Șoferii care vor avea un comportament agresiv în trafic riscă amenzi de până la 3750 de lei

Șoferii care vor avea un comportament agresiv în trafic riscă amenzi de până la 3750 de lei cu puncte de penalizare sau chiar și arestul pe un termen de 30 de zile. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală de către Parlament.

separator
verde-la-educatie-pentru-circulatie-0

Astfel, în Codul Contravențional a fost introdusă noțiunea de „comportament agresiv”, ce include diferite acțiuni precum folosirea nejustificată a semnalelor luminoase, claxonarea nejustificată sau utilizarea unor semne obscene.

Cei care vor încălca regulile de circulație rutieră sau a normelor de conducere preventivă prin manifestarea unui comportament agresiv vor fi sancționați cu o amendă de la 75 la 100 de unităţi convenţionale și aplicarea a 5 puncte de penalizare, sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau arest contravenţional pe un termen de 15 zile. Indiferent de sancțiunea aplicată, șoferului îi va fi interzis să conducă autovehicule pe un termen de cel puțin 6 luni și cel mult un an.

Acțiunile catalogate drept „comportament agresiv” de către proiectul de lege sunt următoarele:

1) deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, în scopul devansării, ocolirii vehiculelor;

2) efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frânare;

3) pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autoturismului;

4) agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral, în mod repetatat sau continuu, prin gesturi obscene, cuvinte sau expresii obscene;

5)  folosirea repetată a semnalelor sonore şi/ sau luminoase pentru obligarea conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în faţa sa, de a elibera, în mod nejustificat banda de circulaţie;

6) reasigurarea între două autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care circulă pe aceiaşi bandă în afara localităţii a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea;

7) frânarea bruscă a vehiculului, în mod nejustificat, la revenirea pe bandă, imediat după depăşirea unui vehicul, obligând conducătorul acestuia să schimbe direcţia de mers sau să frâneze brusc, pentru a evita impactul;

8) depăşirea unei coloane, formată din vehicule obligate să oprească sau să încetinească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în faţă sau în interiorul coloanei;

9) circulaţia cu viteză în limita stabilită sau depăşind această limită, la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia;

10) conducerea unui ciclomotor sau a unei motociclete pe o singură roată, ori a unui cuadriciclu pe cele două roţi din spate;

11) circulaţia pe o altă bandă decât prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa;

12) mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie;

13) deplasarea neautorizată în grup (câte doi şi mai mulţi, cu excepţia coloanelor oficiale) cu vehicule şi/sau motociclete sau ciclomotoare, care circulă pe aceiaşi bandă sau pe benzi paralele, depăşind limita de viteză, sau cu viteză redusă nejustificat, sau fără asigurarea între oricare două vehicule consecutive a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea”

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Afacerilor Interne, circa 90,0% din numărul de accidente înregistrate se produc din vina conducătorilor de vehicule, principalele cauze care provoacă accidentele sunt: excesul de viteză şi neadaptarea acesteia la condiţiile traficului rutier – în fiecare al treilea caz, fiecare al optulea accident se produce din cauza neacordării priorităţii la trecerea intersecţiilor sau la trecerea pasajelor pietonale, fiecare al zecilea accident este cauzat de manevrarea sau schimbarea incorectă a direcţiei, iar fiecare al paisprezecelea accident este condiţionat de conducerea sub influenţa alcoolului sau altor substanţe interzise.

De menţionat, că în statistica respectivă nu se evidenţiază numărul de accidente provocat anume din cauza comportamentuli agresiv în trafic, şi aceasta doar din motivul, că poliţia în procesul documentării accidentelor nu dispune de prevederi legale exprese adecvate pentru calificarea unor astfel de acţiuni. În fapt, accidentele provocate de comportamentul agresiv, ceea ce presupune săvârşirea acţiunii ilicite cu vinovăţie, sunt atribuite în drept la diverse abateri particulare de la normele de circulaţie comise aparent din imprudenţă.

sursa: www.bani.md

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

O companie din sudul țării, care deine o rețea de stații PECO, cercetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

Ofițerii INI în comun cu angajații SFS și ISSPNPC, sub conducerea procurorilor PCCOCS, anunță rezultatele perchezițiilor în privința unei companii care gestionează stații PECO în sudul țării, într-o cauză de evaziune fiscală și spălare de bani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, în cadrul urmăririi penale pornite în iulie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut mandatul judecătoresc pentru percheziții în mai multe locațități din regiunea sudică. Astfel, joi cu sprijinul angajaților „Fulger” oamenii legii au descins cu percheziții la administratoarea companiei. Acolo, au fost ridicate inclusiv peste 3.8 tone de benzină A95 și peste 3.5 tone de motorină euro 5, fără însă ca directorul companiei să prezinte acte de proveniență ale acestora; contracte, documente și înscrisuri de ciornă care ar avea relevanță urmăririi penale; un calculator; pașaportul privind sistemul de măsurare și evidență fiscală, în care nu corespund sigiliile; dar și peste 800.000 lei cu privire la care însă administratoarea nu a prezentat dovezi că ar fi câștigați legal. Totodată, oamenii legii au stabilit faptul că comercializarea benzinei, motorinei și gazului lichefiat de la stațiile de alimentare din Basarabeasca, Cantemir, Comrat și Vulcănești avea loc fără licență de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică. În acest mod, compania a generat în mod ilegal un venit de peste 3.300.000 lei. Suplimentar, în cadrul percheziției au fost stabilite încălcări pe privind drepturile consumatorilor. Printre acestea, se numără lipsa marcajului la buletinul de verificare a sistemului de măsurare, faptul că cantitatea de produse petroliere nu s-a încadrat în limitele admisibile la pompă, iar rezervoarele stațiilor PECO nu sunt verificate metrologic. Urmare a perchezițiilor, a fost reținut contabilul companiei, iar administratoarea este cercetată în stare de libertate, cu asigurarea garanțiilor procedurale și a prezumției nevinovăției, potrivit legii. 

Valentina Naforniță, declarată artista săptămânii în afara țării!
Articolul anterior
Talentul actoricesc al lui Guz l-a dat pe spate pe Cătălin Măruță
Articolul următor