Revoltător! Bănci vandalizate într-un scuar al Capitalei

Au fost distruse toate băncile. Două dintre ele au fost dezmembrate, iar elementele de fontă au fost furate, susține un activist civic, care a surprins imaginile.

separator

Răufăcătorii au vandalizat băncile din scuarul Teatrului „A. P. Cehov” din centrul oraşului.18010599-1520092448042391-8729791437925668116-n

„Au fost distruse toate băncile. Două dintre ele au fost dezmembrate iar elementele de fontă au fost furate. Ca să faci asta trebuie să petreci cel puţin o oră acolo. Să se audă gălăgie, trosnituri de scânduri, scripet de metal. Şi nimeni, nimeni din trecători sau locatarii din preajmă să nu audă şi să nu sune la poliţie”, a scris pe pagina sa de Facebook activistul civic Victor Chironda.

Potrivit informaţiilor, în acest caz a fost întocmit un proces verbal. A fost chemată poliţia, în preajmă sunt camere de luat vederi.

Maia Sandu va participa la summitul de pace pentru Ucraina

Organizatorii summitului de pace pentru Ucraina care va avea loc la Burgenstock, în Elveția, pe 15-16 iunie, au început să finalizeze lista participanților. R. Moldova va fi reprezentantă de președinta Maia Sandu, care și-a confirmat participarea printre primii lideri mondiali, pe 9 mai, scrie stiripesurse.md.

Organizatorii au trimis invitații în 160 de țări și contează, potrivit ultimelor informații, cu 90 de lideri care vor veni la sfârșitul săptămânii în stațiunea montană de deasupra Lacului Lucerna.

Vor participa președintele cancelarul german Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședinta SUA Kamala Harris, premierul Canadei Justin Trudeau, premierul spaniol Pedro Sanchez și mulți alții.

Rusia nu a fost invitată la summit, organizatorii spunând că ea nu și-a manifestat vreo intenție reală de dialog în această chestiune. În replică, Kremlinul a spus de mai multe ori în ultimele zile că reuniunea din Elveția „va fi despre nimic”.

Ucraina și-a exprimat în ultimele săptămâni speranța că Statele Unite vor fi reprezentate la summit de însuși președintele Joe Biden, dar apoi s-a declarat „încântată” că va merge vicepreședinta Kamala Harris.

Vorbind luni la o conferință de presă la Berna, președinta Elveției, Viola Amherd, a spus că summitul „nu va fi propagandă”.

Associated Press scrie că lista finală se va publica probabil vineri, iar deocamdată câteva puteri regionale ca Turcia, Africa de Sud sau Brazilia nu și-au anunțat participarea. India a spus că va trimite reprezentanți, dar nu e clar de ce nivel.

Brazilia și China au avertizat că nu vor lua parte decât dacă ambele țări – adică și Rusia – vor fi la masa de discuții.

Pe de altă parte, ministrul de Externe elvețian Ignazio Cassis a spus luni reporterilor că toată lumea știe că nu poate exista vreun proces de pace fără Rusia.

„Întrebarea nu este dacă Rusia va fi luată în considerare, ci când anume”, a spus Cassis.

Ucraina a ajutat la coordonarea summitului, la care este așteptat președintele Volodimir Zelenski.

„Umbrele Casei” – colecția vestimentară care reflectă problema migrației

Un eveniment social inedit va avea loc în curând în Chișinău. Este vorba despre prezentarea colecției de paltoane „Umbrele Casei”, care reprezintă viziunea tinerei creatoare Laurenția Ciobanu despre migrația tinerilor din Republica Moldova și nemijlocit, despre impactul acestui fenomen asupra adolescenților în procesul de formare a personalității. Designera autohtonă combină arta contemporană internațională de fashion cu măiestria croitoricească locală și încearcă să includă „dorul de casă” în stofa paltoanelor.

„Principala sursă de inspirație este satul meu, casele lui, drumurile și arhitectonica rurală puternic reliefată de zbuciumul fără de odihnă a sufletului țărănesc. De acolo am pornit și eu, la fel ca multe alte firi creatoare ale neamului nostru și, m-am străduit să imprim fiecare vestiment păstrându-i autenticitatea așa cum am văzut-o eu. Am utilizat doar țesături naturale și tehnici tradiționale, în special împâslirea și broderia, procedee de manufactură caracteristice satului Cobîlea, raionul Șoldănești”, a declarat Laurenția Ciobanu cu ocazia lansării invitației de participare la eveniment.

Evenimentul este necomercial și va avea loc pe data de 18 iunie 2024, la ARTCOR, începând cu orele 13:00. Sunt așteptați specialiștii interesați de domeniu, jurnaliștii, precum și publicul larg pentru a aprecia cum i-a reușit talentatei designere să „coase dorul de casă de stofa paltonului”.

Laurenția Ciobanu activează în calitate de liber profesionist, fiind și studentă a facultății Modă și Design Vestimentar a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din municipiul Chișinău. Planifică să participe cu colecțiile sale la mai multe expoziții și competiții naționale și internaționale, cel mai recent fiind Next Generation Zip House.

Nouă procurori de la Anticorupție și-au anunțat demisia

Nouă procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au demisionat.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Procuraturii Generale (PG).

”În legătură cu notificarea despre inițierea procesului de evaluare externă a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, până la această oră, la Procuratura Generală au fost înregistrate cereri de demisie din partea a 9 procurori.”, se arată în anunț.

Amintim că în dimineața zilei, procurorul general Ion Munteanu anunța că patru procurori anticorupție și-au anunțat demisia în semn de protest față de procedura de verificare a averii și integrității impusă de autorități. Ion Munteanu a subliniat că procurorii mai au o zi la dispoziție pentru a decide dacă acceptă să treacă prin comisia de vetting.

„În ziua de ieri, am primit patru cereri de demisie legate de procedura de vetting. Altă opțiune nu am decât să le accept. Sper că acestea vor fi toate. Sper că procurorii au conștientizat necesitatea acestui exercițiu și își vor asuma responsabilitatea. Este important să se petreacă cât mai repede posibil,” a declarat Ion Munteanu.

Deocamdată nu a fost anunțat numele procurorilor care au renunțat la funcție.

Întrebat despre identitatea procurorilor care au demisionat, Munteanu a menționat că aceștia sunt de la nordul țării și de la oficiul principal, dar a considerat că numele lor nu sunt esențiale. El a adăugat că era la curent cu intenția acestora de a părăsi sistemul încă de la momentul notificării.

În prezent, în cadrul Procuraturii Anticorupție activează peste 60 de procurori. Cei care nu vor trece evaluarea comisiei de vetting nu vor mai putea ocupa funcții de procuror sau alte funcții de demnitate publică pentru o perioadă între 5 și 7 ani. De asemenea, aceștia nu vor beneficia de pensii și indemnizații speciale.

Daria Ianieva, meșterița care face bijuterii după tehnica soutache!
Articolul anterior
Ținuta Rihannei care costă ”doar” 1150 de dolari!
Articolul următor