea situației în care o metodologie s-ar aplica doar pentru cei care au intrat pe ea);
– asigurarea cazării în căminele universităților pentru tinerii etnici români, cel puțin în limita descrescătoare a mediilor, alături de toți studenții;
– participarea la Concursul Național de Rezidențiat, organizat de Ministerul Sănătății, alături de absolvenții Universităților de Medicină și Farmacie din România;
– oferirea de burse pentru rezidenți și burse pentru studenții doctoranzi la cuantumuri egale cu cele de care se bucură tinerii din România.

Încă din faza de proiect, noua metodologie prevedea faptul că studenții etnici români pot avea atâtea restanțe cât le permite universitatea, fiind eliminată vechea prevedere conform căreia la neîndeplinirea cuantumului de 60 credite anuale se retrăgea finanțarea.

„Ne bucurăm că, în final, în urma negocierilor, reprezentanții Ministerului Educației Naționale au dat curs solicitărilor noastre și și-au asumat o politică reală de deschidere față de tinerii basarabeni și etnici români de pretutindeni, prin care accesul acestora la studii să fie neîngrădit, fiindu-le recunoscute aceleași drepturi ca tuturor studenților români. Astfel, vor fi eliminate discriminările care existau până acum, față de ei, în mediul academic. Vom urmări cu atenție toate politicile publice care îi vizează direct, astfel încât să ne asigurăm că decidenții politici își respectă angajamentele morale și constituționale față de Statul și Națiunea Română.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Țara noastră ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025

Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în cazul în care Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană /MGRES/ va opri livrările, transmite Moldpres.

Astfel, din 1 ianuarie și până la 31 martie 2025, Energocom va achiziționa de trei ori mai multă energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă. Volumul achiziției este de 100 MW bandă (24 de ore din 24), de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom a procurat 30 MW/ Prețul energiei este de circa 80 euro/MWh

În același timp, Ministerul Energiei a anunțat că alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom.

Totodată, până la 200 MW pot să fie achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum. Prețurile la electricitate pe bursă sunt mai mari și foarte volatile, fiind dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață.

Potrivit Ministerului Energiei, capacitatea de import (NTC) din ENTSO-E garantată pentru Moldova este de 315 MW. Datorită suportului Uniunii Europene, al ENTSO-E și al operatorilor de transport energie electrică din România, Ucraina, Polonia, Slovacia, Ungaria, al Secretariatului Comunității Energetice, al României, a fost identificat mecanismul de creștere a capacității NTC. Astfel, Republica Moldova va putea utiliza capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina. Suplimentar la aceasta, țara noastră va putea conecta liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, prin care pot fi transportate 100+ MW.

Pe lângă achizițiile din România, autoritățile de la Chișinău estimează să acopere necesarul de energie electrică din surse interne de producere, cât și din surse regenerabile.

Anterior, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a anunțat că și în luna decembrie importul de energie electrică din România este mai mare din cauza că MGRES funcționează cu două blocuri energetice.

Din 16 decembrie curent, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu potențiale riscuri de insuficiență a resurselor energetice.

Premierul Dorin Recean a declarat luni că situația din sectorul energetic nu este simplă, dar Guvernul are puse la punct scenariile prin care să asigure cetățenii cu gaze naturale și cu energie electrică. În același timp, autoritățile îndeamnă consumatorii să utilizeze rațional resursele energetice și să economisească energia, în special în orele de vârf.

Ce spun obrajii despre sănătatea ta?
Articolul anterior
Reprezentanții României la Eurovision evoluează astăzi, în cea de-a doua semifinală!
Articolul următor