Cu 35 de lei în buzunar pentru mâncare, atât cât le oferă zilnic statul copiilor orfani și cu dorința de a găsi un loc de muncă, trei tineri au venit de dimineață în Capitală. Odată ajunși în Chișinău, aceștia au mers la Parlament pentru a cere un ajutor. Conform hotărârii de guvern din 2002, statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport la angajarea în câmpul muncii.
Stând pe scările edificiului, un angajat al Parlamentului i-a ascultat, după care le-a dat un număr de telefon la care aceștia ar putea obține ceva de lucru.
De pe scările Parlamentului tinerii au pornit în căutarea unui spațiu locativ, ca să nu fie nevoiți să doarmă sub cerul liber. Aceștia au găsit o cameră într-un apartament, stăpâna căruia le-a cerut câte 450 de lei de persoană.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Andrei, 23 de ani, Eduard, 24 de ani, și Sergiu, 26 de ani, își termină studiile la Colegiul Agroindustrial din Grinăuți, raionul Ocnița, și își caută cu disperare un loc de muncă în Chișinău.
Toți trei sunt orfani, au crescut și au învățat la Școala de tip internat din Cupcini, care astăzi nu mai există. Deoarece nu au un loc stabil de trai, aceștia sunt nevoiți să învețe permanent la diverse instituții de învățământ pentru a avea asigurat un pat unde să doarmă. Tinerii, viitori tehnologi în domeniul produselor alimentare, au ales să-și facă practica la întreprinderile din Chișinău, deoarece, spun ei, la Cupcini sunt puși doar să mature.
,,La Cupcini nu au nevoie de lucrători, ne iau să facem practica pentru a mătura teritoriul și pentru a căra lăzi”, spune Andrei. Sergiu spune că stagiul practic nu este plătit și le este greu să supraviețuiască cu cei 1285 de lei pe care le oferă statul.
,,Noi aveam posibilitate să ne alegem unde să facem practica, dar, din păcate, nu este plătită. De aceea, vrem să muncim pentru a ne asigura un trai decent și aici, în Chișinău, avem mai multe posibilități”, menționează tânărul.
Tinerii spun că, după ce au ieșit din internat, nimeni nu i-a informat despre drepturile lor și despre faptul că pot să-și continue studiile.
Deși au trecut ceva ani de când au părăsit încăperile internatului, aceștia își amintesc viața de acolo, care nu a fost deloc ușoară. Ei povestesc cum erau bătuți și cum erau deposedați de darurile primite de la diferite ONG-uri din străinătate.
„Eu deja nu mă tem să spun că am avut un director tare rău, toți se temeau de el. Aveam o educatoare care, ca să ne permită să privim televizorul după cină, ne spunea să nu mâncăm pâinea, ca s-o poată lua acasă. Ne băteau, iar de sărbători, când primeam cadouri de la americani, ne luau tot ce era mai bun și ne lăsau doar bomboanele”, își amintește Andrei.
Pentru un copil orfan statul oferă zilnic pentru mâncare 35 de lei. Eduard, Andrei și Sergiu, din cei 105 lei adunați, îşi cumpără produse alimentare, însă niciodată nu sunt sătui.
Hotărârea de guvern din 2002 spune că statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport în angajarea la muncă. Din păcate, respectivele prevederi au rămas doar pe hârtie. Această situație este convenabilă autorităților deoarece multe persoane nu-şi cunosc drepturile.
Povestea acestor tineri a fost prezentată nu pentru a isca milă, dar pentru a-i ajuta pe copii să-și găsească un loc de muncă în Capitală. Copiii sunt muncitori, responsabili și conștienți că prin muncă își pot asigura un trai decent. Pentru a afla datele de contact ale celor trei tineri, poți apela la numărul de telefon 068583777 ori poți contacta redacția ziarului Jurnal de Chișinău pe pagina de facebook.
sursa: www.jc.md