Astăzi vă mai puteți bucura de vremea caldă, iar în a doua parte a zilei, izolat, sunt prognozate ploi slabe de scurtă durată în nordul ţării. Totodată, pentru regiunea de nord sunt prognozate temperaturi de +17..+20 grade Celsius. În centrul ţării maximele termice vor oscila între +16..+19 grade, iar la sud vor fi +15..+18 grade Celsius.
Noaptea mercurul din termometre va indica +4..+7 grade.
Sâmbătă sunt prognozate ploi de scurtă durată, iar mercurul din termometre va arăta ziua +8..+11 grade, noaptea, nebulozitatea se va accentua și vor fi +4..+7. Duminică vremea se răceşte şi mai mult şi va ploua pe întreg teritoriul ţării. Mai mult, în nordul Moldovei se prevăd precipitaţii sub formă de lapoviţă. Astfel că maxima termică va fi de +6..+9 grade, iar pe timp de noapte se vor înregistra +1..+4 grade Celsius.
Începând de marți, vă veți putea bucura din nou de vreme caldă.
Premieră în Moldova: În ajunul alegerilor, Guvernul alocă 15 milioane de lei pentru finanțarea presei
Guvernul Republicii Moldova alocă 15 milioane de lei pentru finanțarea presei. Concursul de proiecte a fost lansat de Ministerul Culturii azi, 14 aprilie, iar termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 14 mai, scrie newtv.md.
Proiectele selectate vor trebui să fie implementate până în luna noiembrie 2025.
Cei mai mulți bani vor merge către presa audiovizuală națională — 10 milioane de lei, iar restul de 5 milioane de lei vor fi repartizați între presa regională, locală, scrisă și online. Fiecare instituție media va putea obține o finanțare maximă de 500 000 de lei dacă activează la nivel național sau 250 000 de lei în cazul presei regionale și locale.
Ministerul Culturii a stabilit mai multe domenii prioritare pentru acordarea subvențiilor, între care promovarea imaginii Republicii Moldova, a valorilor naționale, a democrației și a integrării europene, realizarea de investigații jurnalistice, combaterea propagandei și a dezinformării, educația media și electorală, precum și promovarea culturii, sportului sau produselor locale. De asemenea, sunt încurajate proiectele în limbile minorităților naționale și cele care vizează coeziunea socială.
Instituțiile media care vor să obțină bani de la stat trebuie să fie înregistrate oficial, să nu aibă restanțe la plata taxelor, să respecte codul deontologic al jurnalistului și să nu fi fost sancționate grav de Consiliul Audiovizualului în ultimele 12 luni. Totodată, instituțiile trebuie să demonstreze transparență financiară și să publice pe site-urile lor rapoarte de activitate și sursele de finanțare.
Decizia finală de selectare a beneficiarilor va fi luată de un Consiliu de experți desemnat de Ministerul Culturii.
Începe licitația de vânzare a Portului Giurgiulești din Republica Moldova. Guvernul României, interesat să-l cumpere
Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietara Portului Giurgiulești din Republica Moldova, principalul port maritim-fluvial al țării vecine, lansează licitația internațională cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova, scrie profit.ro.
În vara trecută, Guvernul României a aprobat prin Memorandum constituirea unei echipe care să inițieze negocieri cu BERD pentru cumpărarea de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, a acțiunilor Danube Logistics SRL, operatorul Portului Giurgiulești, controlat integral de BERD.
În toamna lui 2024 a fost transmis că BERD negociază cu mai mulți potențiali investitori, din România, Turcia, Olanda, Danemarca și Bulgaria.
″Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port maritim-fluvial al Republicii Moldova, a lansat un proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A) printr-o procedură de licitație internațională, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova.
Procesul de fuziuni și achiziții este în curs de desfășurare și se realizează în deplină coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește viitorul cadru comercial și juridic al portului, menit să faciliteze investițiile interne în concordanță cu cele mai bune practici și standarde internaționale din acest domeniu″, spune acum BERD.
Conform instituției, de la achiziționarea Portului Internațional Liber Giurgiulești în 2021, BERD a sporit eficiența, volumul de producție și profitabilitatea acestuia. BERD și-a declarat în mod constant intenția de a atrage investitori cu renume pentru a sprijini în continuare portul și pentru a-l transforma într-un centru competitiv pentru comerțul regional și internațional. BERD este consiliată î
Portul este situat pe o scurtă porțiune de faleză la Dunăre din Republica Moldova și se învecinează atât cu România, cât și cu Ucraina. În calitate de principal port al Republicii Moldova, acesta gestionează peste 70% din comerțul de import și export realizat pe cale navigabilă în această țară, asigurând lanțurile de aprovizionare ale Moldovei pentru multiple tipuri de mărfuri, aducând beneficii semnificative economiei moldovenești și jucând un rol esențial în creșterea sa viitoare. Rolul său strategic a crescut în regiune, iar portul este bine poziționat pentru a servi la reconstrucția viitoare a Ucrainei. ″BERD susține construcția și operarea Portului Internațional Liber Giurgiulești din 1995.
De-a lungul istoriei sale, portul s-a confruntat cu diverse dificultăți financiare și operaționale în procesul de dezvoltare ca entitate deplin funcțională. În 2013, BERD a acordat un nou împrumut și a devenit principalul beneficiar economic al operaționalizării portului. În 2021, BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, devenind singurul proprietar final al Danube Logistics SRL, operatorul Portului″, mai spune BERD.
Accident de groază la Peresecina: Sunt victime
Două persoane au ajuns la spital, după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Totul s-a întâmplat luni, 14 aprilie, în satul Peresecina, raionul Orhei, scrie realitatea.md.
„Conducătorul unui automobil de model Toyota Auris, aflat staționat pe partea dreaptă a carosabilului, a inițiat manevra de întoarcere spre stânga, fără a se asigura corespunzător, traversând marcajul rutier 1.3. În urma acestei manevre, autoturismul a fost tamponat lateral de un Volkswagen Crafter, care se deplasa regulamentar pe banda a doua, în direcția municipiului Orhei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Orhei, Elena Băetrău.
În urma impactului, șoferul de 30 din Toyota Auris și un pasager din Volkswagen Crafter, au suferit leziuni ușoare, fiind transportați ulterior la spitalul raional pentru îngrijiri medicale. Bărbații nu se aflau în stare de ebrietate.