Trei copii care au crescut în orfelinat își caută loc de muncă

Cu 35 de lei în buzunar pentru mâncare, atât cât le oferă zilnic statul copiilor orfani și cu dorința de a găsi un loc de muncă, trei tineri au venit de dimineață în Capitală. Odată ajunși în Chișinău, aceștia au mers la Parlament pentru a cere un ajutor. Conform hotărârii de guvern din 2002, statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport la angajarea în câmpul muncii.

separator
oooopp

Stând pe scările edificiului, un angajat al Parlamentului i-a ascultat, după care le-a dat un număr de telefon la care aceștia ar putea obține ceva de lucru.

De pe scările Parlamentului tinerii au pornit în căutarea unui spațiu locativ, ca să nu fie nevoiți să doarmă sub cerul liber. Aceștia au găsit o cameră într-un apartament, stăpâna căruia le-a cerut câte 450 de lei de persoană.

Andrei, 23 de ani, Eduard, 24 de ani, și Sergiu, 26 de ani,  își termină studiile la Colegiul Agroindustrial din Grinăuți, raionul Ocnița, și își caută cu disperare un loc de muncă în Chișinău.

Toți trei sunt orfani, au crescut și au învățat la Școala de tip internat din Cupcini, care astăzi nu mai există. Deoarece nu au un loc stabil de trai, aceștia sunt nevoiți să învețe permanent la diverse instituții de învățământ pentru a avea asigurat un pat unde să doarmă. Tinerii, viitori tehnologi în domeniul produselor alimentare, au ales să-și facă practica la întreprinderile din Chișinău, deoarece, spun ei, la Cupcini sunt puși doar să mature.

,,La Cupcini nu au nevoie de lucrători, ne iau să facem practica pentru a mătura teritoriul și pentru a căra lăzi”, spune Andrei. Sergiu spune că stagiul practic nu este plătit și le este greu să supraviețuiască cu cei 1285 de lei pe care le oferă statul.
,,Noi aveam posibilitate să ne alegem unde să facem practica, dar, din păcate, nu este plătită. De aceea, vrem să muncim pentru a ne asigura un trai decent și aici, în Chișinău, avem mai multe posibilități”, menționează tânărul.

Tinerii spun că, după ce au ieșit din internat, nimeni nu i-a informat despre drepturile lor și despre faptul că pot să-și continue studiile.

Deși au trecut ceva ani de când au părăsit încăperile internatului, aceștia își amintesc viața de acolo, care nu a fost deloc ușoară. Ei povestesc cum erau bătuți și cum erau deposedați de darurile primite de la diferite ONG-uri din străinătate.

„Eu deja nu mă tem să spun că am avut un director tare rău, toți se temeau de el. Aveam o educatoare care, ca să ne permită să privim televizorul după cină, ne spunea să nu mâncăm pâinea, ca s-o poată lua acasă. Ne băteau, iar de sărbători, când primeam cadouri de la americani, ne luau tot ce era mai bun și ne lăsau doar bomboanele”, își amintește Andrei.

Pentru un copil orfan statul oferă zilnic pentru mâncare 35 de lei. Eduard, Andrei și Sergiu, din cei 105 lei adunați, îşi cumpără produse alimentare, însă niciodată nu sunt sătui.

Hotărârea de guvern din 2002 spune că statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport în angajarea la muncă. Din păcate, respectivele prevederi au rămas doar pe hârtie. Această situație este convenabilă autorităților deoarece multe persoane nu-şi cunosc drepturile.

Povestea acestor tineri a fost prezentată nu pentru a isca milă, dar pentru a-i ajuta pe copii să-și găsească un loc de muncă în Capitală. Copiii sunt muncitori, responsabili și conștienți că prin muncă își pot asigura un trai decent. Pentru a afla datele de contact ale celor trei tineri, poți apela la numărul de telefon 068583777 ori poți contacta redacția ziarului Jurnal de Chișinău pe pagina de facebook.

sursa: www.jc.md

Mesajul Maiei Sandu către Papa Francisc

 Maia Sandu, a participat astăzi, 26 aprilie, la funeraliile Papei Francisc, alături de cele peste 100 de delegații din întreaga lume.

„Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldova, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

Cum va circula transportul public din Capitală

Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

  • Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. 
  • Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.

De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:

  • tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
  •  retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. 

Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente. 

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: 

  • tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; 
  • retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

 Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.  

Rușii recunosc că soldați nord-coreeni au luptat de partea lor în Ucraina

După luni de zile în care au negat cu toate puterile, în ciuda dovezilor și mărturiilor apărute în spațiul public, cel mai important general al Moscovei a recunoscut că soldații nord-coreeni luptă pentru ei.

Gherasimov prezenta bilanțul operațiunii pentru eliberarea teritoriilor din regiunea Kursk ocupate de Ucraina. Când a venit vremea să mulțumească militarilor implicați, i-a menționat și pe cei din Coreea de Nord.

„Pentru prima dată și după numeroase negări, Rusia a confirmat în sfârșit că Coreea de Nord este implicată în războiul său împotriva Ucrainei.

Kremlinul a recunoscut astăzi că trupele Coreei de Nord participă la operațiuni de luptă. Șeful Statului Major General al Rusiei, Valery Gerasimov, a lăudat soldații nord-coreeni pentru „nivelul lor ridicat de profesionalism” în timpul bătăliilor de lângă Kursk” a scris SPRAVDI — Stratcom Centre, pe Twitter.

O secție din cadrul Institutului Mamei și Copilului, complet renovată grație ajutorului oferit de către Guvernul României!
Articolul anterior
Ana Popenco și Natalia Mitereva au lansat brandul „Niche”! “Aceste tricouri au cel mai important organ: inima.”
Articolul următor
Close menu