Șoferii care vor avea un comportament agresiv în trafic riscă amenzi de până la 3750 de lei

Șoferii care vor avea un comportament agresiv în trafic riscă amenzi de până la 3750 de lei cu puncte de penalizare sau chiar și arestul pe un termen de 30 de zile. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală de către Parlament.

separator
verde-la-educatie-pentru-circulatie-0

Astfel, în Codul Contravențional a fost introdusă noțiunea de „comportament agresiv”, ce include diferite acțiuni precum folosirea nejustificată a semnalelor luminoase, claxonarea nejustificată sau utilizarea unor semne obscene.

Cei care vor încălca regulile de circulație rutieră sau a normelor de conducere preventivă prin manifestarea unui comportament agresiv vor fi sancționați cu o amendă de la 75 la 100 de unităţi convenţionale și aplicarea a 5 puncte de penalizare, sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau arest contravenţional pe un termen de 15 zile. Indiferent de sancțiunea aplicată, șoferului îi va fi interzis să conducă autovehicule pe un termen de cel puțin 6 luni și cel mult un an.

Acțiunile catalogate drept „comportament agresiv” de către proiectul de lege sunt următoarele:

1) deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, în scopul devansării, ocolirii vehiculelor;

2) efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frânare;

3) pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autoturismului;

4) agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral, în mod repetatat sau continuu, prin gesturi obscene, cuvinte sau expresii obscene;

5)  folosirea repetată a semnalelor sonore şi/ sau luminoase pentru obligarea conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în faţa sa, de a elibera, în mod nejustificat banda de circulaţie;

6) reasigurarea între două autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care circulă pe aceiaşi bandă în afara localităţii a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea;

7) frânarea bruscă a vehiculului, în mod nejustificat, la revenirea pe bandă, imediat după depăşirea unui vehicul, obligând conducătorul acestuia să schimbe direcţia de mers sau să frâneze brusc, pentru a evita impactul;

8) depăşirea unei coloane, formată din vehicule obligate să oprească sau să încetinească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în faţă sau în interiorul coloanei;

9) circulaţia cu viteză în limita stabilită sau depăşind această limită, la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia;

10) conducerea unui ciclomotor sau a unei motociclete pe o singură roată, ori a unui cuadriciclu pe cele două roţi din spate;

11) circulaţia pe o altă bandă decât prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa;

12) mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie;

13) deplasarea neautorizată în grup (câte doi şi mai mulţi, cu excepţia coloanelor oficiale) cu vehicule şi/sau motociclete sau ciclomotoare, care circulă pe aceiaşi bandă sau pe benzi paralele, depăşind limita de viteză, sau cu viteză redusă nejustificat, sau fără asigurarea între oricare două vehicule consecutive a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea”

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Afacerilor Interne, circa 90,0% din numărul de accidente înregistrate se produc din vina conducătorilor de vehicule, principalele cauze care provoacă accidentele sunt: excesul de viteză şi neadaptarea acesteia la condiţiile traficului rutier – în fiecare al treilea caz, fiecare al optulea accident se produce din cauza neacordării priorităţii la trecerea intersecţiilor sau la trecerea pasajelor pietonale, fiecare al zecilea accident este cauzat de manevrarea sau schimbarea incorectă a direcţiei, iar fiecare al paisprezecelea accident este condiţionat de conducerea sub influenţa alcoolului sau altor substanţe interzise.

De menţionat, că în statistica respectivă nu se evidenţiază numărul de accidente provocat anume din cauza comportamentuli agresiv în trafic, şi aceasta doar din motivul, că poliţia în procesul documentării accidentelor nu dispune de prevederi legale exprese adecvate pentru calificarea unor astfel de acţiuni. În fapt, accidentele provocate de comportamentul agresiv, ceea ce presupune săvârşirea acţiunii ilicite cu vinovăţie, sunt atribuite în drept la diverse abateri particulare de la normele de circulaţie comise aparent din imprudenţă.

sursa: www.bani.md

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă, contribuind cu propriile resurse la dezvoltarea localităților de unde provin. Vorbim de ce originari din satul Vasilcău, raionul Soroca care sprijină proiecte de infrastructură, modernizează școli și susțin inițiative comunitare. Tot ei demonstrează că distanța nu diminuează legătura cu rădăcinile, scrie moldova1.md.

Doi frați din Vasilcău, stabiliți în Franța, au donat cinci mii de euro pentru construcția unui teren de joacă în satul natal conform standardelor înalte:

Vin des pe acasă. Au făcut un teren de joacă foarte frumos pentru copiii din sat. Nu uită de rădăcini”.

Ne bucurăm foarte mult de iluminare, de tot ceea ce s-a făcut. Noi suntem foarte mulțumiți”.

