Trei copii care au crescut în orfelinat își caută loc de muncă

Cu 35 de lei în buzunar pentru mâncare, atât cât le oferă zilnic statul copiilor orfani și cu dorința de a găsi un loc de muncă, trei tineri au venit de dimineață în Capitală. Odată ajunși în Chișinău, aceștia au mers la Parlament pentru a cere un ajutor. Conform hotărârii de guvern din 2002, statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport la angajarea în câmpul muncii.

separator
oooopp

Stând pe scările edificiului, un angajat al Parlamentului i-a ascultat, după care le-a dat un număr de telefon la care aceștia ar putea obține ceva de lucru.

De pe scările Parlamentului tinerii au pornit în căutarea unui spațiu locativ, ca să nu fie nevoiți să doarmă sub cerul liber. Aceștia au găsit o cameră într-un apartament, stăpâna căruia le-a cerut câte 450 de lei de persoană.

Andrei, 23 de ani, Eduard, 24 de ani, și Sergiu, 26 de ani,  își termină studiile la Colegiul Agroindustrial din Grinăuți, raionul Ocnița, și își caută cu disperare un loc de muncă în Chișinău.

Toți trei sunt orfani, au crescut și au învățat la Școala de tip internat din Cupcini, care astăzi nu mai există. Deoarece nu au un loc stabil de trai, aceștia sunt nevoiți să învețe permanent la diverse instituții de învățământ pentru a avea asigurat un pat unde să doarmă. Tinerii, viitori tehnologi în domeniul produselor alimentare, au ales să-și facă practica la întreprinderile din Chișinău, deoarece, spun ei, la Cupcini sunt puși doar să mature.

,,La Cupcini nu au nevoie de lucrători, ne iau să facem practica pentru a mătura teritoriul și pentru a căra lăzi”, spune Andrei. Sergiu spune că stagiul practic nu este plătit și le este greu să supraviețuiască cu cei 1285 de lei pe care le oferă statul.
,,Noi aveam posibilitate să ne alegem unde să facem practica, dar, din păcate, nu este plătită. De aceea, vrem să muncim pentru a ne asigura un trai decent și aici, în Chișinău, avem mai multe posibilități”, menționează tânărul.

Tinerii spun că, după ce au ieșit din internat, nimeni nu i-a informat despre drepturile lor și despre faptul că pot să-și continue studiile.

Deși au trecut ceva ani de când au părăsit încăperile internatului, aceștia își amintesc viața de acolo, care nu a fost deloc ușoară. Ei povestesc cum erau bătuți și cum erau deposedați de darurile primite de la diferite ONG-uri din străinătate.

„Eu deja nu mă tem să spun că am avut un director tare rău, toți se temeau de el. Aveam o educatoare care, ca să ne permită să privim televizorul după cină, ne spunea să nu mâncăm pâinea, ca s-o poată lua acasă. Ne băteau, iar de sărbători, când primeam cadouri de la americani, ne luau tot ce era mai bun și ne lăsau doar bomboanele”, își amintește Andrei.

Pentru un copil orfan statul oferă zilnic pentru mâncare 35 de lei. Eduard, Andrei și Sergiu, din cei 105 lei adunați, îşi cumpără produse alimentare, însă niciodată nu sunt sătui.

Hotărârea de guvern din 2002 spune că statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport în angajarea la muncă. Din păcate, respectivele prevederi au rămas doar pe hârtie. Această situație este convenabilă autorităților deoarece multe persoane nu-şi cunosc drepturile.

Povestea acestor tineri a fost prezentată nu pentru a isca milă, dar pentru a-i ajuta pe copii să-și găsească un loc de muncă în Capitală. Copiii sunt muncitori, responsabili și conștienți că prin muncă își pot asigura un trai decent. Pentru a afla datele de contact ale celor trei tineri, poți apela la numărul de telefon 068583777 ori poți contacta redacția ziarului Jurnal de Chișinău pe pagina de facebook.

sursa: www.jc.md

Resurse educaționale și produse de igienă menstruală pentru 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență

Cele 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență din Republica Moldova au fost echipate cu seturi de resurse educaționale și produse de igienă menstruală în cadrul unui eveniment public de donare organizat de UNFPA Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fiecare instituție a intrat în posesia unei boxe EduLife cu materiale educaționale interactive pentru lecțiile de dezvoltare a deprinderilor de viață și dispensere cu absorbante care vor fi instalate în blocurile sanitare din școli, cu acces gratuit pentru fete.

Investiția totală se ridică la cca 1,5 mln lei și este parte a programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

„Pregătind tinerii pentru viață le dezvoltăm abilități esențiale și îi susținem să devină cetățeni activi. Sunt convinsă că profesorii vor valorifica la maxim resursele incluse în boxele EduLIFE și vor contribui semnificativ la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor”, a subliniat Galina Rusu, Secretară de stat, Ministerul Educației și Cercetării.

Mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale va fi perfecționat

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care va fi îmbunătățit mecanismul de confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni. Această inițiativă legislativă va consolida cadrul legal în domeniul urmăririi, identificării, confiscării și gestionării bunurilor infracționale, precum și responsabilitățile instituțiilor competente, așa cum stabilește Directiva (UE) 2024/1260 privind recuperarea și confiscarea activelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în premieră, va fi permisă confiscarea unor bunuri echivalente sau a valorii acestora în cazul în care bunurile vizate nu pot fi confiscate, inclusiv a beneficiilor obținute, chiar dacă persoana implicată nu mai poate fi trasă la răspundere penală. Totodată, în cazul infracțiunilor economice, de mediu, de terorism și abuz sexual asupra copiilor, vor fi analizate bunurile dobândite cu cinci ani înainte sau după săvârșirea faptei, deduse judecării pentru a fi supuse confiscării. Prevederea se va aplica inclusiv în situațiile în care persoana nu poate fi trasă la răspundere penală din cauza decesului, liberării de răspundere sau de pedeapsă penală. Un aspect important este și faptul că va fi permisă confiscarea bunurilor transferate către terți, dacă terțul cunoștea că scopul transferului era de a evita măsurile de confiscare, inclusiv atunci când persoana urmărită penal păstrează controlul asupra acestora.

În faza de urmărire penală, în situația în care bunurile imobile sechestrate pot fi abandonate intenționat de către persoana care le posedă, instanța, la solicitarea procurorului, le va transmite Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) pentru administrare. Totuși, când urmărirea penală se încetează, dar sunt bunuri ce urmează a fi confiscate, procurorul va solicita instanței acest lucru. 

În etapa de judecare a cauzei, printre elementele noi este și faptul că procurorul poate solicita ARBI investigații suplimentare pentru identificarea bunurilor infracționale, atât înainte de transmiterea cauzei în instanța, cât și pe parcursul procesului în instanță. Judecătorul este cel care va dispune confiscarea bunurilor nu doar în caz de condamnare, dar și pentru  încetare a procesului penal, dacă se aplică confiscare specială, extinsă sau de la terți.

În etapa executorie, procurorul va fi cel care va coordona procesul de executare, iar Serviciul Fiscal de Stat va executa hotărârile penale, asistat de ARBI și executorii judecătorești. ARBI va fi instituția care va ține evidența bunurilor sechestrate și confiscate, dar și va gestiona repatrierea bunurilor din afara țării, precum și aplicarea hotărârilor străine de confiscare.

Această măsură legislativă reprezintă un pas important în cadrul Planului de măsuri pentru deoligarhizare și în implementarea Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale 2023–2027, asigurând o mai mare eficiență în combaterea criminalității și în protejarea intereselor statului.

Scenariu sumbru în regiunea separatistă Transnistria: Gazprom condiționează livrarea gazului

Autoritățile de la Chișinău admit că regiunea separatistă prorusă Transnistria nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom evitând să ofere un răspuns clar și invocând o pretinsă datorie, scrie adevărul.ro.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Gazprom solicită Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul privind tranzitul livrărilor de gaze naturale prin Ucraina, având în vedere că acesta expiră în data de 1 ianuarie 2025.

,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat acesta. 

În același timp, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, precum cea din Turcia. Însă invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, care nu a fost confirmată în urma unui audit realizat de Republica Moldova, dar care nu este recunoscut de compania rusă, spune Victor Parlicov la întoarcerea de la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller.

,,A apărut o discuție mai complicată pentru că în înțelegerea noastră, Gazprom leagă subiectul de livrare prin rute alternative, prin Turcia, cu achitarea acelei pretinse datorii. Ei spun că, dacă nu va fi progres pe datorie, vor lua în considerare cât vor livra, cum vor livra pe rute alternative. Noi, în urma acelui protocol semnat în 2021, ne-am făcut partea noastră chiar daca a fost cu întârziere, am făcut auditul. Auditul a ajuns la concluzia că datoria a fost una prescrisă și când am venit cu poziție față de Gazprom, am propus sa achităm o parte mică din acele opt milioane. Rusia nu recunoaște rezultatele auditului, dar nu am primit până acum o alternativă. Am solicitat să-și formuleze poziția și să o prezinte. Poziția noastră se bazează pe acel audit. Aceasta este concluzia vizitei in Rusia”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.  

Scenarii sumbre

Ministrul moldovean al Energiei a reiterat că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, însă compania rusă evită să spună deocamdată dacă își va onora obligațiile contractuale, începând cu anul viitor. Prin urmare, Chișinăul se pregătește pentru scenarii în care regiunea separatistă pro-rusă Transnistria fie va rămâne fără gaz rusesc, fie va primi cantități insuficiente de gaz. 

O secție din cadrul Institutului Mamei și Copilului, complet renovată grație ajutorului oferit de către Guvernul României!
Articolul anterior
Ana Popenco și Natalia Mitereva au lansat brandul „Niche”! “Aceste tricouri au cel mai important organ: inima.”
Articolul următor