Persoanele care primesc ajutor social de la stat vor fi obligate să muncească în folosul comunității

Persoanele apte de muncă care beneficiază de ajutor social, dar nu sunt angajate în câmpul muncii vor fi obligate să muncească în folosul comunităţii. Este o nouă prevedere care completează legea cu privire la acordarea ajutorul social prezentat de Ministerul Muncii.

separator
nnn

Potrivit publika.md, iniţiativa este deja pusă în practică de mai mult timp în satul Moleşti din raionul Ialoveni.

Sătenii din Moleşti care primesc ajutor social de la stat pot servi drept exemplu pentru oamenii din alte localităţi din ţară. Înainte de Paşte, ei au făcut curat în tot satul, au văruit bordurile și au sădit flori. Aceasta a fost răsplata lor pentru asistenţa socială primită de la autorităţi.

Primarul din Moleşti spune că în aşa mod, beneficiarii de ajutoare sociale vor aprecia efortul pe care îl face statul.”30 la sută primesc aceste ajutoare nemeritate, fiindcă sunt apţi de muncă, dar respectiv documentaţia pe care o prezintă ei este veridică. Din cei care au fost solicitaţi pentru muncă nu a fost nici unul care să opună rezistenţă sau să nu vrea. Adică este conştient de faptul că primeşte nişte bani care într-un fel sau altul trebuie meritaţi”, a declarat primarul satului Moleşti, Mihail Catan.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, numărul de ore pe care beneficiarii vor trebui să le presteze va fi calculat în funcţie de valoarea ajutorului social pe care îl primesc.

Rolul de bază pentru planificarea, organizarea și monitorizarea activităților de interes comunitar vor fi atribuite autorităţilor publice locale.

„Numărul de ore nu va putea depăşi acel număr de ore prevăzut de legislaţia muncii. Aceste activităţi comunitare vor fi organizate în baza unui plan, plan care va fi aprobat de către consiliile locale şi persoana va fi implicată în activităţi comunitare în dependenţă de profilul său”, a spus viceministrul Muncii, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, în 2016 de ajutor social au beneficiat circa 90.000 de familii, iar alte peste 190.000 au primit ajutor pe perioada rece a anului.

6 moduri de a distinge parfumul original de cel fals
Articolul anterior
O salată delicioasă și sănătoasă. Rețeta de la Dara!
Articolul următor
Alte articole interesante