Tot mai mulți moldoveni devin victime ale vânzărilor frauduloase prin internet. Vezi cum

Tot mai mulţi moldoveni preferă, în baza publicităţii de pe reţelele de socializare, să-şi comande haine, încălţăminte, produse cosmetice sau telefoane mobile de pe Internet. Numai că, de multe ori, cei care ar trebui să-ţi livreze comanda, te lasă şi fără marfă, şi fără bani.

separator
A young, brazilian woman surfing on the Internet with a Laptop.

Escrocii, pur şi simplu, îşi pierd urma, iar pătimiţii nu-şi găsesc dreptate nici în instanţe. Cum funcţionează aceste scheme au aflat reporterii de la publika.md.

O tânără din Chişinău şi-a comandat, acum câteva luni, de pe Internet o pereche de cizme:

„- Iată, aşa arăta încălţămintea, mi-a plăcut mult. – Şi cât te-a costat? – 650 de lei. Eu i-am pus pe cont deodată toţi banii”.

Femeia și-a dat seama că aşteaptă degeaba comanda, după ce comerciantul nu-i mai răspundea la telefon. Iată şi metoda prin care infractorul îşi atrăgea clienţii:

„Mi-a dat datele soţului şi anume contul bancar. Aici se vede cecul. După ce i-am virat suma cerută pe cont nu mai răspundea la telefon”.

Un tânăr, și el, a mers la poliţie când a constatat că bărbatul căruia i-a dat 200 de euro ca să-i aducă un telefon mobil din străinătate nu-i mai răspundea la apeluri:

„– Era un preţ, cel mai avantajos, cu vreo două mii de lei mai puţin. Şi condiţiile erau perfecte, adică el dădea garanţie, livrarea în 10 zile lucrătoare”.

Comerciantul este un student din Chişinău. Pe pagina sa de pe o reţea de socializare, tânărul păgubit a dat de alte 15 victime, iar lista a prezentat-o anchetatorului. Dosarul a fost însă clasat.

„Cu avocatul, dumnealor au construit o tactică de apărare şi au construit dovezi în care ultimul demonstrează că nu este vinovat. Pe parcursul urmăririi penale nu am cunoscut de restul părţilor vătămate”, explică Ion Susan, anchetator IP sectorul Botanica, Chişinău .

Printre victimile tânărului este şi Veronica:

„Spunea că nu poate să vorbească sau spunea că iaca este marfa, hai mâine ţi-o aduc, conveneam o oră şi nu mai venea”.

Oamenii legii recomandă moldovenilor să achite marfa doar atunci când este livrată. Cel mai indicat ar fi însă ca produsele să fie comandate de pe site-uri autorizate.

Zeci de localități vor rămâne fără lumină. Vezi lista cu adresele vizate
Articolul anterior
Un bărbat în scaun cu rotile din Capitală, dat jos din troleibuz de către taxatoare!
Articolul următor
Alte articole interesante