Transportul public din Capitală va avea program special de Paști

Transportul public din Capitală va avea program prelungit în perioada Sărbătorilor Pascale. Troleibuzele, autobuzele și microbuzele vor activa pînă la ora 24.00. Numărul unităților de transport va fi suplinit, pentru a face față fluxului mare de pasageri. Pentru Paștele Blajinilor nu a fost stabilit, deocamdată, itinerarul transportului public, dar responsabilii de la Primărie nu exclud că va fi același precum anul trecut.

separator

troleu

Ordinea publică în Chișinău în ajunul Sfintelor Sărbători de Paști va fi asigurată de către Polița Capitalei, începînd cu ora 20.00.

Potrivit șefului-adjunct al Poliției municipale, Silviu Mușuc, instituția dispune de un număr suficient de angajați ce vor asigura ordinea publică, astfel încît să fie evitate orice evenimente neplăcute. Oamenii legii vor fi prezenți la toate bisericile din Chișinău, până ce toți creștinii vor pleca acasă.

Maia Sandu, la Comrat: „Scopul nostru este să păstrăm pacea și să construim împreună condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii”

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu studenții și profesorii de la Universitatea de Stat din Comrat, cu care a discutat mai multe subiecte importante.

„În primul rând, am vorbit despre relațiile dintre noi. În ultimii doi ani, am făcut eforturi mari pentru a păstra liniștea și pacea în țara noastră și în continuare avem nevoie de unitate. Cei care încearcă să semene discordie și să destabilizeze autonomia și țara au un singur obiectiv – să readucă grupările corupte la cârma țării. Scopul nostru este să păstrăm pacea, să continuăm lupta împotriva corupției și să construim împreună condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii Moldovei, indiferent unde locuiesc și ce limbă vorbesc”, a spus șefa statului. 

Președinta a precizat că a adus dovezi clare despre faptul că autoritățile centrale investesc în localitățile din Găgăuzia și realizează proiecte importante pentru locuitorii autonomiei. Din bugetul de stat și din fonduri europene și ale altor parteneri de dezvoltare se finanțează lucrări de reparație a drumurilor, construcție a apeductelor și sistemelor de canalizare, se repară cămine culturale, grădinițe, școli, se realizează proiecte de eficiență energetică. De asemenea, toate impozitele colectate în Găgăuzia rămân în bugetul autonomiei, în comparație cu alte localități din țară care varsă o parte din impozitele colectate în bugetul de stat.

„Am discutat și despre avantajele integrării europene și despre faptul că avem nevoie de claritate și de curaj ca să mergem hotărât înainte și să reușim mai multe decât am reușit în ultimele trei decenii”, a mai subliniat șefa statului. 

La final, Președinta i-a îndemnat pe tineri să participe la acțiunile de împădurire.  „În Găgăuzia doar 6 procente din terenuri sunt împădurite. Trebuie să avem mai multă grijă de pământul nostru”, a punctat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a menționat că vrea să fie instituit un program de studiere a limbii găgăuze, similar celui lansat de autorități pentru învățarea limbii române.

„De ce limba găgăuză s-a pomenit pe lista limbilor pe cale de dispariție, deși există autonomia găgăuză. Autoritățile centrale vor să vadă progres și al studierii limbii de stat, și al limbii găgăuze, dar trebuie să vedem și interes din partea autonomiei. Uneori ni se creează impresia că sarcina păstrării limbii, identității și culturii găgăuze a trecut pe planul doi, iar pe primul plan apar fugari care vor să certe găgăuzii cu Chișinăul”, susține președintele Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a spus că o bucură faptul că tot mai mulți oameni din Găgăuzia vor să studieze limba română. 

„Interesul față de programul gratuit, finanțat de bugetul de stat, este mare. Trebuie un program similar pentru limba găgăuză. Autoritățile autonomiei și-au asumat să elaboreze un asemenea program încă acum trei ani, dar deocamdată fără succes”, a mai spus Maia Sandu studenților din Găgăuzia.

Meteorologii anunță pentru joi +27 de grade celsius

Vremea continuă sa ne răsfețe cu temperaturi mult prea înalte pentru această perioadă a anului. Precipitațiile însă se lasă așteptate. Joi, 11 aprilie, valorile termice vor depăși cu mult peste normă, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Vântul va sufla cu intensitate slabă din direcție nord-estică. Noaptea temperatura se va situa între +8°C și +13°C. Ziua temperatura maximă va oscila între +22°C și +27°C.

O bunicuță de 100 de ani, din nordul Moldovei, adoră să recite poeziile lui Mihai Eminescu

Melania Cucoară are 100 de ani. Aceasta este originară din nordul Republicii Moldova, în satul Parcova din raionul Edineț. Femeia spune că adoră să recite poeziile lui Mihai Eminescu. De asemenea, ea povestește că a trecut prin război, foamete, diverse boli, însă le-a învins pe toate.

Melania Cucoară spune că a avut o copilărie frumoasă. Aceasta își amintește cum se aduna cu alți copii, făceau șezători, clăci, citeau cărți, transmite tv8.md. 

În 100 de ani, femeia a trăit și bucurii, dar și dezamăgiri. A fost croitoreasă, nu a avut copii, iar cu soțul său, care a decedat acum nouă ani, se împăca bine. Melania susține că nu au fost o familie bogată, dar nici săracă. Ea spune că în viață nu a dus lipsă de nimic. 

Împreună cu soțul său, Melani a trăit 60 de ani, iar secretul unei relații de durată este simplu: „Dacă m-am supărat, mi-am căutat de treabă, mâine ea a trecut și iar e soare. În viață trebuie răbdare și gândire”. 

Totodată, femeia spune că trebuie să fim calmi în orice situație și trebuie să evităm conflictele. 

Una din problemele cu care se confruntă femeia este faptul că deja de 10 luni nu mai poate merge. Aceasta beneficiază de asistență socială, dar majoritatea timpului stă singură doar cu amintirile și poeziile care nu au părăsit-o niciodată. Poți urmări întreg reportajul aici.

14 modele de manichiură pentru Paște!
Articolul anterior
În ajun de Paşte se deschide prima Academie de Karting din Moldova
Articolul următor