Prima femeie care a beneficiat de fertilizare in vitro gratuit, va deveni mamă de gemeni

Această femeie are 35 de ani şi este din Capitală. Pe parcursul a mai mulţi ani a efectuat tratamente pentru a putea aduce pe lume un copil, însă toate s-au încheiat cu eşec.

separator
596da72425ca3_596da72425ce8
“Foarte demult timp ne-am dorit, 15 ani ne-am tratat, am făcut multe investigaţii, dar au fost nereuşite.”
În ziua în care s-a decis să apeleze la procedura de fertilizare in vitro, a aflat că o poate face gratuit. A depus dosarul, iar astăzi a primit marea veste. Femeia va deveni mamă de gemeni. „Nici nu vă pot reda, absolut nişte emoţii extraordinar de fericită.”


Amintim că tratamentul gratuit de fertilizare in vitro poate fi efectuat la patru clinici private din țară care prestează astfel de servicii medicale. Cuplul este scutit de plata procedurii care costă 31 de mii de lei, iar medicamentele necesare le achite de sine stătător.

„Ei achită preparate de stimulare ovariană, care ele sunt costisitoare. Dar totuşi este un ajutor substanţial că totuşi mai mult de 50 de procente din procedură este susţinută de stat. După transferul embrionului, tratamentele nu mai sunt aşa de costisitoare.”

În total, din luna aprilie şi până în prezent, comisia specială de evaluare a recepţionat 67 de dosare. Doar 30 de cupluri au fost eligibile şi au început procedura de fertilizare in vitro. Au fost respinse dosarele femeilor care au masa corporală ponderală şi dereglări hormonale.

„În primul rând statutul hormonal să fie adecvat, într-al doilea rând rezerva ovariană şi într-al treilea rând consider că toate femeile trebuie să ştie statutul ei de sănătate. Uterul sănătos, fără patologii, fără miomă.”, a spus ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru publika.md

Maia Sandu anunță startul campaniei de împădurire din acest an

Din 10 martie, președintele Maia Sandu dă start campaniei de împădurire din această primăvară!

”Ne-am propus să plantăm peste 13 milioane de puieți și să îngrijim plantațiile făcute anul trecut, când am reușit împreună să regenerăm pădure pe 7 mii de hectare.

Vă îndemn ca și în acest an să continuăm acțiunea de înverzire din cadrul Programului național de împădurire.

Generația Pădurii poate să aducă schimbarea în țara noastră și să combată efectele crizei climatice. O țară verde înseamnă un mediu curat și o societate sănătoasă.”, anunță președintele.

Biserica Ortodoxă Română planifică canonizarea, în acest an, a 15 Mărturisitori. Trei dintre ei sunt basarabeni

În anul 2025, Biserica Ortodoxă Română va marca 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Cu acest prilej solemn, Biroul de presă al Patriarhiei Române anunță că se pregătește canonizarea a 15 clerici, mărturisitori ai dreptei credințe în perioada aspră a persecuțiilor comuniste. Dintre aceștia, doi sunt originari din Basarabia, iar unul și-a desfășurat activitatea în această regiune, arată un comunicat al Mitropoliei Basarabiei, scrie tvrmoldova.md.

Acești cincisprezece cuvioși mărturisitori români sunt propuși spre canonizare, iar proclamarea sfințeniei lor este planificată pentru anul următor, când Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Anul său Centenar.

Numele acestora au fost propuse de sinoade mitropolitane din Patriarhia Română, iar dosarele lor sunt în prezent în curs de analiză, urmând să fie aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Printre acești atleți ai credinței, remarcăm:

1. Arhim. Sofian Boghiu (1912-2002)

Arhimandritul Sofian Boghiu s-a născut în Basarabia în anul 1912 și și-a dedicat viața slujirii Bisericii și luptei împotriva persecuțiilor comuniste. În tinerețe, a studiat arte frumoase, obținând premiul întâi. A devenit călugăr la Mănăstirea Dobrușa, traversând Prutul în România după ocuparea Basarabiei de către sovietici.

A condus obștea de la Mănăstirea Antim din București și a fost persecutat alături de alți membri ai grupului Rugul Aprins. Cea mai notabilă contribuție a sa a fost atât în pictură, el fiind un pictor talentat, cât și în îndrumarea spirituală, fiind apreciat pentru viața sa marcată de smerenie și rugăciune.

2. Pr. Alexandru Baltaga (1861-1941)

Preotul Alexandru Baltaga a fost unicul cleric din Sfatul Țării în 1918, când s-a hotărât unirea Basarabiei cu România. A avut o viață dedicată slujirii bisericești și s-a opus regimului comunist, fiind martor la ocupația sovietică din 1940. Deși avea aproape 80 de ani, a fost arestat și torturat pentru credința sa. Deportat într-un lagăr din Kazan, a sfârșit în anul următor în urma maltratărilor suferite. Părintele Baltaga a fost un simbol al rezistenței și credinței în fața represiunilor totalitare.

3. Protos. Iraclie Flocea (1893-1964)

Protosinghelul Iraclie Flocea s-a călugărit în Basarabia după ce a fost salvat printr-o minune în timpul Războiului de Reîntregire. Între anii 1941-1944, a îndeplinit ascultarea de exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului.

În 1945, a fost arestat și condamnat la 8 ani de muncă silnică în Siberia doar pentru că era român și monah. După eliberare, s-a întors în Basarabia și a continuat să slujească comunității. Reabilitat în 1992, a fost un exemplu de credință neclintită în ciuda persecuțiilor comuniste.

Aceste vieți remarcabile de credință și jertfă pentru Hristos vor fi cinstite în cadrul canonizării planificate pentru anul Centenarului Bisericii Ortodoxe Române.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor în depistarea unui infractor. VIDEO!

ATENȚIE! Bărbatul care apare în video este căutat de polițiști, fiind suspectat că ar fi sustras un portmoneu cu acte și bani, dar și un telefon mobil, dintr-un hipermarket din sectorul Centru al Capitalei.

Victima, o femeie de 35 de ani, ar fi uitat bunurile pe un dulap din incinta magazinului. Suma prejudiciului este de 8500 de lei.

Dacă ați recunoscut bărbatul, vă rugăm să comunicați informațiile la numărul de contact 069914270.

Confidențialitatea surselor de informare este garantată.

O absolventă a refuzat diploma oferită de președintele Dodon
Articolul anterior
O absolventă din Cahul a refuzat diploma din partea președintelui Dodon!
Articolul următor