Prognozele meteorologilor. Cum va fi vremea în lunile mai, iunie, iulie?

Potrivit ultimelor date prezentate de către meteorologi, în perioada următoare temperaturile vor fi în creştere, precipitaţiile vor fi însemnate doar în luna mai. Iulie se anunţă a fi cea mai călduroasă lună a anului, cu valori aproape de caniculă şi cu ploi puţine.

separator
meteo-soare-vreme-putini-nori

Datele centrului European anticipează, cel puțin pentru ultima lună a acestei primăveri, temperaturi apropiate de normal în regiunea sud-estică europeană.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, centrul european anticipează indicatori favorabili pentru luna mai, fiind estimată drept cea mai ploioasă lună a primăverii. Prin urmare, în luna mai vom avea parte de multă ploaie, ceea ce reprezintă un semnal bun pentru culturile agricole din acest an.

În iunie, însă, ploile vor fi mai puține, iar temperaturile mai ridicate.

În acest moment, datele centrului European indică cantități sub norme de precipitații în special în partea de sud și sud-est a Romaniei, inclusiv zona Moldovei.

În iulie, precipitațiile aproape vor dispărea și vor lăsa locul caniculei.

Valorile de temperaturi vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit. Din punctul de vedere al precipitațiilor, pare a fi o lună cu o tendință de deficit pentru zona respectivă.

Oleg Serebrian oferă detalii despre bărbatul care ar fi încercat să-și pună capăt zilelor în penitenciarul din Tiraspol, după ce a fost condamnat pentru critica împotriva războiului

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian susține că a văzut recent în presă, știri privind starea morală și de sănătate a lui Victor Pleșcanov, condamnat la Tiraspol la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru critica războiul Rusiei în Ucraina, care recent ar fi încercat să se sinucidă în penitenciar. „Îndată după ce am aflat despre acest caz, am solicitat ajutorul OSCE în vederea obținerii mai multor informații”, a declarat Serebrian în cadrul briefingului de presă în legătură cu negocierile purtate la Chișinău în formatul „1+1”.

 Oleg Serebrian: „Nu putem fi mulțumiți cu ceea ce avem: înghețarea conflictului nu este o acțiune suficientă”

„Deși nu era în agenda discuțiilor de azi, am abordat cazul cetățeanului Pleșcanov.

În cadrul discuțiilor, domnul Ignatiev, m-a informat despre faptul că viața respectivului cetățean ar fi în afara oricărui pericol.

Totodată, reprezentanții Tiraspolului au semnalat existența unor probleme similare din perspectiva lor, în penitenciarele controlate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, unde sunt câțiva deținuți din regiunea transnistreană.

Am menționat în replică că, Chișinăul este de acord să ofere OSCE posibilitatea de a se informa oricând, la fața locului, despre starea acestora, dar cerem în schimb, ca reprezentanții OSCE să aibă posibilitatea de a-l vizita de urgență pe Victor Pleșcanov la penitenciarul în care se află.

Din păcate, nu am auzit un răspuns clar al Tiraspolului la aceasta propunere, dar vom insista pe ea, aceasta fiind singura sursă credibilă pe care o avem pentru a afla starea reală a acestuia”, a spus Serebrian.

Așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat la data de 26 septembrie pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană

Asociația Promo-LEX a venit cu un apel public, prin care cere autorităților constituționale și misiunilor diplomatice, acordarea asistenței medicale urgente și eliberarea din detenția ilegală a lui Pleșcanov Victor, condamnat la trei ani și două luni în regiunea transnistreană pentru critica deschisă a războiului Rusiei în Ucraina. Potrivit reprezentanților asociației, în seara de 25 spre 26 noiembrie 2022, pe una dintre rețelele sociale au apărut informații cu privire la presupusa tentativă de suicid a lui Pleșcanov. Această informație a fost confirmată ulterior din mai multe surse credibile.

sursa: www.unimedia.info

Premieră! Republica Moldova a importat gaze naturale din Grecia

Astăzi, Republica Moldova a importat gaz prin conducta transbalcanică. Autoritățile testează mai multe rute de transport a gazului în Republica Moldova în cazul unei situații de criză cu aprovizionarea cu gaz din partea Gazpromului prin conductele din Ucraina. În acest sens, s-a încercat traseul transbalcanic pentru a vedea care sunt rezultatele. Ca urmare, va fi testat și gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Declarația a fost făcută pentru bani.md de către directorul Energocom, Victor Bînzari.

