Tot mai mulți moldoveni devin victime ale vânzărilor frauduloase prin internet. Vezi cum

Tot mai mulţi moldoveni preferă, în baza publicităţii de pe reţelele de socializare, să-şi comande haine, încălţăminte, produse cosmetice sau telefoane mobile de pe Internet. Numai că, de multe ori, cei care ar trebui să-ţi livreze comanda, te lasă şi fără marfă, şi fără bani.

separator
A young, brazilian woman surfing on the Internet with a Laptop.

Escrocii, pur şi simplu, îşi pierd urma, iar pătimiţii nu-şi găsesc dreptate nici în instanţe. Cum funcţionează aceste scheme au aflat reporterii de la publika.md.

O tânără din Chişinău şi-a comandat, acum câteva luni, de pe Internet o pereche de cizme:

„- Iată, aşa arăta încălţămintea, mi-a plăcut mult. – Şi cât te-a costat? – 650 de lei. Eu i-am pus pe cont deodată toţi banii”.

Femeia și-a dat seama că aşteaptă degeaba comanda, după ce comerciantul nu-i mai răspundea la telefon. Iată şi metoda prin care infractorul îşi atrăgea clienţii:

„Mi-a dat datele soţului şi anume contul bancar. Aici se vede cecul. După ce i-am virat suma cerută pe cont nu mai răspundea la telefon”.

Un tânăr, și el, a mers la poliţie când a constatat că bărbatul căruia i-a dat 200 de euro ca să-i aducă un telefon mobil din străinătate nu-i mai răspundea la apeluri:

„– Era un preţ, cel mai avantajos, cu vreo două mii de lei mai puţin. Şi condiţiile erau perfecte, adică el dădea garanţie, livrarea în 10 zile lucrătoare”.

Comerciantul este un student din Chişinău. Pe pagina sa de pe o reţea de socializare, tânărul păgubit a dat de alte 15 victime, iar lista a prezentat-o anchetatorului. Dosarul a fost însă clasat.

„Cu avocatul, dumnealor au construit o tactică de apărare şi au construit dovezi în care ultimul demonstrează că nu este vinovat. Pe parcursul urmăririi penale nu am cunoscut de restul părţilor vătămate”, explică Ion Susan, anchetator IP sectorul Botanica, Chişinău .

Printre victimile tânărului este şi Veronica:

„Spunea că nu poate să vorbească sau spunea că iaca este marfa, hai mâine ţi-o aduc, conveneam o oră şi nu mai venea”.

Oamenii legii recomandă moldovenilor să achite marfa doar atunci când este livrată. Cel mai indicat ar fi însă ca produsele să fie comandate de pe site-uri autorizate.

Alertă de proporții în România! Pensionarii sunt păcăliți să dea zeci de mii de lei printr-o nouă schemă

Este alertă de proporții în România! Zeci de pensionari sunt păcăliți să dea bani printr-o nouă metodă inventată de un escroc din județul Timiş. Acesta mergea în casele bătrânilor vulnerabili, inventa diferite povești emoționante și le promitea acestora fie că îi ajută la cumpărături, fie ca merge să le plătească facturile și dispărea cu banii, scrie realitatea.net.

”La data de 26 februarie a.c., poliţiştii Secţiei 4 Timişoara, sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, au reţinut un bărbat bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată. Din cercetări, a reieşit că, în perioada februarie 2023 – noiembrie 2023, un bărbat de 38 de ani, prin inducere în eroare, ar fi pretins şi încasat diverse sume de bani de la mai multe persoane fizice, folosindu-se de nume şi calităţi mincinoase, în schimbul prestării anumitor servicii pe care ulterior nu le mai îndeplinea”, a transmis IPJ Timiş.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul aborda pe stradă bătrâni cărora le promitea că le face diferite comisioane, precum plata facturilor, cumpărături, obţinerea de bilete şi altele, însă când primea de la aceştia bani, dispărea.

Spitalul din Comrat, dotat cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale

Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel” a fost dotat astăzi cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale. Proiectul a fost finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul programului „Kusanone”, informează MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei Japoniei la Chișinău, din contul grantului în valoare de 89,392 USD s-a achiziționat un echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale pentru Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel”. Proiectul urmărește fortificarea capacităților de gestionare a deșeurilor medicale și eliminarea surselor de poluare a mediului ambiant.

Ambasadorul Yamada Yoichiro a precizat că „noul sistem de tratare a deșeurilor medicale va contribui la sporirea siguranței, reducerea costurilor și protejarea mediului înconjurător.”

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7,3 milioane USD pentru 88 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

Peste 160 milioane de lei au fost confiscați în vistieria statului în 2023, în dosarele procurorilor PCCOCS

Potrivit raportului pentru anul 2023 al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), prin sentințele de condamnare obținute, au fost confiscate bunuri și bani de în valoare de 167.862.981 lei. 

Sumele de bani virate în contul statului prin sentințele din 2023 au vizat în principal infracțiuni de contrabandă, trafic de droguri și trafic de persoane, fiind dispuse soluții de confiscare în 75 de cauze penale.

Recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiune și indisponibilizarea bunurilor infracționale a fost un obiectiv asumat de PCCOCS la începutul anului 2023. Drept rezultat, se atestă o creștere esențială a sumei supuse confiscării față de anii precedenți: în 2021-10.925.120 lei, iar în 2022-5.621.252 lei.  

În curs de investigare de către procurorii PCCOCS și examinare în instanțele de judecată ale altor dosare trimise de către aceștia, rămân aplicate sechestre pe bunuri în valoare de circa 650.000.000 lei. În eventualitatea pronunțării unei hotărâri judecătorești pe cazurile investigate, acestea urmează a fi confiscate în folosul statului.

Per total, procurorii PCCOCS au reprezentat învinuirea de stat în privința a 344 de persoane în vizavi de care au fost adoptate 228 sentințe, cu o rată de condamnare sau de încetare pe motive de nereabilitare de peste 92%.

Pentru anul 2024, procurorii PCCOCS își propun să depună eforturi concertate pentru combaterea criminalității organizate, inclusiv a celei care implică folosirea tehnologiilor informaționale și a cripto-valutei.

Zeci de localități vor rămâne fără lumină. Vezi lista cu adresele vizate
Articolul anterior
Un bărbat în scaun cu rotile din Capitală, dat jos din troleibuz de către taxatoare!
Articolul următor