Pungile din plastic au fost interzise prin lege

Astăzi, deputații au votat în lectură finală legea care prevede interzicerea comercializării pungilor de unică folosință, de către unitățile comerciale.

separator
akoy56me4sqxxlu-3021


Utilizarea și comercializarea pungilor din plastic de unica folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puţin de 200 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.

Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020.

Pentru unităţile comerciale cu suprafaţă medie şi mică stipulate, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar pentru unităţile comerciale cu suprafaţă mare stipulate Legea trebuie aplicată chiar de la începutul acestui an.

Un sondaj făcut de Magenta Consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil.

Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez printr-un şir de acte legislative a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016.

Uniunea Europeană a declarat război pungilor de plastic. Unele ţări impun taxe usturătoare pentru folosirea acestora, altele propun utilizarea pungilor din hârtie sau a trăistuţelor din pânză.

Un sondaj făcut de Magenta Consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil. Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez printr-un şir de acte legislative a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016. Uniunea Europeană a declarat război pungilor de plastic. Unele ţări impun taxe usturătoare pentru folosirea acestora, altele propun utilizarea pungilor din hârtie sau a trăistuţelor din pânză.

Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020. Pentru unităţile comerciale cu suprafaţă medie şi mică stipulate, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar pentru unităţile comerciale cu suprafaţă mare stipulate Legea trebuie aplicată chiar de la începutul acestui an. Un sondaj făcut de Magenta Consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil. Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez printr-un şir de acte legislative a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016. Uniunea Europeană a declarat război pungilor de plastic. Unele ţări impun taxe usturătoare pentru folosirea acestora, altele propun utilizarea pungilor din hârtie sau a trăistuţelor din pânză. Un sondaj făcut de Magenta Consulting arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil. Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez printr-un şir de acte legislative a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016. Uniunea Europeană a declarat război pungilor de plastic. Unele ţări impun taxe usturătoare pentru folosirea acestora, altele propun utilizarea pungilor din hârtie sau a trăistuţelor din pânză.

Sursa

ATENȚIE! Un bărbat din Bălți, dispărut fără urmă în seara de sf. Vasile, este căutat de apropiați

Poliția din Bălți solicită suportul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat de 51 de ani care, a dispărut la data de 13 ianuarie. Acesta a plecat de la domiciliu din mun. Bălți și până în prezent nu a revenit, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

️Semnalmentele: înălțimea: 1,70 m, corpolență medie, păr negru cu fire cărunte, frezat scurt, ochi cafenii.

La momentul dispariției bărbatul purta blugi albaștri, pulover albastru-închis, geacă albastră cu roșu, căciulă albastru-deschis și bocanci negri din piele.

Dacă aveți informații despre această persoană sau ați observat-o, vă rugăm să contactați imediat Poliția la numerele de telefon: 112, 068976000 sau 069018357.

Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale

Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.

„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.

El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.

Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.

Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.

Accident grav la Florești. Doi bărbați au ajuns la spital

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs în apropierea orașului Ghindești, Florești, scrie presa din nordul țării.

Un bărbat de 82 de ani nu a cedat trecerea și s-a ciocnit cu un automobil care se deplasa regulamentar, la volanul căruia se afla un bărbat de 25 ani.

Conducătorii auto fiind supuși testării alcoolscopice cu aparatul DRAGER, s-a stabilit că nu erau în stare de ebrietate.

Foto. Pălării ce se poartă în această vară
Articolul anterior
Un designer de la noi, în costum de baie cu burtica de gravidă la vedere!
Articolul următor
Close menu