Potrivit lui, a fost creată oportunitatea pentru importul gazului de către Republica Moldova, inclusiv LNG.

„Noi acum discutam doar de verificare rutei care sunt problemele. Am importat o cantitate de probă – 4,2 mln. m3. Așteptăm să vedem care vor fi rezultatele testului, mâine dimineață, în condițiile în care o zi gazieră începe la 7 dimineață și se termină a doua zi la aceiași oră. Testul va dura 3-4 zile să vedem cum stau locurile la diferite cantități”, a punctat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, „în principiu vedem că este posibil. Urmează să vedem care sunt costurile și cât este de viabil transportul. Mai este vorba și de capacități care se licitează în momentul în care se cumpără metanul. Vom face o analiză concretă”.

În ceea ce privește prețul total de achiziție, Bînzari spune că deocamdată acest lucru nu se cunoaște, în condițiile în care sunt șapte puncte de interconexiune și diferite companii: „Unele calculează în MW/h altele per mia de metrii cubi. Trebuie să facem o analiză la final și vom putea spune. Când vorbim despre diversificare rutelor și situația de risc care poate apărea în aprovizionarea cu gaze naturale, prețul mai puțin contează. Important e să avem gaz”.

Referindu-se la volumul de gaze transportat, Bînzari susține că problema e în capacitățile care pot fi rezervate în fiecare punct: „De exemplu, dacă au fost procurate 10 mln. m3 de gaz, în Republica Moldova pot ajunge doar trei”.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent. La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mln. m3/zi. Concernul rus refuză să rezerve cantități suplimentare, în condițiile în care consumul pe timp de iarnă crește. Cei mai mari consumatori sunt Termoelectrica și CET Nord. Termoelectrica a fost trecută pe păcură.

Pentru a face față crizei Chișinăul și-a făcut rezerve de gaz în volum de 200 mln. m3. Un calcul elementar arată că respectiva cantitate ar ajunge pentru aproximativ 2 luni de iarnă, în condițiile în care consumul anual se cifrează la 1,2 miliarde m3.

Igor Dodon, lipsit de dreptul de a deține funcții publice. ANI a depistat o avere nedeclarată de peste 1 milion lei și cere confiscarea banilor

Autoritatea Națională de Integritate a depistat peste un milion de lei, deținuți nejustificat, la fostul președinte și actualul președinte de onoare al PSRM, Igor Dodon. Potrivit actului de constatare al ANI, banii au fost obținuți în perioada când acesta deținea funcția de șef al statului, scrie www.deschide.md.

Potrivit unui document publicat de ANI, este vorba de 1,175 milioane lei, obținuți în perioada anilor 2017-2019.

Totodată, Autoritatea a decis să depună o cerere în instanța de judecată în vederea confiscării sumei sus-menționate.

La fel, ANI anunță despre faptul că Dodon a fost decăzut de dreptul de a exercita funcții publice, cu excepția celor elective, pentru o perioadă de 3 ani. În acest sens, socialistul a fost înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicția de a ocupa funcții publice și funcții de demnitate publică de la data rămânerii definitive a actului de constatare.

Amintim că în privința lui Dodon sunt pornite mai multe cauze penale. Socialistului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților formațiunii.

Suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova (PDM) și personal lui Vladimir Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare PDM – PSRM. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a portofoliilor ministerelor în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc de răspundere penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care se aflau în gestionarea organelor de drept din Federația Rusă.

Premieră pentru Moldova! Proiectul „Inspirația vine din tigaie”, pentru toți cei cărora le place să gătească!
Articolul anterior
Top 10 cele mai oribile ținute ale vedetelor din Rusia!
Articolul următor