Noua metodologie de înmatriculare la universitățile din România pentru studenții basarabeni!

O serie de vești bune pentru studenții basarabeni din România. Ministerul Educației de la București urmează să adopte un șir de amendamente, în favoarea tinerilor basarabeni și etnicilor români din afara granițelor. Tinerii etnici români vor avea acces la toate tipurile de burse, iar finanțarea nu se va mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în România.

separator
ooop

În cel mult două săptămâni, metodologia urmează să fie adoptată și publicată în Monitorul Oficial, notează activenews.ro.

1. ADMITEREA se va face prin concurs de dosare, fără examen. Înscrierea va fi on-line sau prin poștă, fiecare absolvent de liceu putând să se înscrie la un număr nelimitat de universități și specializări. Documentele vor fi solicitate doar în copie simplă, nefiind necesare copiile legalizate. Ca până acum, singurul drum pe care va trebui să îl facă tânărul etnic român admis la studii este cel în vederea confirmării locului.

2. BURSE – Studenții etnici români de pretutindeni vor avea acces la toate tipurile de burse (de performanță, de merit și de studiu) oferite de universități. De principiu, nu va fi posibilă cumularea a două tipuri de burse, una oferită prin intermediul MAE-MRP (bursa de 65 euro) și alta de la Ministerul Educației Naționale, având în vedere că finanțarea ar veni din două surse diferite. În momentul de față, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi analizează posibilitatea cumulării celor două burse, spre a oferi un aviz consultativ Ministerului Educației.

3. CETĂȚENIE – Finanțarea studiilor nu se mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în țară. După obținerea cetățeniei, la începutul următorului an universitar, în fucție de mediile obținute, studenții aflați în această situație vor trece la buget, fără a mai susține examenul de admitere.

În momentul de față, în varianta de lucru a metodologiei și prin modificarea HG 844/2008, se urmărește eliminarea tuturor diferențelor de drepturi dintre studenții cetățeni români și cei etnici români de pretutindeni prin:

– aplicarea prevederilor anterior menționate pentru toți studenții etnici români, indiferent de anul înmatriculării la studii (eliminarea situației în care o metodologie s-ar aplica doar pentru cei care au intrat pe ea);
– asigurarea cazării în căminele universităților pentru tinerii etnici români, cel puțin în limita descrescătoare a mediilor, alături de toți studenții;
– participarea la Concursul Național de Rezidențiat, organizat de Ministerul Sănătății, alături de absolvenții Universităților de Medicină și Farmacie din România;
– oferirea de burse pentru rezidenți și burse pentru studenții doctoranzi la cuantumuri egale cu cele de care se bucură tinerii din România.

Încă din faza de proiect, noua metodologie prevedea faptul că studenții etnici români pot avea atâtea restanțe cât le permite universitatea, fiind eliminată vechea prevedere conform căreia la neîndeplinirea cuantumului de 60 credite anuale se retrăgea finanțarea.

„Ne bucurăm că, în final, în urma negocierilor, reprezentanții Ministerului Educației Naționale au dat curs solicitărilor noastre și și-au asumat o politică reală de deschidere față de tinerii basarabeni și etnici români de pretutindeni, prin care accesul acestora la studii să fie neîngrădit, fiindu-le recunoscute aceleași drepturi ca tuturor studenților români. Astfel, vor fi eliminate discriminările care existau până acum, față de ei, în mediul academic. Vom urmări cu atenție toate politicile publice care îi vizează direct, astfel încât să ne asigurăm că decidenții politici își respectă angajamentele morale și constituționale față de Statul și Națiunea Română.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.

1,5 milioane de puieți forestieri, plantați în cadrul campaniei naționale de împădurire

Un milion și jumătate de puieți forestieri plantați în cadrul campaniei naționale de împădurire din 16-17 noiembrie, anunță Agenția Moldsilva, infformează unica.md.

1,5 mln de puieți forestieri au fost plantați în zilele de 16-17 noiembrie 2024, în cadrul lucrărilor de plantare din Republica Moldova, cu participarea a 7 679 de persoane, dintre care 5 442 sunt reprezentanți ai societății din diferite organizații și instituții sau voluntari.

În aceste două zile de solidaritate eco-forestieră promovată de Guvernul Republicii Moldova, a fost plantată o suprafață de 325 ha, iar lucrările s-au desfășurat în majoritatea sectoarelor din cele peste 400 de locații disponibile pentru plantări în această toamnă, pe terenurile Autorităților Publice Locale sau în fondul forestier gestionat de Agenția ”Moldsilva”.

În cea mai mare parte au fost plantați puieți forestieri de stejar, frasin, salcâm, paltin, plop în asortiment de 20 de specii, dintr-un total de 26 000 000 de puieți, crescuți și pregătiți pentru plantări de către angajații entităților silvice teritoriale ale Agenției ”Moldsilva”.

În Republica Moldova se desfășoară, în perioada anilor 2023-2032, Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP), o inițiativă a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, ce va aduce nu mai puțin de 145 000 ha de păduri plantate și reabilitate.

Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”: „Contribuția fiecărei persoane este foarte importantă și nu doar la etapa plantării, dar și în etapele următoare când acești puieți vor crește și vor deveni copaci. Cred că este de datoria noastră să lăsăm generațiilor următoare un plai curat și îngrijit.”

Lot de mărfuri, printre carejucării pentru copii, electrocasnice și instrumente electrice, în valoare de sute de mii de lei, depistat de vameși

La data de 18 noiembrie 2024, pe șoseaua Muncești din municipiul Chișinău, ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, au oprit pentru verificări un mijloc de transport de model „Fiat Ducato”, condus de un cetățean moldovean în vârstă de 45 de ani.

În cadrul controlului efectuat, în compartimentul marfar al autovehiculului au fost depistate mai multe categorii de bunuri comerciale, inclusiv jucării pentru copii, electrocasnice și instrumente electrice. Șoferul nu a putut prezenta documente justificative privind proveniența sau legalitatea introducerii acestor bunuri în țară.

Lotul, cu o valoare estimativă de sute de mii de lei, a fost ridicat pentru examinare, urmând să fie supus procedurii de confiscare, în conformitate cu prevederile legale. Investigațiile continuă pentru stabilirea circumstanțelor și atragerea la răspundere a persoanei implicate, conform legislației în vigoare.

Serviciul Vamal reiterează angajamentul său în combaterea fraudelor vamale și asigurarea respectării cadrului normativ, în beneficiul economiei naționale și al cetățenilor.

Tânăr reținut pentru comiterea mai multor furturi la Hâncești

Un tânăr de 25 ani, originar din raionul Cimișlia, a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de comiterea furturilor pe teritoriul raionului Hîncești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta, pe parcursul lunilor septembrie-octombrie, pe timp de noapte, ar fi pătruns în patru gospodării, prin spargerea geamului, de unde a sustras diferite bunuri (mobilă, televizoare, bijuterii).

În urma acțiunilor întreprinse de polițiștii din Hîncești suspectul a fost identificat și reținut, iar la domiciliul acestuia au fost depistate bunurile sustrase.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Ce spun obrajii despre sănătatea ta?
Articolul anterior
Reprezentanții României la Eurovision evoluează astăzi, în cea de-a doua semifinală!
Articolul următor