Avem teren de joacă în sat, școală, grădiniță de copii. Mă bucur foarte mult că nimeni nu uită de noi și ne dau un ajutor foarte bun”.

Recent, un locuitor a venit cu o donație generoasă pentru grădinița din localitate.

A venit cu o donație mare, o mașină de spălat automată de 11 kilograme, care, să știți, că este foarte necesară pentru instituție de a spăla lenjeria, păturile”, a menționat Nina Cioca, directoarea grădiniței.

Administrația localității susține că băștinașii plecați peste hotare se implică foarte activ în dezvoltarea satului.

Avem proiecte precum terenuri de joacă pentru copii, drumuri asfaltate, reconstrucții de fântâni, avem terenuri procurate și donate primăriei. Din ultimele discuții pe care le-am avut cu câteva persoane de peste hotare, vrem sa amenajăm o intrare în localitate cu iluminare, cu inscripție”, a menționat Tudor Golub, primarul satului Vasilcău.

În comuna Vasilcău locuiesc în jur de 2400 de locuitori.

Votul la distanță rămâne valabil și la alegerile parlamentare

Cetățenii moldoveni din diaspora vor putea vota prin corespondență și la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Sistemul, introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024, va fi păstrat și adaptat pentru noul scrutin, a anunțat șeful Legislativului, Igor Grosu, scrie moldova1.md.

„Votul prin corespondență va fi menținut, este o decizie asumată”, a declarat Igor Grosu. Acesta a menționat că autoritățile vor merge „pe legea votată la scrutinul anterior”, iar detaliile vor fi ajustate în funcție de geografia și funcționarea sistemelor poștale din fiecare stat.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția a recomandat „continuarea implementării parțiale a votului prin corespondență în aceleași țări, cu posibilitatea extinderii nesemnificative”. Decizia privind eventuale extinderi revine Parlamentului, care va stabili în ce state ar putea fi aplicat sistemul în plus față de cele utilizate anterior.

Cum s-a votat prin corespondență în 2024

Votul prin corespondență a fost pilotat în premieră la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024. Legea a fost adoptată pe 26 aprilie 2024, în ciuda opoziției, care a contestat-o la Curtea Constituțională, acuzând discriminare prin limitarea aplicării doar în anumite țări.

Țările selectate pentru pilotare au fost SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda – alese pe baza criteriilor precum lipsa secțiilor de vot în apropiere, distanțe mari, servicii poștale fiabile și experiență anterioară cu acest tip de vot.

Până la termenul-limită de 6 septembrie 2024, s-au înregistrat 1.986 de alegători pentru votul prin corespondență. În primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 1.344 de cetățeni: 705 în SUA, 438 în Canada și 201 în Suedia.

Buletinele de vot au fost expediate prin poșta diplomatică sau prin servicii poștale obișnuite și au fost numărate doar după închiderea urnelor, pentru a evita dublarea votului. Întregul proces a fost gestionat prin sistemul informatic al CEC.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care intenționează să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 din afara țării se pot înregistra începând de marți, 22 aprilie, prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md.

Fraudă la adăpostul de animale din Bălți: Directorul, în izolatorul CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura mun. Bălți anunță despre efectuarea mai multor percheziții, la Bălți și la Chișinău, într-un dosar de delapidare a averii străine, săvârşită de două sau mai multe persoane cu folosirea situaţiei de serviciu care a cauzat daune în proporţii considerabile. Cauza a fost pornită în urma unei sesizări care vizează acțiunile pretins ilegale ale fostului director al Instituției Publice „Centrul de adăpost pentru animale fără stăpân din municipiul Bălți”, fondată de Consiliul Municipal Bălți, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă.

Potrivit probatoriului acumulat, în perioada anilor 2021-2023, directorul Centrului, acționând cu alte persoane responsabile de evidența contabilă și cunoscând cu certitudine că două persoane au fost angajate fictiv în cadrul întreprinderii și care nu s-au prezentat niciodată la locul de muncă, ar fi calculat pe numele acestora plăți salariale și le-au dispus spre achitare prin transfer la cardurile bancare, perfectate în acest scop.  Prin urmare, șeful Centrului și-ar fi însușit mijloacele financiare transferate pe cardurile salariale și le-ar fi folosit în scopuri personale, cauzând astfel bugetului municipal Bălți o daună materială considerabilă în sumă totală de 367 188 de lei.

Astăzi, ofițerii CNA în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți desfășoară mai multe acțiuni de urmărire penală care vizează automobilul, domiciliul și alte locații ale bănuitului. La moment, bănuitul este reținut pentru 72 de ore și urmează a fi plasat în izolatorul CNA.

Precizăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Valentina Naforniță, declarată artista săptămânii în afara țării!
Articolul anterior
Talentul actoricesc al lui Guz l-a dat pe spate pe Cătălin Măruță
Articolul următor
Close menu