Azi, pe data de 9 octombrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Ioan Teologul, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos.
Ce se poate face pe data de 9 octombrie
- Participarea la slujba de la biserică: Credincioșii pot merge la biserică pentru a-l ruga pe Sfântul Apostol Ioan pentru sănătate și întărirea uniunii familiale.
- Prepararea plăcintelor speciale: Gospodinele coceau plăcinte. Se considera un semn de noroc dacă se putea împărți o bucată de plăcintă cu călătorii, aceasta promițând să aducă fericire și prosperitate în casă.
- Încheierea lucrărilor câmpului: Tradițional, de Ioan Teologul se încheiau muncile câmpului, deoarece se credea că pământul se pregătește pentru odihna de iarnă.
- Adunarea lemnelor: Oamenii se ocupau de adunarea lemnelor pentru iarnă, deoarece se considera că din această zi începe să se răcească.
- Petrecerea timpului cu familia: Se credea că ziua de 9 octombrie este un prilej pentru întărirea relațiilor de familie și pentru îndeplinirea treburilor casnice, aducând pace și armonie în casă.
- Ziua potrivită pentru cereri în căsătorie: În trecut se pregăteau mese și se invitau rudele potențialilor pretendenți pentru fetele nemăritate. Dacă fata nu era interesată de pretendent, i se oferea o dovleac legat cu o panglică, simbolizând un refuz.
Ce nu se poate face pe data de 9 octombrie
- Certuri și înjurături: Nu este bine să intri în conflicte sau să îți exprimi furia. Orice neînțelegere apărută astăzi poate persista mult timp și afecta relațiile.
- Purtarea încălțămintei străine sau incomode: Se credea că acest lucru aduce ghinion în viitor.
- Munca fizică grea: Această zi este considerată potrivită pentru odihnă, simbolizând încheierea muncilor grele de dinainte de iarnă.
- Munca după prânz: Se spune că munca de după-amiază atrage necazuri.
- Oprirea la răscruci de drumuri: Acestea erau considerate locuri magice, iar în această zi oamenii încercau să evite răscrucile pentru a nu întâlni forțe malefice.
- Cununia și nunțile: Se credea că acestea aduc o viață de familie scurtă și nefericită.
- Refuzul milosteniei: Sfântul Ioan Teologul a ajutat pe toți cei aflați în nevoie, așa că nu este bine să refuzi ajutorul.